Connect with us

Szerbia

VUČIĆ BESPÁJZOLT: A szerb államfő szerint Szerbiában senki sem fog éhezni, ha háború lesz Ukrajnában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

podvarak proja
A cikk meghallgatása

A szerb államfő megnyugtatta honfitársait, hogy Szerbiában akkor sem lesz éhínség, ha Ukrajnában esetleg kitör a háború. Aleksandar Vučić a Tanjug szerb hírügynökség videó szolgálatának adott hétvégi interjújában kijelentette, hogy az ország elegendő élelmiszertartalékkal rendelkezik, vagyis Szerbia időben bespájzolt.

Ötven millió euró

A szerb államfő egy magyarban ismeretlen hasonlattal írta le, hogy Szerbiában nem lesz ugyan kimondott jólét, ha Ukrajnában fellángolnak a harcok, de az ország könnyebben megússza a válságot, mint mások.

– Annyi sót vettünk, amennyit csak tudtunk, hogy az embereknek ne kelljen törődniük semmivel sem, ne kelljen vásárlásba kezdeniük, tartalékokat felhalmozniuk, mindenből annyi van, amennyit csak akarunk

– jelentette ki a szerb elnök, aki azt is sorolni kezdte, hogy hazája miből is vásárolt be az utóbbi időben:

– Vettünk babot és borsót, van étolaj, liszt, búza és kukorica, hogy Szerbia polgárai ne éhezzenek, ha bármi történik is a világban.

Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy nem tervezett kiadásokról van szó, vagyis az élelmiszertartalékokra elköltött 50 millió euró nincs benne a költségvetésben, arról azonban nem beszélt, hogy honnan teremtették elő a pénzt a rendkívüli kiadásokra.

– Szinte biztos vagyok benne, hogy semmi sem fog történni, de nekünk az a dolgunk, hogy felkészüljünk bármire, és megakadályozzuk, hogy Szerbia lakossága szenvedjen

– jelentette ki a szerb államfő, aki szerint teljes összeomlás vár a jelenleg ismert világra, ha mégis megszólalnának a fegyverek.

Harmincmillió kiló só

Szerbia valójában már egy jó héttel ezelőtt élelmiszervásárlásba kezdett az Oroszország és az Ukrajna között kialakult válság miatt, és nem kevesebb, mint 30 millió kilogramm sót rendelt, továbbá egy-egy-egymillió kg bab és borsó beszerzésébe kezdett.

Vučić akkor a Prva televízióban vendégeskedve arról arról is beszélt, hogy tejport is vettek, 500-as lisztből pedig harmincmillió kilót rendeltek.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a kőolajszármazékok terén viszont nincsenek tartalékok, de ennek megoldásán dolgoznak.

Ezzel kapcsolatban most elmondta, hogy az utóbbi egy hónapban annyi gázt pumpáltak be a törzsudvarnoki (Banatski dvor) gáztárolóba, amennyit tudtak, így most 110 millió köbméter gázzal rendelkezik az ország, de ez nem elegendő.

– Ezzel 15-20 napot tudunk áthidalni, ha folyamatosan érkezik a gáz, ám ha valaki elzárja a gázcsapot, akkor ez legfeljebb két hétre elég, és nem többre

– jegyezte meg Vučić aki szerint a szerb gazdaság megsínyli ugyan az ukrajnai háborút, de még mindig jobban jön ki belőle, mint más országok gazdasága, arról azonban nem beszélt, hogy mire alapozza ezt az optimizmust.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava