Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Macedónia

TÁRSADALMI FELELŐSSÉG: Elnöki fellépés a kirekesztés ellen Észak-Macedóniában

Gostivar 07022022 4
Sztevo Pendarovszki macedón elnök kézen fogta Embla Ademit. (Forrás: macedón elnöki hivatal)
Olvasási idő: 1 perc

Az albániai-- hármashatár közelében fekvő macedóniai Gostivarban osztálytársai kirekesztettek egy 11 éves down-szindrómás kislányt. Több szülő is petícióban tiltakozott ellene, hogy a kislány az ő gyerekükkel azonos osztályba járjon. Az eset az ottani Egyenlő Bánásmód Hatóság tudomására jutott, a macedón pedig azonnal cselekedett.

Az “Egység” iskolája

A beszámolók szerint előfordult, hogy az osztálytársak kirekesztő magatartása miatt a kislánynak a folyosón kellett tanulnia, a bojkottja miatt pedig különórákra kellett járnia.

A sors furcsa fintora, hogy az iskola az “Edinstvo”, vagyis az egység nevet viseli. A kislányt Embla Ademinek hívják: nevéből ítélve – bár erről nem szól a fáma – az kisebbséghez tartozik, ami Gostivar esetében azonban a legnagyobb népcsoportot jelenti.

Embla Ademi esete tudomására jutott a macedón Egyenlő Bánásmód Hatóságnak, és ezáltal értesült róla Sztevo Pendarovszki, az ország elnöke is.

A macedón államfő szerint elfogadhatatlan a gyermekjogokat veszélyeztető szülők magatartása, különösen, ha atipikus fejlődésű gyerekekről van szó.

Ők nemcsak élvezhetik a jogokat, amelyek járnak nekik, hanem egyenlőnek kell lenniük a padokban és az iskola udvarán is. Államként, de egyénekként is az a kötelességünk, hogy ezt biztosítsuk nekik, ennek a közös küldetésnek a kulcseleme pedig az empátia

– fogalmazott a macedón elnök, de nem csak fogalmazott, hanem cselekedett is.

Az empátia

Pendarovszki elment Gostivárba, kézen fogta Embla Ademit, és maga kísérte el az iskolába. Embla szüleivel pedig azokról a kihívásokról beszélt, amelyekkel a kislány családja naponta szembesül.

A macedón elnök bátorította és támogatta a szülőket az atipikus fejlődésű gyermekek jogainak védelméért folytatott küzdelmükben, és üdvözölte az ombudsman gyors reakcióját, valamint az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntését, hogy eljárást indítanak Embla ügyében.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Az elnök kiemelte az oktatásba való befogadás jogszabályi előírásainak betartását, hangsúlyozva a társadalmi felelősségvállalást, különös tekintettel a veszélyeztetett csoportokra.

Mindannyian egyenlőek vagyunk ebben a társadalomban. Azért jöttem, hogy támogassam Emblát, és felhívjam a figyelmet arra, hogy a befogadás alapelvnek számít

– mondta a macedón elnök a kislány szüleivel találkozva. Pendarovszki egyúttal ígéretet tett arra, hogy segítenek azoknak a gyerekeknek, akik hasonló helyzetben vannak, mint Embla Ademi.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: