Connect with us

Horvátország

MINISZTERELNÖK AZ ANYAHAJÓN: A szövetségesek megerősítették, hogy szövetségesek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

1 truman plenkovic
play icon A cikk meghallgatása

Zoran Milanović köztársasági elnök Ukrajnával kapcsolatos megnyilvánulásai miatt – amit a kis balkáni/közép-európai/mediterráni ország nyugati “jóakarói” azonnal a NATO és Horvátország feszült viszonyaként voltak szívesek értelmezni -, Andrej Plenković miniszterelnök kénytelen volt kiruccanni a Harry S. Truman amerikai repülőgép-anyahajóra. Hiába Milanović a hadsereg főparancsnoka, ezúttal nem ő tette tiszteletét a Trumanon, miközben a legénység nagy része még mindig a parton élvezi Horvátország szépségeit.

Talpig tankban

A Földközi-tengeren tett politikai hajókázás folyamán, amelyből az olasz Cavour és a francia De Gaulle anyahajók is kivették részüket, a NATO eltökéltségét kívánta bizonyítani, hogy igenis megvéd bennünket és Kelet- Európát a gonosz oroszoktól, akik ott állnak talpig tankban az ukrán határon már egy ideje.

A Truman ötnapos spliti látogatása arról szólt, hogy a szövetségesek megerősítették, hogy szövetségesek, és súlyos kincstári dumák leadása mellett üzenték országnak-világnak, hogy Putyin minden mesterkedése ellenére a NATO él és virul, még hajszálrepedések sincsenek a szabadságimádó demokráciák békét és szeretetet terjesztő, szigorúan védelmi jellegű katonai szövetségében.

Bár néha akad egy köztársasági elnök, aki nem NATO-kompatibilis kijelentéseket tesz, de őt legfeljebb nem veszik be a játékba.

A horvát miniszterelnök kíséretében Mario Banožić védelmi miniszter, Davor Božinović belügyminiszter és Gordan Grlić Radman külügyminiszter ment el a hajóra, ami annyiból oké, hogy nem kellett a főnöknek egyedül hajókázni a viharos tengeren – merthogy éppen a horvát küldöttség látogatása folyamán a Trumant elkapta egy kisebbfajta vihar.

Persze, ez egy Nimitz-osztályú anyahajónak meg sem kottyan, de akkor is: villámlott-dörgött, a fotósok nagy örömére. Szóval, hogy ne utáljanak annyira a PR-sok bennünket, Plenki széles ecsetvonásokkal vázolta a helyzetet, és leszögezte, hogy “a Truman látogatása is bizonyítéka annak a jó stratégiai viszonynak, amelyet Horvátország az Egyesült Államokkal ápol”.

Legutóbb hét évvel volt ilyen jó a viszony, amikor a Truman szintén horvát vizeken “evezett”.

Ha már a szóvirágoknál tartunk, az elokvens horvát miniszterelnök azt is elmondta az amerikai haditengerészeknek, hogy:

– E hajó az idők jelképe, azon időké, amikor transzatlanti hangon kell megszólalnunk, és világosan ki kell mondanunk, hogy egységesek vagyunk a demokráciáért folytatott harcban, a béke és szabadság oldalán.

Ihajla, ez már majdnem olyan szép, mint egy költemény! De ahogy ezt a horvát mondás tartja: Pametnom dosta – azaz: okosnak ennyi is elég.

Tükröm, tükröm, ki a legszebb a világon?

Miközben a Truman legénysége a parton a horvát lányok karjaiba vetik magukat, az a maszáj nők egy horvát férfi iránt epednek.

Ha a maszai, vagy maszáj törzs asszonyait kérdezi az ember, a legfessebb férfiember nem valamilyen hollywoodi csillag, vagy éppenséggel a török szappanoperák szívdöglesztő férfiszépsége, hanem a fent említett Andrej Plenković horvát miniszterelnök.

Ez Robert Knjaz utazó, tévésorozat-készítő afrikai útján derült ki, amikor a mókás kedvű Knjaz – különben remek sorozatokat készít, egyike a kevés nézhető dolgoknak a horvát tévén – a maszai hölgyeknek bemutatott egy 25 fényképből álló sorozatot, amelyek Brad Pitt, George Clooney és egyéb szépfiúk mellett Andrej Plenkovićot is ábrázolták.

A világutazó majdnem padlót fogott, miután az egybehangzó vélemény Plenkovićot kiáltotta ki győztesnek nagy csettintgetések közepette.

Az érvelés valahogy így hangzott: jól öltözött, remek a szemüvege, családjáról gondoskodó, komoly embernek tűnik. Sőt, a maszai hölgyek szerint Plenki valószínűleg sikeres üzletember, akinek irodája van.

Kolinda Grabar- Kitarović, a Szőke Ciklonként ismeretes ex-köztársasági elnök és Zdravko Marić pénzügyminiszter, alias Captain Croatia után ismét győzedelmeskedett a horvát sex appeal.

És Plenkinek még lovagolni sem kellett hozzá. Pedig jól mutatna egy kényes lipicai ménen, történelmi horvát uniformisban, villogó pengéjű lovassági karddal. Igaz, ami késik, az nem múlik, lesznek még Horvátországban is választások…

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava