Connect with us

Szerbia

HIDEG NAPOK: A szerb elnök egyik közeli munkatársa azt reméli, hogy bekerül a tankönyvekbe az Újvidéki razzia

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

hideg napok
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Újvidéken megemlékeztek a nyolcvan évvel ezelőtti mészárlásról, amelyet a szerb médiában általában “megszálló erőként” aposztrofált magyar hadsereg hajtott végre a többségében ártatlan szerb és zsidó lakosság ellen. A “Hideg napok” (Ledeni januar) során a magyar katonák civileket hurcoltak el, bántalmaztak, és sokukat a Duna jege alá lőtték. A razziában közel négyezer embert öltek meg az akkori magyar hadsereg tagjai: mai viszonylatban/mai tudásunk szerint azt mondhatjuk, hogy ez fél Srebrenica, ami jól jelzi a vérengzés mértékét.

Emlékezés a Hideg napokra

A nyolcvanadik évforduló alkalmából tartott megemlékezésen a korábbi tervektől eltérően nem vett részt Porfirije szerb pátriárka, aki koronavírusban betegedett meg feltehetően a boszniai Szerb Köztársaság megalapításának 30. évfordulója során tartott január kilencedikei rendezvénysorozaton. A néhány nappal később kiadott közlemény szerint a szerb egyházfőnek enyhe tünetei vannak, a jelek szerint azonban még nem épült fel a betegségből.

A pátriárka tehát nem jelent meg a megemlékezésen, viszont üzenetet intézett a résztvevőkhöz, amelyet az Instagramon is közzétett megjegyezvén, hogy a szerbek a Vajdaságban Krisztus születésének megünneplését követően az Újvidéki razzia ártatlanul meggyilkolt áldozataira emlékeznek.

– Mi, akik a népünk elleni pogrommal a tudatunkban nőtünk fel, amely Dél- Bácskában Csúrog, Zsablja, Mozsor, Sajkásszentiván, Sajkáslak, Sajkásgyörgye, Tündéres, Dunagárdony, Boldogasszonyfalva, Temerin, Titel, Újvidék, Szenttamás és Óbecse településeken történt, hozzáadva még Jasenovacot, Mauthausent, Auschwitzet, Treblinkát, Bergen- Belzent, Dachaut és Majdanpeket

– sorolta Porfirije pátriárka, aki természetesen szerb nevükön és szerb írásmóddal írta le az érintett települések nevét: Чуруг, Жабаљ, Мошорин, Шајкаш, Лок, Ђурђево, Вилово, Гардиновци, Госпођинци, Темерин, Тител, Нови Сад, Србобран, Стари Бечеј, и Јасеновац, Матхаузен, Аушвиц, Треблинку, Берген-Белзен, Дахау, Мајданек.

– De ahogyan Jeruzsálemi Szent István első vértanú szent szenvedése előtt látta megnyílni az eget, és Krisztus urunkat az Atya jobbján ülni, ugyanezt látták őseink is. Ezért emlékezünk, nem felejtünk, de megbocsátunk. Erre tanít minket maga a mi Urunk is, amikor a keresztről imádkozik az Atyához: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!

– üzente a szerb pátriárka, aki a megbékélés jegyében úgy fogalmazott, hogy a szerbek a magyar népben nem Tóth Jánost, Báthory Gézát, Zombori Gyulát, Nagy Miklóst és Képíró Sándort látják, hanem olyan halhatatlan hősök alakjain keresztül ismerik fel és szeretik őket, mint Teleki Pál, Bajcsy- Zsilinszky Endre, Dunafalvi Lajos és Molnár Andor, akik megmentették Kabolt (Ковиљ), valamint Fazekas Mátyás és Virág István, akik megóvták Nádalját (Надаљ), és mindazokon keresztül, akik megmentették a szomszédaik életét Tiszakálmánfalván (Будисавa), Bácsföldváron (Бачко Градиштe) és más helyeken.

A polgármester kívánsága

Az Újvidéki razzia 80. évfordulója alkalmából tartott és vallási tiszteletadással egybekötött megemlékezésen az áldozatok leszármazottain kívül megjelentek és koszorúztak/fejet hajtottak Újvidék város vezetői, a szerb hadsereg, az újvidéki zsidó közösség, a Matica Roma, valamint Magyarország, Izrael, az Egyesült Államok, Bulgária és Montenegró nagykövetségének képviselői.

Az összegyűlt tömeg előtt felszólalt Miloš Vučević újvidéki polgármester, a Szerb Haladó Párt alelnöke is, aki szerint a nyolcvan évvel ezelőtt történt razzia nemcsak az újvidékiek számára szomorú mementó, hanem figyelmeztetés az egész emberiségnek, hogy a fasiszta gonoszság soha többé ne forduljon elő.

– A “Család” emlékmű, amely mellett idén januárban némán meghajolunk az ártatlan áldozatok előtt, nemcsak emlékezés a múltra, hanem figyelmeztetés is a jövőre nézve, mert csak akkor léphetünk be ebbe a jövőbe, ha mentesek vagyunk a gyűlölettől, a gonoszságtól, az embertelenségtől, és mindattól, ami 80 évvel ezelőtt családok százait pusztította el vagy borította gyászba

– hangoztatta Vučević, aki ezeket a szavakat követően a jelenlévők támogatását kérte ahhoz, hogy az Újvidéki razzia kerüljön be a tankönyvekbe, és a hivatalos iskolai programokba. Megfogalmazása szerint ezáltal az újvidékieken kívül a következő generációk minden tagja “tisztán emlékezhet”, és megtanulhatja, hogy az ilyen gonosztettek soha többé ne ismétlődjenek meg az élethez, a választáshoz és a mássághoz való jog védelmének érdekében.

– Mi itt Újvidéken Irinej bácskai vladika áldásval kezdeményezést indítunk annak érdekében, hogy létesüljön emlékpark az Újvidéki razziának szentelve, ahol összegyűjtjük azokat tanúságtételeket, tényeket és emlékeket, ahol megtanulhatóvá válik a szerbek, zsidók és romák elleni fasiszta bűncselekményekkel kapcsolatos igazság, és lehetővé válik az ártatlan áldozatokra való emlékezés

– jelentette be Miloš Vučević újvidéki polgármester az újvidéki Duna-parton tartott megemlékezésen.

Az egyenlő bánásmód elve

Ezek valóban tiszteletre méltó kezdeményezések, mert mindaz, ami 1942-ben a “Ledeni januar” idején történt a Sajkásvidéken, és más dél-bácskai településeken, olyan bűncselekmény, amely megengedhetetlen bárki is követi el, nemzeti hovatartozástól függetlenül. Egyetlen gyilkosságra sincs magyarázat bármi is volt az előzmény vagy indíték, a nemzeti, faji vagy vallási alapon elkövetett népírtás pedig elévülhetetlen bűn.

A sajtónak nem dolga a politizálás – legalábbis a magam értelmezése szerint – viszont mindig is kötelezettségemnek tartottam, hogy a legjobb tudásom alapján a kiegyensúlyozottságra törekedjek, ezért együtt érzek minden ártatlan áldozattal, és elismerésemet fejezem ki Miloš Vučevićnak az előbb ismertetett kezdeményezésekkel kapcsolatban, egyúttal pedig arra kérem, hogy indítványaival összefüggésben álljon ki a Hideg napokra válaszként adott “bácskai vérbosszú” emlékének kegyeletteljes megőrzése mellett, és egyúttal kezdeményezze, hogy kerüljön be a történelemkönyvekbe az a vérontás is, amelyet a szerb és más nemzetiségű partizánok hajtottak végre 1994-45 őszén/telén, mivelhogy abban a vajdasági magyarok egy részének ártatlan ősei hasonlóan váltak a gyilkos kommunista/nemzeti jellegű bosszú áldozatává.

Mert a magam részéről úgy gondolom, hogy a véres múltat csak akkor zárhatjuk le végre & örökre, ha minden ártatlan áldozatról egyformán megemlékezünk hovatartozástól függetlenül, és ha a jövő generációi elől egyetlen bűnt sem titkolunk el.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava