Connect with us

Szlovénia

TELEX.HU: A Diófa Alapkezelő bevásárolhatja magát a Sava Groupba, a legnagyobb szlovén turisztikai cégbe

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

terme park
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt időszakban az olajiparban és a bankpiacon is bevásárolt egy-egy befektető a szomszédos Szlovéniában. Erről szól Brückner Gergely cikke a telex.hu portálon, amelyben a BALK-ot is megemlíti. A cikket változtatás nélkül tesszük közzé.

A Diófa Alapkezelő bevásárolhatja magát a szlovén hotelpiacra. Legalábbis így értesültek a szlovén lapok. A Sava Hotels & Resorts eddig többsége a szlovén államé, a kisebbségi pakett pedig egy angolszász alapé volt, amely most kiszáll.

A SEE News szerint a luxemburgi székhelyű York Global Finance Offshore BDH egyedül a magyar Diófa Alapkezelővel folytat tárgyalásokat a Sava csoport turisztikai holdingban lévő 43,2 százalékos részesedésének eladásáról.

A Diófa Alapkezelő az Indotek Group, vagyis javarészt Jellinek Dániel tulajdonában áll, a hír kapcsán kerestük az üzletembert, de egyelőre nem értük el.

Érdekesség, hogy Szlovéniában is választási finis van, három héttel a magyar választások után, április 24-én tartanak választást a szomszédos országban, ahol jelenleg Janez Janša, Orbán Viktor régi szövetségese a miniszterelnök.

Szlovéniában a lapok mostanában gyakran írnak a magyar gazdasági befolyásról, az elmúlt időszakban a Mol megvette az osztrák OMV szlovén benzinkútjait, az OTP lett a legnagyobb banktulajdonos, korábban pedig a szlovén médiában a magyar kormánypárti média befektetői jelentek meg. Erről még az Indexben írtunk nagyobb cikket.

A szlovén lapok a mostani tranzakciónál 35 millió eurós (12,6 milliárd forintos) árról cikkeztek. Ha a hír igaznak bizonyul, nyilván érdekes lesz, hogy pontosan milyen alap vagy befektetői kör vásárolt ilyen összegért szlovén érdekeltségeket.

A Sava-csoport nemcsak a tengerparti üdülőhelyeken erős (például Portorozban), de az ország olyan turisztikai gyöngyszemeiben, mint a festői Bled vagy Ptuj) is meghatározó befektető.

A szlovén sajtó emlékeztet rá, hogy a Szlovén Szuverén Holding (SSH) elnevezésű vagyonkezelőről korábban az is megjelent, hogy a Telekom Slovenije nemzeti távközlési cégben meglevő kisebbségi pakettje mellett a Sava Groupból is eladna egy kisebbségi részt, de a most megszellőztetett 43,2 százalékos részre vonatkozó tranzakció egyelőre hangsúlyozottan az angolszász alap részesedésére vonatkozna. 2022-ben. Magyar nyelven a Balk.hu portál írt a várható beszállásról.

A szélesebb értelemben vett Indotek-csoport az idén már több délkelet-európai befektetést is bejelentett. Január 20-án a cég azt közölte, hogy Görögországban vett egy háromcsillagos, 124 szobás szállodát, az athéni Oscar Hotelt.

Szintén januári volt az a bejelentés, amely szerint lezárult annak a 11, Belgrádban található prémium irodaháznak az adásvételi tranzakciója, amelyeket az Indotek Group vásárolt meg 2021-ben a Globe Trade Centre S.A-tól.

Az Indotek Group, a 267,6 millió euró értékű adásvételi megállapodás révén, egy több mint 122 ezer négyzetméteres prémium irodaház-portfólióval lép a szerb ingatlanpiacra.

Horvátország

NEM ÖSSZESZERELNEK: Erőteljesen növekszenek a befektetések a térség tech cégeibe

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

rimac infobip
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szlovén Silicon Gardens kockázati tőkealap tanulmánya alapján, a 2016-tól 2022-ig terjedő időszakban a szlovén, horvát és szerbiai tech cégekbe irányuló befektetések erőteljesen növekedtek: a kezdeti 300 millió euróról a tavaly jegyzett 3,45 milliárd euróra. Azaz a vizsgált öt éves időszakban a befektetések összege 12 szeresére növekedett, a kezdeti értékhez viszonyítva.

Élen a horvát tech cégek

A részvények eladásából származó bevétel, az ún. exit összege is ötszörösére nőtt, 2022-ben 4,7 milliárd eurót tett ki. Mindez tükröződött az egész technológiai ökoszisztémában.

A régió három országában ma hat „egyszarvú” van, ebből kettő Horvátországban (Rimac és Infobip), négy pedig Szlovéniában (Outfit7, httpool, Sportradar és Outbrain).

Horvátország hajtotta végre a legtöbb beruházást 2021 és 2022 között – 1,86 milliárd eurót. A szlovén technológiai vállalatok 1,25 milliárd, a szerb vállalatok pedig 325 millió euró beruházást vonzottak be.

tech cégek, technológia

Horvátország nemcsak a régióban végrehajtott beruházások teljes összegét tekintve vezet, hanem a legnagyobb beruházásokat is itt hajtották végre.

A régió öt legnagyobb beruházása közül az első a Rimac Groupé, amely 690 millió eurót tett ki. Ezt követte az Infobip 545 millió euróval, míg a szlovén httpool, az Aleph Holding része, a harmadik 450 millió eurós befektetéssel.

Az elemzés azt is kimutatja, hogy az Adria régió – ami legalább ugyanolyan nyakatekert találmány, mint a -Balkán – leggyakoribb és legnagyobb befektetői a kockázati tőkealapok.

2021-ben és 2022-ben összesen 1,9 milliárd eurót (a teljes beruházás 57%-át) fektettek be a régió három országában. Horvátországban ez az arány magasabb, 69%, és 1,2 milliárd eurót tesz ki.

Ráadásul a teljes beruházásnak csak egy százaléka származik Horvátországból. A térség induló vállalkozásai (startup) leggyakrabban az Egyesült Államokból és az EU-ból vonzzák a befektetőket. Ezért gyakran kénytelenek áthelyezni a cég székhelyét más országokba, figyelmeztetett a Silicon Gardens tanulmánya.

Az elemzés egyúttal arra is rámutatott, hogy döntő fontosságú a munkavállalói részvétel optimális adózási rendszerének létrehozása a térségben, mivel a jelenlegi adóstruktúra arra ösztönzi az alapítókat, hogy külföldre költözzenek”.

Horvát fejlődési stratégia

A fenti tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy mint a politika általában, a törvényhozók is kimondottan tájékozatlanok a technológiai fejlődés területén.

Így például a horvát parlamentben jelenleg az ország 2030-ig terjedő fejlődési stratégiájáról folyik a vita.

A kormánypárt nevében Šime Erlić regionális fejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszter válaszolt a képviselők kérdéseire, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy 2030-ra Horvátországot a legfejlettebb uniós tagállamok között látja.

Erlić rámutatott, hogy a kormányt „objektív tényezők” ösztönzik ennek elérésére, tekintettel a várható nagy beruházási potenciálra és a beruházásokra olyan területeken, mint a zöld politika, a digitalizáció, a szociális jólét, az egészségügy és az oktatás.

– Hatalmas, soha nem látott beruházási ciklus zajlik jelenleg a Horvát Köztársaságban az uniós és egyéb alapok segítségével. Hinni kell abban, hogy ez versenyképesebb társadalmat teremt, még jobb feltételeket és olyan életszínvonalat, amellyel minden lakos elégedett lehet

– mondta a hosszú nevű tárca vezetője.

Összeszerelő üzemek helyett

Számunkra leginkább az érdekes, hogy a miniszter úr a választások előtti kötelező optimizmusával szemben az ellenzék még mindig régimódi paraméterek szerint igyekszik fogást találni a kormányon, teljesen szem elől tévesztve az új technológiákra alapuló fejlődést.

Így például Emil Daus, az isztriai IDS-ből (Istarski demokratski sabor), akit az érdekelt, hogy a miniszter általában hogyan látja Horvátországot 2030-ban, tekintettel arra, hogy Horvátország a kereskedelem és a szolgáltatások társadalmává vált, kevés termeléssel, ahol a GDP mintegy 20 százalékát a turizmus adja.

Itt a hangsúly az alacsony ipari termelésen van, és nyilvánvaló, hogy Daus úr, mint a politizáló polgárok többsége, akkor lenne boldog, ha megfelelő mennyiségű csavargyár vagy összeszerelő üzem működne az országban, kiegészítve némi könnyűiparral, hogy „az asszonyoknak is legyen hol dolgozniuk”.

Az hogy a szoftveripar repeszt, és százmilliókat exportál, akárcsak a Rimac-féle fejlett akkumulátoros technológiák, autóalkatrészek, vagy az olyan „gyerekes” dolgok, mint a számítógépes játékok ipara, az sokaknak nem számít.

A jaj-jaj akkor van, amikor ezek a hölgyek és urak meghozzák a gazdaságfejlesztési stratégiát egy olyan világban, és olyan körülmények között, amelyeket nem értenek. Vagy például, ha a mesterséges intelligencia szabályozásával kell foglalkozniuk.

Szerencsére, úgy tűnik, nem sokat tudnak ártani, és már ez is valami.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava