Connect with us

Szerbia

MEGOSZTÓ TÉNYEZŐ: Belekeverték a Rio Tintot is a Đoković-féle szappanoperába, a szerb kormány közben úgy tesz, mintha keménykedne

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

lp vulin brnabic
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

Szerbiának nem igen van/lenne szüksége török vagy egyéb szappanoperákra, kitermeli ugyanis magának a fordulatokban gazdag történeteket. A napok óta tartó Đoković-saga újabb kanyart vett, miután hivatalos helyről nyert megerősítést, hogy az ügybe belekeverik a szerbiai lítiumkiaknázásra pályázó félig-meddig ausztrál Rio Tinto multinacionális bányászati céget. A belgrádi kormány úgy tesz, mintha keménykedne, a saját véleménnyel nem igen rendelkező miniszterelnök ugyanis meglebegtette, hogy megsemmisítik az ausztrál cégnek kiadott összes engedélyt, de gyorsan hozzátette, hogy erről azért még megkérdezi az államfőt: ami hagyott némi mozgásteret, viszont repedéseket is okozott a kormányon belül.

Kegyvesztett lett az ellenzéknél

A szerbiai médiában pénteken kezdett terjedni el a teória, miszerint a Đokovićtyal történő ausztráliai packázás tulajdonképpen nem más, mint a canberrai kormány bosszúja a Rio Tinto bányászati céggel szemben kialakult szerbiai ellenállásra, amelynek maga a világelső teniszező is majdnem tevékeny részesévé vált, de mégsem vált azzá, pedig sokan szerették volna őt belekeverni az ügybe, főleg ellenzéki oldalon.

Erről tanúskodnak feltűnő, majd eltűnő Instagram-bejegyzései, amelyek már csak a szerb hírportálok tudósításaiból hámozhatók ki. A Southamptont most megvásárló Dragan Šolak sajtóbirodalmához tartozó, és a gusztustalanságig ellenzéki nova.rs, amelyet Horvátországban nyomnak, illetve a némileg visszafogottabb Danas, december elején diadalittasan fogadta a szerb teniszező egyik Instagram-bejegyzését.

FFzGauDXsAQwGFu
Đoković az említett közösségi médiában közzétette az egyik Száva-hídon zajlott tüntetésről készült fotót azzal a megjegyzéssel, hogy a tiszta levegő, a tiszta víz és a tiszta élelmiszer számít az egészség kulcsának, ezek nélkül minden szó felesleges, amelyet az egészségről ejtenek, mert mint a teniszbajnok fogalmazott, a “természet a mi anyánk”.

A Nova napilap/hírportál egyik beszámolója szerint a bejegyzés nagy visszhangot váltott ki az interneten, mivel a lap olvasata szerint a szerb teniszező ezzel a “rövid és világos/egyértelmű üzenettel” kiállt a Rio Tinto, de leginkább a szerb kormány ellen tüntetők mellett.

Ezt az álláspontot “magáévá tette” a királyi családi egyik tagja, Karagyorgyevics Fülöp (princ Filip Karađorđević), jugoszláv herceg, aki a Twitteren még ma is fellelhető bejegyzésében úgy reagált, hogy “a (tenisz)király ellen nem megyünk”, ami alapján aligha kétséges, hogy a herceg kinek tapsol a szerbiai politikai bábszínházban, amelyben neki már nem nagyon osztanak szerepet.

Đoković azonnal reagált arra, hogy az ellenzéki táborba sorolták, és a Nova becsületére váljon, hogy szó szerint lehozta a szerb teniszező újabb közleményét is, ezt már kommentár nélkül.

Szeretnék elhatárolódni a “kormányzattól és az ellenzéktől”, és mindenféle politikai áramlattól. Mindig igyekeztem APOLITIKUS lenni. Zavar, hogy az ember nem hangsúlyozhatja személyes álláspontját és véleményét az életet és egészséget érintő alapvető feltételektől, mint a Levegő, Víz és Élelelem, anélkül, hogy “ne tartanák” baloldalinak, jobboldalinak, ellenzékinek, demokratának, haladónak, szocialistának stb.

– írta a szerb teniszező az Instagramon, ahonnan azóta már eltűnt ez a bejegyzés is, és csak közvetve lehet rá utalásokat találni a szerb médiában, valódiságához azonban semmi kétség nem fér.

Hogy az ügy még cifrább legyen, az egyik szerbiai hírportál kiderítette, hogy az ausztrál miniszterelnök kabinetfőnöke, John Kunkel, néhány évvel ezelőtt vezető tanácsadó volt a Rio Tintónál, ahol kormányzati kérdésekben volt illetékes.

A szerb kormány kemény, mint a lítium

Ez tehát az előzménye annak, hogy miként viszonyult a szerb sajtó a Đokovićhoz, főleg ami az ellenzéki médiát illeti, miközben kormánypárti oldalon ezt az ügyet is Aleksandar Vučić fényezésére használják fel, azt állítván, hogy a “Szerbelnök” annak ellenére támogatja a világelső teniszezőt, hogy az nem állt ki mellette a lítiumbánya ügyében, ami nem lett volna könnyű dolog az ingadozó elnöki magatartás miatt.

Ebből azt lehet kiolvasni, hogy a Nova propagandafogása célba ért, és sokan elhitték, hogy Đoković az ellenzéket támogatja, de az is kiderül a fenti megfogalmazásból, hogy minden eddigi döntéstől és intézkedéstől függetlenül a kormányzat mintha még mindig nem mondott volna le a lítiumbánya megépítéséről, amire Vučić néhány elejtett szava is enged következtetni.

Ezt azonban nem érzékelte Ana Brnabić szerb miniszterelnök, aki a közelgő döntés előtt megpróbált politikai nyomást gyakorolni az ausztrál bíróságra, amely hétfőre virradóra dönt/döntött a Đoković ügyben. Elképzelhető, hogy az idő rövidsége miatt a szerb miniszterelnök most az egyszer nem szaladt Vučićhoz saját gondolatáért.

Szerbia kormánya közel áll ahhoz, hogy megsemmisítsen mindent, amiről 2004-ben megállapodtak Rio Tintóval, bár ezzel megsérti mindazokat a jogokat, amelyeket 2006-ban kizárólag a Rio Tintonak adtak. Készek vagyunk megtenni ezt, és azt mondani, hogy “ha nem akarjátok, hogy a Rio Tinto Szerbiában maradjon, legyen, akkor elmennek”

– mondta Ana Brnabić az igencsak kormánypárti Pink Televíziónak adott interjúban. A miniszterelnök ezzel nem csak a Rio Tintonak üzent, hanem a szerbiai ellenzéknek is, amelynek tudtára adta, hogy mindezért a számlát nekik kell állniuk.

Aztán leülünk, húzzuk egy vonalat, és megnézzük, mekkora a ceh, amit azok 2004-ben ránk lőcsöltek. Lássuk, hogy mennyit kell hozzáírni az adóssághoz, amit akkor régen csináltak nekünk

– tette hozzá a szerb miniszterelnök, aki a Rio Tinto okán nem túl elegánsan, inkább csak megszokásból, rúgott egyet az ellenzékbe.

A miniszterelnöki kijelentés nem tetszett a legkedvesebb Sándornak, vagyis Aleksandar Vulin szerb belügyminiszternek, aki az utóbbi időben kevesebbszer tűnt fel nagyhatalmú névrokona társaságában, mint korábban. Vulin tehát most belovagolt a színre, és nekiszögezte a miniszterelnöknek a kérdést, illetve a követelését.

Arra fogom kérni Szerbia miniszterelnökét, hogy mutasson egyértelműbb érveket a Rio Tinto vagy bármely más cégnek adott engedélyek visszavonásával kapcsolatban annál, mint amit a Rockefeller által finanszírozott szervezetek előhoztak

– nyilatkozta Vulin, aki egyúttal arra is utalt, hogy a Rio Tinto ellen demonstráló (zöld) szervezeteket külföldről finanszírozzák.

Mielőtt döntenék, megkérem Aleksandar Vučić szerb elnököt, hogy személyesen ismertesse álláspontját, mert tudom, hogy nem fogad el parancsokat gengszterektől vagy külföldiektől

– tette még hozzá Vulin a maga benyali módján, de nem ő az egyedüli, aki a fő Sándor véleményére vár. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Brnabić miniszterelnök is utalt arra, hogy az ügyben megvárják az államfői iránymutatást, mert akkor legalább tudják, hogy merre induljanak el.

A szerbiai szappanopera folytatása szempontjából mindenképpen az lenne a legjobb fejlemény, ha az ausztrál bíróság hétfőre virradóra nem hozna döntést, hanem megvárná, hogy a canberrai kormány megkérdezze II. Erzsébet királynőtől, hogy mi az álláspontja a Đoković-ügyben.

visky andras kitelepites 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=ViskyAndr%C3%A1s%3AKitelep%C3%ADt%C3%A9s&t=pi

Szerbia

Pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben Vučić Koszovóért “harcolt”

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő
Pornófilmet néz a szerb szocialista képviselő, a karzatról készült eredeti felvétel erre félreérthetetlen bizonyítékul szolgál (Screenshot)
ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi
Olvasási idő: 4 perc

A szerb közösségi médiában megjelent beszámolók szerint pornófilmet nézett egy szocialista képviselő, miközben a parlamentben tartott a koszovói helyzettel kapcsolatos purparlé. A reggel kirobbant botrány miatt az is felemerült, hogy ismét parlamenti és elnökválasztásokat írnak ki Szerbiában, amivel a belgrádi vezetés időt nyerne a francia-német javaslat elfogadását illetően. A koszovói miniszterelnök hétfőn elfogadta a tervnek elég vérszegény javaslatot, ezért most Belgrádnak kell lépnie, mivel korábban csak egy “kelletlen igent mondott”, és azóta már történt egy s más.

Pornófilmet nézett, miközben az elnök “koszovózott”

A közösségi oldalakon megjelent videó szerint Zvonimir Stević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője a mobiltelefonján több mint másfél percig egy pornójelenet néz, amelyben éppen “ejakuláció” volt folyamatban.

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt

Ezen a felvételen jól látszik a karzat, ahonnan lefilmezték a pornófilmet néző képviselőt. A karzaton a koszovói szerb “vendégek” ültek, akiket a szerb elnök hívott meg (Screenshot)

Mindez akkor történt, amikor a szerb parlament a múlt héten a koszovói helyzetről vitázott, az esetnek további pikantériája az, hogy Stević Koszovóból származik, és a dokumentumai szerint jelenleg is pristinai lakhellyel rendelkezik.

A video megjelenését követően a délelőtti órákban összeült a Szerb Szocialista Párt frakciója, ahol feltűnt Ivica Dačić, a szocialisták vezetője is, aki elmondta, hogy “sok mindenen keresztül ment már az elmúlt években, de olyasmivel még nem találkozott, hogy bárki is pornófilmet nézett volna a parlamentben.

Ez botrány és katasztrófa. Reálisnak tűnik, hogy benyújtod a lemondásodat. Nem maradhatsz tovább képviselő, mert ezzel nem tudsz megküzdeni. Bárhol is jelensz meg, bármit is mondasz, mindig csak pornóképviselő maradsz

– mondta dühösen a szocialisták vezetője, azt kérdezve Stevićtől, hogy egyáltalán honnan jött neki az ötlet, hogy pornófilmet nézzen a parlamentben?

Miután Dačić leteremtette a “pornóképviselőt”, a szocialista frakció minden tagja egyetértett azzal, hogy a rajtakapott “honatyának” mennie kell a parlamentből, bár ez ne nagyon akaródzott neki.

Én pártkatona vagyok, megteszem, amit kérnek tőlem

– jelentette ki nem kis pátosszal Stević, aki a szerbiai képviselőház Koszovóval foglalkozó bizottságának tagja volt, és két további bizottságban is képviselte pártját, a pártban pedig ő vezette a Koszovóval foglalkozó bizottságot.

Vučić elégedetlen a szocialistákkal

A szerb elnök a jelek szerint elég dühös, de nem csak Stevićre van kiakadva, hanem az egész szocialista táborra, a déli órákban külön találkozót tartott a Szerb Haladó Párt minisztereivel, akik előző nap már kormányfővel is egyeztettek.

Erről a megbeszélést megelőzően számolt be Tomislav Momirović, szerbiai bel- és külkereskedelmi miniszter, aki néha együtt autózgat a szerb államfővel.

A belgrádi Novosti meg nem nevezett médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy Vučić a Szerb Haladó Párt csúcsvezetésével találkozva arra panaszkodott, hogy a Koszovóról szóló ülésen pártja “egyedül maradt a szerb állami érdekek védelmében”.

Nagyon csalódott vagyok a szocialisták viselkedése miatt, akik valahol a kettő között voltak, mindenkinek a kedvében akartak járni

– mondta állítólag a szerb államfő.

A Novosti arról számolt be Momirović után szabadon, hogy “Vučić a koszovói emberekért harcolt, de hamarosan kiderül, hogy ez a politika megfelelő támogatást kapott-e”.

Az ellenzéki sajtó a koradélutáni találkozót követően arra emlékeztetett, hogy az eszmecserére a szocialistákkal kialakult koalíciós válság közepette került sor.

A belgrádi Danas hírportál szerint hétfőn a Szerb Haladó Párt vezetése és helyi bizottságai egy sor tanácskozást tartottak, ezért az ellenzéki média azt feltételezi/azt sugallja, hogy a haladók felmondják az együttműködés Dačić szocialistáival, hogy őszre előrehozott választásokat tarthassanak Szerbiában.

Új választásokkal siklatnák ki a nyugati tervet

A kormányközeli média arról számolt be, hogy Vučić az egyik pártülésen arról beszélt, hogy kész új választásokat kiírni, és miniszterelnök-jelöltként indulni, mert elégedetlen a Szerbiai Szocialista Párt magatartásával.

A szerb elnök az utóbbi időben többször is kijelentette, hogy nem kívánja magát ismét jelöltetni az államfői posztra, ám a jelek szerint távozni sem kíván a politikából, inkább visszaülne a miniszterelnöki székbe, vagyis Vučić után Vučić.

De higgyünk-e a szerb elnöknek, vagy ne higgyünk neki?

A szerb államfő “szavahihetőségi koeficiense” eléggé alacsony, így nem mindig kell komolyan venni, amit mond. Szerbia ugyanakkor kutyaszorítóba került, miután Albin Kurti koszovói miniszterelnök Miroslav Lajčák uniós különmegbízottal találkozva elfogadta a francia-német javaslatot.


A pornófilmről akkor még nem tudtak

Miroslav Lajčák együtt ebédelt Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel, majd a Twitteren azt írta: “örülök, hogy most Koszovó is elvben elfogadta a javaslatot. A megbeszélések magas szintű tárgyalásokkal folytatódnak.”


A parlamenti csatározás után Belgrádnak kellene nyilatkoznia, hogy mit lép, és valóban elfogadja-e a tervet, mint ahogy azt Vučić korábban már “belengette”.

Miután azonban Szerbiában – sem ellenzéki, sem kormányoldalon nincs ilyen szándék – a belgrádi vezetés a mindössze néhány hónappal ezelőtt alakult kormány lemondásával/leváltásával “hasznos heteket, hónapokat” nyerhet.

A szerb média találgatásai szerint valamikor őszre tartanának új választásokat Szerbiában, a következő kormány viszont csak jövőre, netalán a jövő nyáron alakulhat meg, addig pedig sok víz lefolyik a Dunán és a Száván.

Az új választások tehát késleltethetik a Szerbia és Koszovó közötti keretszerződés aláírását, amit a nemzetközi közvetítők feltételezhetően erre az évre terveztek, ezért felmerülhet a kérdés, hogy most mit húz az USA, az EU, Németország, Franciaország és Olaszország, ha valóban megszületik a döntés a választásokról.

És ebből már az is kiderül, hogy mire jó, ha egy szerbiai szocialista képviselő pornófilmet néz a Koszovóról szóló parlamenti csetepaté közepette, és hogy milyen hatással van egy pornófilm a szerb történelemre.

Kontaktlencse akció »
Az olvasás folytatása

Szerbia

Derűre ború: ismét jegesedik a horvát-szerb viszony

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jegesedik a horvát-szerb viszony
Jegesedik a horvát-szerb viszony, a Horvát Szuverenisták vezetőjét nem engedték be Szerbiába (Forrás: Nova TV)
orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Gyors lehűlés nemcsak az időjárásban tapasztalható, merthogy jegesedik a horvát-szerb viszony is. A szörnyű törökországi földrengések árnyékában kissé furcsa olyan csip-csup dologról értekezni, mint amilyen két balkáni szomszéd egymással való, esetenként tragikomédiába forduló viszonya. De hát, ez van. Vasárnap Gordan Grlić Radman külügyminiszter diplomáciai jegyzékben fejezte ki elégedetlenségét szerb kollégájánál, Ivica Dačićnál, mert a szerb rendőrség Marijan Pavličeknek, a Horvát Szuverenisták (Hrvatski suverenisti) elnökének szombaton megtiltotta a beutazást Szerbiába.

Jegesedik a viszony, Pavliček elcsúszott

Marijan Pavliček országgyűlési képviselőt és a külföldi horvátokkal foglalkozó parlamenti bizottság tagját meghívták, hogy szombaton, február 4-én vegyen részt, a vajszkai (Vajdaság) Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság által szervezett “6. šokaci” esten.

Pavliček azonban végül nem érkezett meg erre a kulturális eseményre, mert a szerb rendőrség nem engedte be Szerbiába.

A Večernji listnek nyilatkozva, elmondta, hogy “a szerb vámosok és rendőrök korrektek voltak, de, három órán át ült az autóban, mint valami bűnöző.

Végül olyan végzéssel leptek meg, amely szerint tilos belépnem Szerbiába, mert veszélyeztetem az ország és az ottani polgárok biztonságát. Ezt követően nem tehettem mást, minthogy megfordultam és visszatértem Vukovárra

– mondta Pavliček. Kellemetlen tapasztalatairól beszélve megjegyezte, hogy ez volt az első útja a határon diplomata-útlevéllel, és hogy azonnal problémába ütközött.

Arra is rámutatott, hogy nem lát okot a szerb rendőrség ilyen magatartására, különösen a Horvátország és Szerbia közötti kapcsolatok felmelegedése idején, hacsak nem valamiféle bosszúról van szó, mert tavaly Aleksandar Vučić nem látogathatta meg Jasenovacot.

Majdnem a főispán is pórul járt

Jegesedik, de ő nem csúszott el

Jegesedik, de ő nem csúszott el: a Vukovár-Szerém megyei főispán (Forrás: Facebook)

Marijan Pavliček nem volt az egyedüli, akit szombaton vegzáltak a szerb határon, merthogy a Vukovár-Szerém megyei főispán, Damir Dekanić is hasonlóan járt.

Dekanićot 2,5 órán át marasztalták a szerbek a bácspalánkai (Bačka Palanka) határátkelőhelyen minden magyarázat nélkül, de ő végül átléphette a határt.

Az Antun Sorgg Horvát Kulturális és Művészeti Társaság meghívására indultam Vajszkára. Végül én, és a kíséretem átléphette a határt, és amikor megkérdeztem a várakozás okát, azt mondták, hogy műszakváltás volt, annak ellenére, hogy időközben a forgalom normálisan folyt. Nem kaptunk semmiféle dokumentumot, ami magyarázná a várakozás okait

– mondta Dekanić, aki ily módon járhatott Szerbföldön.

Ugyanakkor Montenegróban

Ezzel párhuzamosan, a horvát fél aggódva szemléli a szerb ortodox egyház túlkapásait Montenegróban.

Ezzel kapcsolatban a Boka Kotorska-i születésű Vanda Babić Galić, a horvát kül- és Európa-ügyi miniszter különleges tanácsadója nyilatkozott ugyancsak a zágrábi Večernji listnek.

A tengerparton is "jegesedik": Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela, a templomsziget, vagy a szigettemplom (Forrás: Twitter)

Babić Galić elmagyarázta, hogy már régóta intézményes válságban van, nem tud új kormányt felállítani, az alkotmánybíróság nem működik, az európai integráció akadozik, a montenegróiak és a szerbek közötti etnikai feszültségek pedig különösen aggasztóak.

Ami a Kotori-öbölben élő horvát kisebbségét illeti, egyre gyakoribbak a horvát kulturális emlékek felszámolására irányuló kísérletek, az utcák nevének megváltoztatásától kezdve a horvátok hagyományos kultúrájának elhallgatásáig.

Az szerb ortodox egyház mindent igyekszik kisajátítani, számára nem léteznek horvátok és montenegróiak – minden szerb, az emberek, a szigetek, az állam, az egyház

– mondta Vanda Babić Galić.

Példaként a régi perasi Szt. György apátság (Sv. Juraj) esetét hozta fel, amelyet teljesen alaptalanul ortodox szigetnek tartanak. Hozzátette, hogy a Gospa od Škrpjela szerintük Gospa od stene (Sziklás Szűzanya), de ugyanakkor kisajátították a žanjicai Miasszonyunk szentélyét is.

orosz zsoldosok 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Szerbia

NÉPPÁRT: Az Európai Unióban nincs konszenzus Szerbia megbüntetését illetően

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be
A szerbiai Néppárt alelnöke szerint az Európa Unió képtelen megbüntetni Szerbiát, ha nem járul hozzá Koszovó felvételéhez az ENSZ-be (Forrás: Screenshot: Nova)
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Miroslav Aleksić a szerbiai Néppárt (Narodna stranka, NS) alelnöke és parlamenti csoportjának a vezetője – aki nem keverendő össze a pedofíliával megvádolt azonos nevű filmrendezővel – azt mondta, hogy Szerbiának “el kell utasítania” a francia-német javaslatot, mert az ország azzal semmit nem nyer, viszont az elfogadásával területet veszít, miután a dokumentum kilátásba helyezi Pristina (értsd: Koszovó) ENSZ-tagságát”. A Néppártot az erősen nacionalista érzelmű Vuk Jeremić alakította 2017-ben, és azóta is ő vezeti. Jeremić 2012 ás 2013 szeptembere között az ENSZ-közgyűlés elnöke volt.

Ha Koszovó az ENSZ tagja lesz, jön a Nagy-Albánia

A Néppárt frakcióvezetője szerint Szerbia semmit sem veszít azzal, ha elutasítja a francia-német tervet, mert az Európai Unió nem képes szankciókat bevezetni ellene.

Az Európai Unióban nincs konszenzus a Szerbia elleni szankciók bevezetését illetően, a külföldi cégek pedig a profit miatt és a saját érdekük szolgálatában vannak itt, nem politikai okokból

– nyilatkozta Aleksić a Nova S televíziónak, és mindezzel kapcsolatban a spanyol miniszterelnöknek egyik nyilatkozatára emlékeztetett.

A spanyol miniszterelnök azt mondta, hogy Koszovó Szerbia része, és ő nem tekinti független országnak, de ha Szerbia elismeri Koszovó függetlenségét, akkor ő is azt teszi, és az uniós elképzelések szerint Görögország, Románia, Ciprus és Szlovákia is elfogadja Koszovót független államként

– ment bele a helyzet elemzésébe a néppárti alelnök, aki szerint minden Szerbiától függ, mert az öt “rendetlenkedő” uniós állam közül egyik sem mondta azt, hogy elismeri Koszovó függetlenségét, ha Szerbia azt nem teszi meg.

Néppárti határozati javaslat

A szerbiai Néppárt logója

A szerbiai Néppárt alelnöke felfedte azt is, hogy a múltheti parlamenti vita során pártja olyan határozat elfogadását javasolta, amely szerint “Szerbia soha nem ismeri el Koszovót, és ellenzi Pristina ENSZ tagságát”, a “haladó többség” azonban elutasította, hogy napirendre tűzze a javaslatot, ezért a néppárti képviselők elhagyták az üléstermet, mert nem látták semmi értelmét a további jelenlétnek.

Ha Koszovót felveszik az ENSZ-be, akkor egy vagy két éven belül egyesülhet Albániával, tehát Koszovó elismerése a Nagy-Albánia létrehozásának az alapja
A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

A Néppárt alelnöke és frakcióvezetője parlamenti felszólalása idején (Forrás: Screenshot, RTS)

– hangoztatta a szerbiai ellenzéki párt frakcióvezetője, aki megismételte, hogy a labda most a szerb térfélen pattog.

Aleksić szerint “a szerb elutasítás esetén az Európai Unióban nincs konszenzus”, ezáltal nincsenek szankciók sem, mert azok bevezetéséhez konszenzusra lenne szükség, így Szerbiát valójában semmi sem fenyegeti.

Ráadásul Szerbia uniós csatlakozása már gyakorlatilag leállt, és nem a francia-német javaslat, hanem éppen Aleksandar Vučić és az általa képviselt politika miatt.

Vučić meztelen

Aleksić szerint a Koszovó és Metohiáról (értsd: Koszovóról) folytatott parlamenti ülés azt bizonyította, hogy “a király meztelen”, mert Aleksandar Vučić szerb semmi olyat nem tudott mondani, amit Szerbia kapott az általa folytatott tárgyalásokkal az elmúlt tíz esztendőben Koszovót illetően”.

Szerbia mindent elveszített a szerbek lakta északi területeken, az albánok viszont megszerezték az irányítást a tartománynak azon a részén, így ma már minden az övéké, amivel 1999-et követően még nem rendelkeztek

– nyilatkozta az ellenzéki politikus, aki úgy vélte, hogy Vučić kormányra kerülése óta Koszovó megszilárdította a határait, és kezébe ragadta a végrehajtó hatalmat az északi területeken, amelyet szerb szokás szerint Aleksić is “tartománynak” nevezett az interjú során nem is egyszer.

Az albánok rájöttek, hogy Vučić gyenge tárgyalópartner, mert bűnözés, botrányok és korrupció kíséri a kormányzását, ezért ma már nem egyeznek bele a Szerb Községek Közösségének létrehozásába sem, hanem új követelésekkel hozakodnak elő

– nyilatkozta a belgrádi Nova csatornának Aleksić, aki megjegyezte, hogy a szerb elnök semmiféle tervvel nem hozakodott elő a múltheti parlamenti ülés során, viselkedésével pedig ismételten azt bizonyította, hogy az ülésre egyáltalán semmi szükség nem volt.

i.trackmytarget
Az olvasás folytatása

Időjárás és szennyezettség

RSS

BALK Magazin Szerbia Horvátország Bosznia-Hercegovina Szlovénia Koszovó
Montenegró Észak-Macedónia Románia Bulgária Görögország Törökország
Albánia Ukrajna Oroszország Egyesült Államok Európai Unió NATO

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac


Letöltések

Kultúra

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: