Connect with us

Albánia

LANGYOS HÁBORÚ: Albánia az amerikai-orosz konfliktus sokadik gócpontja, ahova az USA különleges bázist telepít

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az Egyesült Államok Különleges Európai Műveleti Parancsnoksága (SOCEUR) úgy döntött, hogy Albániában felállítja a Különleges Műveleti Erők bázisának főhadiszállását. A döntés és a bejelentés időpontja nem véletlen, az orosz és a szerb “étvágy” ugyanis növekedett: tiranai vélemények szerint Moszkva és Belgrád abban reménykedett/reménykedik, hogy destabilizálja Albániát, például az egykori államfő, Sali Berisha forradalmi kalandjának támogatásával. Albánia a nyugat-balkáni amerikai-orosz konfliktus sokadik gócpontja, Oroszországnak ugyanis megfelel az uniós csatlakozásra váró országok belső instabilitása.

Belső instabilitás

A műveleti központ megnyitásának csütörtöki bejelentése után szombaton a Demokrata Párt tiranai, központi épületét 3 órás ostrom alá vették a Berisha mellett álló tömegek, míg az épületben a jelenlegi demokrata párti elnök, Lulzim Basha védekezett híveivel. Az ostromnak csak a rendőrségi roham tudott véget vetni.

Berisha az ostromot és a tömegek felheccelését nem csak Basha hívei ellen eszelte ki és szervezte meg, hanem az USA és a kormányzó Albán Szocialista Párt ellen is, személy szerint pedig főleg Edi Rama miniszterelnök megbuktatására.

A székház ostroma utáni sajtótájékoztatójában határozottan közölte:

– A tiltakozások megállíthatatlanok lesznek, addig folytatjuk, amíg vissza nem kapjuk a székházat, és Basha Edi Ramaval együtt nem távozik végleg!

Az USA nagy előrelátással a korábban Soros-kedvencnek számító Berishát már hónapok ezelőtt megbélyegezte, főleg korrupt és bűnös ügyleteire hivatkozva, és egyúttal “nemkívánatos személyként” (persona non grata) jelölte meg.

A bázisnyitás híre akkor érkezett, amikor Albánia súlyos politikai helyzetben van, a Balkánt pedig lőporos hordónak tekintik ismét mindenfelé. Miközben Európa csak vacakol, az oroszok játszák kisded játékaikat a Balkánon is, nem csak a posztszovjet térségben.

Szépen fogalmazva: a SOCEUR a partnerországok katonai képességeinek és biztonságának megerősítésére irányuló amerikai erőfeszítések részeként végzi tevékenységét, ami magyarán azt jelenti, hogy amerikai gyámság alá helyezi a helyi erőket.

A parancsnokság olyan speciális feladatok végrehajtásában vesz részt, mint a közvetlen akciók, a különleges hírszerzés, a terrorelhárítás, az idegen befolyás elleni belső védelem, a nem konvencionális hadviselés, a pszichológiai hadviselés, a polgári ügyek és a kábítószer-ellenes műveletek.

Minden ágnak van egy speciális műveleti parancsnoksága, amely képes irányítani a saját műveleteit.

A parancsnokság megnyitásával fokozódik az amerikai katonai jelenlét a Balkánon, és az új erők szükség esetén képesek lesznek különleges támogatást nyújtani például a Koszovóban lévő Bondsteel amerikai bázisnak.

Ez az év is jól kezdődik

David Tabor vezérőrnagy, A SOCEUR parancsnoka szerint Albánia a “legjobb hely” a különleges erők újabb támaszpontja számára, mivel lehetővé teszi az amerikai hadsereg számára, hogy gyorsan fellépjen, és a szövetséges erőkkel együtt gyakorlatozzon a balkáni térségben.

Az amerikai különleges erők ezáltal olyan országok közelébe kerülnek, mint Görögország, Koszovó, Bosznia, Montenegró, Észak- Macedónia és különösen Szerbia, ahol az orosz politikai és katonai befolyás megnőtt az utóbbi időben.

Edi Rama miniszterelnök üdvözölte a SOCEUR döntését, hogy “egy élcsapat” főhadiszállást hoz létre Albániában, és “szuperhírnek” nevezte, amelyen már jóideje dolgoznak.

Az Egyesült Államok tiranai nagykövetsége “a regionális stabilitás sarokkövének” nevezte a döntést.

– Ez rendkívüli módja annak, hogy az új évet az Egyesült Államok és Albánia közötti kapcsolatok jelentős fejlesztésével kezdjük a védelem területén. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyen jellegű főhadiszállást létesít Albániában. Ez fontos a regionális biztonság szempontjából

– tette közzé Jurij Kim nagykövet asszony.

Az amerikai támaszpont létesítésével Albánia felértékelődik, nemzetközi jelentősége növekszik, ami egyben erőteljes támogatást jelent az amerikai szponzorálással létrejött Koszovói Köztársaságnak.

A 2022-es év a várakozásoknak megfelelően indult Albánia számára: az “albánok világa” ugyanis tovább erősödött a “szerb világgal” szemben a Nyugat- Balkánon. Mint ahogy ezt az éppen kormányzó politikusok mondani szokták: “a siker minden albáné”, ami lefordítva azt jelenti, hogy azt kaptátok, amit kiérdemeltetek.

Ennek valószínűleg nem örülnek a Sali Berisha által vezetett táborban, merthogy a bázisnyitás kifejezett válasz a politikai életben újból konkrét szerepet vállaló Berisha “forradalmára” is, a bázis katonái ugyanis készek reagálni- nyilván a helyi erőkkel együttműködve – minden destabilizáló forgatókönyvre, például megakadályozni az oroszoknak nem tetsző kormány(ok) megdöntését Tiranában.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava