Connect with us

Albánia

LANGYOS HÁBORÚ: Albánia az amerikai-orosz konfliktus sokadik gócpontja, ahova az USA különleges bázist telepít

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

airborne
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

Az Egyesült Államok Különleges Európai Műveleti Parancsnoksága (SOCEUR) úgy döntött, hogy Albániában felállítja a Különleges Műveleti Erők bázisának főhadiszállását. A döntés és a bejelentés időpontja nem véletlen, az orosz és a szerb „étvágy” ugyanis növekedett: tiranai vélemények szerint Moszkva és Belgrád abban reménykedett/reménykedik, hogy destabilizálja Albániát, például az egykori államfő, Sali Berisha forradalmi kalandjának támogatásával. Albánia a nyugat-balkáni amerikai-orosz konfliktus sokadik gócpontja, Oroszországnak ugyanis megfelel az uniós csatlakozásra váró országok belső instabilitása.

Belső instabilitás

A műveleti központ megnyitásának csütörtöki bejelentése után szombaton a Demokrata Párt tiranai, központi épületét 3 órás ostrom alá vették a Berisha mellett álló tömegek, míg az épületben a jelenlegi demokrata párti elnök, Lulzim Basha védekezett híveivel. Az ostromnak csak a rendőrségi roham tudott véget vetni.

Berisha az ostromot és a tömegek felheccelését nem csak Basha hívei ellen eszelte ki és szervezte meg, hanem az USA és a kormányzó Albán Szocialista Párt ellen is, személy szerint pedig főleg Edi Rama miniszterelnök megbuktatására.

A székház ostroma utáni sajtótájékoztatójában határozottan közölte:

– A tiltakozások megállíthatatlanok lesznek, addig folytatjuk, amíg vissza nem kapjuk a székházat, és Basha Edi Ramaval együtt nem távozik végleg!

Az USA nagy előrelátással a korábban Soros-kedvencnek számító Berishát már hónapok ezelőtt megbélyegezte, főleg korrupt és bűnös ügyleteire hivatkozva, és egyúttal „nemkívánatos személyként” (persona non grata) jelölte meg.

A bázisnyitás híre akkor érkezett, amikor Albánia súlyos politikai helyzetben van, a Balkánt pedig lőporos hordónak tekintik ismét mindenfelé. Miközben Európa csak vacakol, az oroszok játszák kisded játékaikat a Balkánon is, nem csak a posztszovjet térségben.

Szépen fogalmazva: a SOCEUR a partnerországok katonai képességeinek és biztonságának megerősítésére irányuló amerikai erőfeszítések részeként végzi tevékenységét, ami magyarán azt jelenti, hogy amerikai gyámság alá helyezi a helyi erőket.

A parancsnokság olyan speciális feladatok végrehajtásában vesz részt, mint a közvetlen akciók, a különleges hírszerzés, a terrorelhárítás, az idegen befolyás elleni belső védelem, a nem konvencionális hadviselés, a pszichológiai hadviselés, a polgári ügyek és a kábítószer-ellenes műveletek.

csik airborne

Minden ágnak van egy speciális műveleti parancsnoksága, amely képes irányítani a saját műveleteit.

A parancsnokság megnyitásával fokozódik az amerikai katonai jelenlét a Balkánon, és az új erők szükség esetén képesek lesznek különleges támogatást nyújtani például a Koszovóban lévő Bondsteel amerikai bázisnak.

Ez az év is jól kezdődik

David Tabor vezérőrnagy, A SOCEUR parancsnoka szerint Albánia a „legjobb hely” a különleges erők újabb támaszpontja számára, mivel lehetővé teszi az amerikai hadsereg számára, hogy gyorsan fellépjen, és a szövetséges erőkkel együtt gyakorlatozzon a balkáni térségben.

Az amerikai különleges erők ezáltal olyan országok közelébe kerülnek, mint Görögország, Koszovó, Bosznia, Montenegró, Észak- Macedónia és különösen Szerbia, ahol az orosz politikai és katonai befolyás megnőtt az utóbbi időben.

Edi Rama miniszterelnök üdvözölte a SOCEUR döntését, hogy „egy élcsapat” főhadiszállást hoz létre Albániában, és „szuperhírnek” nevezte, amelyen már jóideje dolgoznak.

Az Egyesült Államok tiranai nagykövetsége „a regionális stabilitás sarokkövének” nevezte a döntést.

– Ez rendkívüli módja annak, hogy az új évet az Egyesült Államok és Albánia közötti kapcsolatok jelentős fejlesztésével kezdjük a védelem területén. Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok ilyen jellegű főhadiszállást létesít Albániában. Ez fontos a regionális biztonság szempontjából

– tette közzé Jurij Kim asszony.

Az amerikai támaszpont létesítésével Albánia felértékelődik, nemzetközi jelentősége növekszik, ami egyben erőteljes támogatást jelent az amerikai szponzorálással létrejött Koszovói Köztársaságnak.

A 2022-es év a várakozásoknak megfelelően indult Albánia számára: az „albánok világa” ugyanis tovább erősödött a „szerb világgal” szemben a Nyugat- Balkánon. Mint ahogy ezt az éppen kormányzó politikusok mondani szokták: „a siker minden albáné”, ami lefordítva azt jelenti, hogy azt kaptátok, amit kiérdemeltetek.

Ennek valószínűleg nem örülnek a Sali Berisha által vezetett táborban, merthogy a bázisnyitás kifejezett válasz a politikai életben újból konkrét szerepet vállaló Berisha „forradalmára” is, a bázis katonái ugyanis készek reagálni- nyilván a helyi erőkkel együttműködve – minden destabilizáló forgatókönyvre, például megakadályozni az oroszoknak nem tetsző kormány(ok) megdöntését Tiranában.

Albánia

BARÁTSÁG: Amerikai segítséggel fejlődik az albániai infrastruktúra és az energiaipar

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

barátság, energia
A tervezett skavicai erőmű (Forrás: albán energiaügyi minisztérium)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Az Egyesült Államok infrastrukturális és energiaipari nagyprojektekben jelenik meg Albániában. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara évkönyvében közzétett legújabb adatok szerint az elmúlt két évben jelentősen növekedett az amerikai befektetések száma a balkáni országban. A jelentős növekedés alatt azt kell érteni, hogy a befektetések száma több mint kétszeresére nőtt, ami az éves átlagos befektetések értékét mintegy 100 millió dollárról 250 millió dollárra emelte! A beruházási állomány 2020. év végén 89 millió euró volt, 2021-ben már elérte a 161 millió eurós értéket, a legfrissebb adatok szerint pedig tavaly decemberben az amerikai működőtőke-befektetések állománya 221 millió eurót tett ki Albániában.

Többszörös növekedés

Az amerikai kamara jelentése hangsúlyozta, hogy Albánia gazdasági növekedése és a gazdasági reformok jelentős mértékben hozzájárultak az amerikai érdeklődés növekedéséhez. A megfogalmazás szerint Albánia lendületesen fejlődő gazdasága vonzó befektetési lehetőségeket kínál az amerikai vállalatoknak, különösen az infrastruktúra, az energia és a turizmus terén.

De kik és mi áll az albániai amerikai „befektetések” megtöbbszöröződése mögött?

Bechtel Corporation

A Bechtel amerikai mérnöki, beszerzési, építőipari és projektmenedzsment cég, 2022-ben az Egyesült Államok második legnagyobb építőipari vállalata volt.

Belinda Balluku albán miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és energiaügyi miniszter bejelentette, hogy 2023. novemberében megnyitják a Skavica Erőmű építési területét.

A Drin folyón épülő vízerőmű projektje a becslések szerint körülbelül félmilliárd euróba kerül majd, és az erőmű várhatóan öt év alatt készül el.

barátság, energia

Andrew Patterson, a Bechtel nagyprojekt-fejlesztési vezetője Ergys Verdho, az albán elektromos művek KESH vezérigazgatója a Skavica-gát aláírási ünnepségén 2021-ben (Forrás: Bechtel)

Ez a kommunizmus 1991-es bukása óta Albánia legnagyobb építkezése, az előkészítő munkálatainak megkezdése pedig egybeesik azzal, hogy a nyugat-balkáni régió – Európa és a Nyugat mellett – megpróbálja csökkenteni az gázimporttól való függőségét.

A skavicai erőmű várhatóan 20 százalékkal növeli Albánia energiatermelését annak reményében, hogy az ország a tiszta energia exportőrévé válik.

A Bechtelt az albán kormány kérte fel, hogy készítsen tanulmányokat és tegyen javaslatokat a gát és az erőmű megépítésére.

A virginiai székhelyű cég egyik tagja volt annak a konzorciumnak, amely az 1930-as években Nevada és Arizona határán megépítette a Hoover-gátat a Colorado folyón. Ez hozzájárult Amerika délnyugati részének benépesedéséhez, a gát még ma is 20 millió ember (két Magyarország) áramellátását biztosítja.

Az albániai projekt megvalósításához szükséges munkálatok első szakasza – a geotechnikai tanulmány, valamint az építési útvonalak és a társadalmi hatások felmérése – még tavaly, október 2-án megkezdődött az infrastrukturális és energiaügyi miniszter, valamint Yuri Kim amerikai nagykövet jelenlétében.

Hill International

Az ismert amerikai építőipari cég, a Hill International 2016-ban megbízást kapott a TAP-gázvezeték (azeri-brit gázvezeték) megépítésére.

barátság, energia

Edi Rama albán miniszterelnök és Belinda Balluku energiaügyi miniszter a Llogara-alagút építkezét tekinti meg (Forrás: Hill International)

Raouf S. Ghali, a Hill International vállalat operatív irodájának vezetője szerint a projektben való részvételük nagy hatással lesz a dél-európai gázellátás biztosítására.

A Hill már most is jelen van Albániában, ahol egy 155 millió eurós projekt keretében felügyeleti szolgáltatásokat nyújt a Llogara-hágó alatt átvezető alagút építésében, amivel javítja a Jón-tenger partvidéke és a Vlora nemzetközi repülőtér megközelíthetőségét.

Lockheed Martin

Albánia 32 millió dolláros szerződést írt alá a Lockheed Martin nemzeti légtérrendszerének korszerűsítésére, ez a szerződés volt a legnagyobb megállapodás, amelyet az albán polgári repülési főigazgatóság egy amerikai vállalattal kötött.

A szerződés megkötését január 9-én jelentették be a washingtoni albán nagykövetségen tartott fogadáson.

Később az albán védelmi minisztérium és az amerikai hadiipari óriás megállapodást ír alá az Integrált Tengerészeti Felügyeleti Rendszer (SIVHD) irányításáról.

A szerződést Olta Xhaçka akkori albán védelmi miniszter jelenlétében a haditengerészeti erők helyettes főnöke, Artur Meçollari kapitány és a Lockheed Martin cég képviselője, Michael Stonernek írta alá.

Excelerate Energy

Az Excelerate vezérigazgatója, Steven Kobos egy interjújában elárulta, hogy cége várhatóan úszó erőműveket szállít Albániába. Az olajmilliárdos szerint ez egy jó energiaprojekt Albánia számára.

energia, barátság

LNG-terminál épül Vlorában (Forrás: Excelerate Energy)

Az Excelerate olyan hajókat biztosít majd, amelyek áramot termelnek, és megerősítik a villamosenergia-hálózatot Albániában, ehhez 384 millió dolláros ajánlatot tettek tavaly áprilisban, a nyereség egy részét pedig a tervek szerint a vlorai LNG-projektre fordítják.

Az úszó erőműről szóló megállapodásra hivatkozva Kobos azt reméli, hogy ez lehetőséget teremt a földgázszállításra és a cseppfolyós gáz értékesítésére Európában.

Tavaly júliusban vált ismertté az Excelerate Energy terve, amely szerint Vlorában LNG-terminál épül, és egyetértési nyilatkozat is született a terminálon keresztül „befolyó” gáz értékesítéséről.

A vezeték várhatóan összekapcsolódik a dél-európai gázfolyosó meglévő földgáz-infrastruktúrájával.

Politikai előnyök

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara rámutatott arra, hogy az albániai növekedést a tiranai kormány gazdasági reformjai teszik lehetővé, amelyek célja a gazdaság modernizálása és az üzleti környezet javítása. Az ország adóreformot vezetett be, javította az üzleti környezetet és az infrastruktúrát, valamint az elvárásokhoz igazította a jogi környezetet.

A kamara jelentése szerint az amerikai befektetők úgy vélik, hogy Albánia az egyik legígéretesebb befektetési piac Európában, és a jövőben komoly amerikai jelenlétet terveznek.

Albánia számára fontos, hogy az infrastruktúra és az energia terén történő befektetések jelentős előrelépést eredményeznek az ország modernizálása szempontjából, és hozzájárulnak Albánia és a régió versenyképességének javításához.

Ugyanakkor olitikai előnyt is jelent a kormányzó Szocialista Párt (PS) és annak vezetői számára az amerikai befektetések növekedése.

Az Egyesült Államok az elmúlt években már jelentős támogatást nyújtott Albániának, többek között az energia terén és a biztonsági ágazatban, és ezek a támogatások igen csak növelték a regnáló politikai vezetők imidzsét.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava