Connect with us

Bosznia

DIPLOMA-AKCIÓ: A titkosszolgálat igazgatója titokban szerezte a diplomáját, egészen annyira titokban, hogy sehol sincs nyoma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Letartóztatva!

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A bosznia-hercegovinai ügyészség utasítására Szarajevó Kanton rendőrsége a “Diploma” nevű akcióban letartóztatta Osman Mehmedagić Osmicát, a Biztonsági Hírszerző Ügynökség (Obavještajna sigurnosna agencija, OSA) igazgatóját, akit okirathamisítással és pénzmosással gyanúsítanak. Állítólag hamis diplomával szerezte meg kinevezését, és a hamis iskolai végzetség alapján kapta a fizetését, amivel több mint 100 000 konvertibilis márka (közel 20 millió forint) jogosulatlan anyagi előnyre tett szert.

Titokban szerzett diploma

Az OSA (a szó jelentése: darázs) igazgatója titokban szerezte a diplomáját, egészen annyira titokban, hogy sehol sincs nyoma.

A bosznia-hercegovinai ügyészség hivatalosan közölte, hogy a gyanú szerint az általában csak Osmica (Nyolcas) néven emlegetett Osman Mehmedagić a bosznia-hercegovinai Amerikai Egyetemen diplomáját használta, amelynek kiadatásával összefüggésben nemrég már letartóztatták Denis Prcićot, az említett egyetem tulajdonosát.

Az egyetem nyilvántartásának átvizsgálását követően kiderült, hogy Mehmedagić neve nem szerepel egyetlen dokumentumban sem.

Szarajevói lapértesülések szerint az ügyészség azt is ellenőrzi, hogy Mehmedagić milyen pénzből vásárolt, és újított fel két házat Szarajevó egyik külvárosában, amibe állítólag közel egymillió konvertibilis márkát fektetett.

Az eddigi vizsgálatok megállapították, hogy Mehemdagić nem vett fel pénzt a folyószámlájáról a szóban forgó ingatlanok vásárlásakor, ezért megalapozott a pénzmosás gyanúja.

A titkosszolgálati vezető az egyik házat Šaćir Čedićtől, a szarajevói “Vatra” (Tűz) kávézólánc tulajdonosától vásárolta, aki januárban történt kihallgatása során vallott a 2017-es üzlet körülményeiről.

Mehmedagić gyaníthatóan készpénzben fizetett a 2017-ben vásárolt ingatlanért, miután nem volt pénzmozgás a folyószámláján. Az adásvételi szerződést 2017. május 22-én írták alá.

A letartóztatott titkosszolgálati vezető 2018-ban egy autót vásárolt a feleségének, a folyószámláján akkor sem történt semmiféle változás.

Boszniai médiajelentések szerint a nyomozás folytatódik, sőt másokra is kiterjesztették.

Obstrukció

A bosznia-hercegovinai ügyészség kiterjesztette a nyomozást a ‘Diploma’ ügyben, mert megalapozott a gyanúja annak, hogy a bosznia-hercegovinai Amerikai Egyetem más diplomáit is hamisították, amelyeket a bosznia-hercegovinai intézmények alkalmazottai használnak.

Az Avaz című napilap értesülései szerint az egyik hamisított oklevelet Mehmedagić egyik közeli munkatársának húga birtokolja. Az ügyészség olyan információkat jutott, hogy a szóban forgó hölgy személyi aktájában nincs bizonyíték a diploma megszerzésére.

Az ügyészség szerint a hamis diplomával rendelkező Amina Pekić bosznia-hercegovinai brüsszeli NATO-misszióján dolgozik, mint a bosznia-hercegovinai külügyminisztérium alkalmazottja.

Az Avaz azt állítja, hogy Bisera Turković külügyminiszter – az ország volt budapesti nagykövete – egy hónapja azzal akadályozza a nyomozást, hogy nem küldi meg az ügyészségnek a kért dokumentumokat.

Az ügyben megszólalt a szürke eminenciás Bakir Izetbegović, a legnagyobb bosnyák politikai tömörülés, a Demokratikus Akciópárt vezetője is, aki azt kifogásolta, hogy az ügyészség csak bosnyákokra csap le, és egyetlen szerb vagy horvát politikussal sem foglalkozik.

Izetbegović azzal vádolta meg az ügyészséget, hogy a Biztonsági Hírszerző Ügynökséget “külföldi titkosszolgálatok szarajevói kirendeltségévé” akarja változtatni. A vezető bosnyák politikus szerint a vizsgálatot elrendelő ügyész és külföldi megbízói negyedik alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy kompromittálják a szerdán őrizetbe vett titkosszolgálati vezetőt.

Megszólalt az ügyben Šefik Džaferović a bosznia-hercegovinai államelnökség bosnyák tagja is, aki felszólította a bosznia-hercegovinai ügyészséget, hogy ne vegyen részt a szóban forgó titkosszolgálat tönkretételében.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország19 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava