...
Connect with us

Európai Unió

BELÉPŐJEGY: A belgrádi vezetés örül az EU-jelentésnek, pedig úgy néz ki, hogy a szerbeknek jövőre fizetniük kell az uniós belépésért

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FCFLooyXMAMpTVP
Olvasási idő: 2 perc

Szerbiában üdvözölték az Európai Bizottság éves jelentését, amely szerint Szerbia előrelépést ért el az uniós integráció folyamatában. Ennek alapján két csatlakozási fejezetet is megnyitnak Belgráddal, Brüsszel azonban hangsúlyozza, hogy továbbra is a jogállamisággal és a Koszovóval kapcsolatos fejezeteket kell kulcsfontosságú jelentőségűnek tekinteni. A szerbiai sajtó egy része közben elővette a Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) egy korábbi döntését, amely szerint 2022. februárjától a szerb állampolgároknak, de nem csak nekik, hét eurót kell fizetniük a belépésért az Európai Unió területére.

Brnabić örül

A szerb miniszterelnök a bizottsági értékelés átvétele után kijelentette, hogy személyes véleménye szerint mindezidáig messzemenően ez a legjobb jelentés azokkal az előrelépésekkel kapcsolatban, amelyeket az utóbbi néhány évben az országnak sikerült elérnie.

Természetesen még mindig vannak bizonyos dolgok amelyekről másképpen gondolkodunk, és sokkal konkrétabb eredményeket elértünk, mint ahogy az uniós jelentésben szerepel, de ez szubjektív érzés egy olyan ember részéről, aki minden nap reggeltől estig ezen dolgozik a munkatársaival együtt

– mondta Ana Brnabić, aki úgy fogalmazott, hogy „néhány aspektusban” még jobb értékelésre számított, hozzátette azonban, hogy mindennek ellenére „kimondottan elégedettek” azzal, hogy az Európai Bizottság jelentése szinte minden téren előrelépést állapított meg.

Jadranka Joksimović integrációs miniszter szintén úgy vélte, hogy ez egy „jó jelentés”, amely elismeri Szerbia fáradozásait, és azt mutatja, hogy az ország jó irányban halad.

Belépőjegy az EU-ba

A szerb sajtó egy része közben előhúzta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) korábbi határozatát, amely szerint a szerbiai államolgároknak, és másoknak is, „belépőt kell váltaniuk” ahhoz, hogy a schengeni övezetbe lépjenek, az Európai Unió ugyanis ezzel, és az ehhez tartozó rendelkezésekkel szeretné kiszűrni azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek az EU számára.

Ehhez hasonló gyakorlat már létezik az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában. Ennek bevezetése még 2016-ban felmerült az ETIAS részéről, és már idén bevezették volna, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt elhalasztották

– jelent meg egy-két kisebb szerbiai hírportálon, de csak idő kérdése, hogy a szerb mainstream média mikor „cuppan rá” a hírre.

Az ETIAS szerint a vízumköteles országokból érkező utazóknak egy elektronikus űrlapot kell majd kitölteniük egy online alkalmazás segítségével, és „vallomást” kell tenniük azzal kapcsolatban, hogy „jól viselkedtek-e” eddigi életükben.

A személyes adatok megadásán és a nemzetiségi hovatartozás megjelölésén kívül a belépni szándékozóknak fel kell tölteniük az utazási iratok másolatát is, illetve válaszolniuk kell például a büntetett előéletre és a háborús övezetben történt esetleges tartózkodásra vonatkozó kérdésekre. A tagállamok határőrsége ennek alapján megtagadja a belépést azoktól, akik bármilyen biztonsági, bevándorlási vagy egészségügyi kockázatot jelentenek

– írja a szerbiai sajtó, amely szerint a kérvényeket átnyújtása korhatáros, vagyis a 18 év alatti és a 70 év fölötti személyekre nem vonatkozik, számukra a belépés ingyenes lesz.

Korábbi sajtójelentések szerint az intézkedés körülbelül 40 millió emberre vonatkozik, ennyien lépnek ugyanis be évente az Európai Unióba.

Ez alól nem lesz kivétel Nagy-Britanniára sem, amely még EU-tagállamként maga is megszavazta a belépési illetéket, amelyet a biometrikus adatok begyűjtéséért és őrzéséért kell fizetni.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Szerbia

Szerbiának Vučić kézfájása ellenére is végre kell hajtania a megállapodásokat

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Kézfájás
A szerb elnök "fájós jobb kezével" nem tud egyetlen Koszovóval kapcsolatos megállapodást sem aláírni (Forrás: szerb elnöki Instagram)
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök „krónikus kézfájására” hivatkozva nem bújhat ki a Koszovóval kötött szóbeli megállapodások végrehajtása alól, a nemzetközi közvetítők ugyanis megüzenték neki, hogy Szerbiának akkor is végre kell hajtania azt, amire ő rábólintott, ha semmit sem írta alá. Aleksandar Vučić vasárnapi sajtótájékoztatóján azzal viccelődött, hogy „elviselhetetlen fájdalmat” érez a jobb kezében, amellyel alá tudná írni a megállapodásokat Koszovóval. Hozzátette még, hogy „ez az elkövetkező négy évben így is marad”, vagyis részéről semmiféle aláírásra nem kerül sor.

Kézfájással küszködik

Vučić kijelentéseit követően az „elnöki jobban” érzett fájdalommal és a szóbeli megállapodás részleges végrehajtásával kapcsolatban – miszerint Szerbiának megvannak a maga vörös vonalai – a közvetítők azt üzenték, hogy a mostanában kötött szóbeli megállapodásokat be kell tartani.

A szerb elnök nyilatkozatára először Gabriel Escobar, az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja reagált, aki elmondta, hogy Szerbia és Koszovó Ohridban „jogi értelemben kötelező érvényű megállapodást kötött”, és a továbbiakban felesleges a megállapodás aláírásával kapcsolatos kifogásokra koncentrálni.

Az aláírásra való összpontosítás szükségtelen, mert nincs lényeges hatása arra, hogy létezik a megállapodás. Van egy megállapodás, ezt így is kezeljük, és ebben mindkét fél komolyan érintett

– mondta az amerikai közvetítő egy online sajtókonferencián.

Escobar hozzátette, hogy az Ohridban kötött megállapodás „azonnali végrehajtását” várja mindkét féltől, és megismételte, hogy a cél nem a kölcsönös elismerés, hanem a kapcsolatok normalizálása.

Az elsődleges szándék az volt, hogy (az ohridi találkozó résztvevői) megfogalmazzák a két ország közötti interakció alapszabályait, miszerint a rendszámtáblák és a barikádok körüli problémák ezentúl ne fenyegessenek azzal, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól, és instabilitást keltenek a térségben

– mondta az amerikai megbízott, aki szerint „az alá nem írt megállapodás(ok) a Szerbia és Koszovó közötti megbékélés kezdetét jelenti(k)”.

Escobar értelmezése szerint Szerbia kötelezettséget vállalt a koszovói dokumentumok és nemzeti jelképek elismerésének megkezdésére, Pristina pedig a koszovói szerb többségű településekre vonatkozó megoldások végrehajtásának megkezdésére.

Escobar ezzel a két legkritikusabb területet érintette, amelyek közül az egyik az egyiknek, a másik pedig a másiknak fáj, ami Vučićnál ráadásul „aláírási artritiszben” csúcsosodott ki.

Az amerikai közvetítő felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok és az EU nagyobb részvétele várható a tárgyalási folyamatban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak Szerbiának és Koszovónak a megállapodások végrehajtásához, vagyis nincs megállás, a gyors megoldás érdekében a közvetítők tekintettel vannak a szerb elnök betegségére, és elfogadják a szóbeli beleegyezését is.

A megállapodásokat végre kell hajtani

A szerb elnök kézfájdalmának gyógyítására bejelentkezett EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szintén „megnyugtatta” Vučićot, hogy a szóbeli megállapodás(oka)t anélkül is végre lehet, sőt: végre is kell hajtani, hogy azok aláírása jogi, vagy éppen „egészségügyi megfontolásból” nem történt meg.

Hangsúlyoznám, hogy az elfogadott rendelkezések beépítésre kerülnek az EU-hoz történő csatlakozási folyamatba, Szerbia esetében ez a 35. fejezetet jelenti

– mondta a Szerbia és Koszovó között közvetítő uniós főképviselő.

Itt érdemes tisztázni, hogy a 35. fejezet a főszabály szerint minden olyan kérdést tartalmaz, amely nem sorolható be más fejezetekbe. Szerbia esetében ebbe a fejezetbe került a Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok normalizálása.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szóban vállalt kötelezettségek végrehajtása „konkrét és kifejezett mutatója lesz” az EU felé vezető út iránti elkötelezettségnek, és azoknak a végrehajtását gondosan nyomon követik.

Az újságírók megkérdezték a főképviselőt, hogy Szerbia köteles-e végrehajtani a szóban elfogadott szerződés minden pontját, különös tekintettel a néhány héttel ezelőtt kötött, szintén szóbeli brüsszeli megállapodás 4. cikkelyére, amely kimondja, hogy Szerbia nem akadályozza Koszovó tagságát a nemzetközi szervezetekben, ami értelemszerűen vonatkozik az ENSZ-tagságra is.

Josep Borrell erre némileg kitérő, de egyértelmű választ adott azzal a kijelentésével, hogy a „megállapodás(ok)t végre kell hajtani”, amihez még hozzátette, hogy lesz valamiféle ütemterv, ami természetesen vonatkozik a koszovói Szerb Községek Közösségének létrehozására is, ami viszont Koszovónak nincs igazán ínyére.

Az Egyesült Államok továbbra is aktív

Kézfájás

Blinken szerint Amerika továbbra is aktív marad (Forrás: State Department)

Washingtonból nem csak a fentebb már említett Escobar üzent, hanem Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok üdvözli a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd legutóbbi, ohridi fordulója során elért megállapodást.

Blinken konkrétan nem tért ki arra, hogy Vučić a kézfájásával forduljon orvoshoz, de amíg nem gyógyul meg, az amerikai külügyminiszter is hajlandó elfogadni a szóbeli megállapodásokat. Az amerikai külügyminiszter egyúttal megdicsérte a szerb elnököt és a koszovói miniszterelnököt azért, hogy vezető szerepet játszottak a megállapodás elérésében.

Az alapmegállapodásban vállalt koszovói és szerb kötelezettségek teljesítése a megbékélés iránti tartós elkötelezettség részeként jelentős lehetőségeket biztosít mindkét ország lakosságának számára, és felgyorsítja az európai uniós tagság felé vezető útjukat.

– szögezte le közleményében az amerikai külügyminiszter, aki ezt azzal toldotta meg, hogy „az Egyesült Államok továbbra is aktívan – az uniós partnerekkel együttműködve – támogatja Szerbiát és Koszovót abban, hogy a végrehajtás működőképes legyen a kiszámítható és békés kapcsolat kialakítása érdekében.

A jelek szerint a nemzetközi közvetítők nem foglalkoznak azzal, hogy a felkínált dokumentumokat az érintettek nem írták alá, így hiába szimulál a szerb elnök holmiféle aláírási artritiszt, elég ha csak bólint. A következő problémát az jelenheti, ha Vučićnak netalán begörcsöl a nyaka.

trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.