Connect with us

Európai Unió

BELÉPŐJEGY: A belgrádi vezetés örül az EU-jelentésnek, pedig úgy néz ki, hogy a szerbeknek jövőre fizetniük kell az uniós belépésért
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiában üdvözölték az Európai Bizottság éves jelentését, amely szerint Szerbia előrelépést ért el az uniós integráció folyamatában. Ennek alapján két csatlakozási fejezetet is megnyitnak Belgráddal, Brüsszel azonban hangsúlyozza, hogy továbbra is a jogállamisággal és a Koszovóval kapcsolatos fejezeteket kell kulcsfontosságú jelentőségűnek tekinteni. A szerbiai sajtó egy része közben elővette a Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) egy korábbi döntését, amely szerint 2022. februárjától a szerb állampolgároknak, de nem csak nekik, hét eurót kell fizetniük a belépésért az Európai Unió területére.

Brnabić örül

A szerb miniszterelnök a bizottsági értékelés átvétele után kijelentette, hogy személyes véleménye szerint mindezidáig messzemenően ez a legjobb jelentés azokkal az előrelépésekkel kapcsolatban, amelyeket az utóbbi néhány évben az országnak sikerült elérnie.

– Természetesen még mindig vannak bizonyos dolgok amelyekről másképpen gondolkodunk, és sokkal konkrétabb eredményeket elértünk, mint ahogy az uniós jelentésben szerepel, de ez szubjektív érzés egy olyan ember részéről, aki minden nap reggeltől estig ezen dolgozik a munkatársaival együtt

– mondta Ana Brnabić, aki úgy fogalmazott, hogy “néhány aspektusban” még jobb értékelésre számított, hozzátette azonban, hogy mindennek ellenére “kimondottan elégedettek” azzal, hogy az Európai Bizottság jelentése szinte minden téren előrelépést állapított meg.

Jadranka Joksimović integrációs miniszter szintén úgy vélte, hogy ez egy “jó jelentés”, amely elismeri Szerbia fáradozásait, és azt mutatja, hogy az ország jó irányban halad.

Belépőjegy az EU-ba

A szerb sajtó egy része közben előhúzta az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) korábbi határozatát, amely szerint a szerbiai államolgároknak, és másoknak is, “belépőt kell váltaniuk” ahhoz, hogy a schengeni övezetbe lépjenek, az Európai Unió ugyanis ezzel, és az ehhez tartozó rendelkezésekkel szeretné kiszűrni azokat, akik biztonsági kockázatot jelentenek az EU számára.

– Ehhez hasonló gyakorlat már létezik az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában. Ennek bevezetése még 2016-ban felmerült az ETIAS részéről, és már idén bevezették volna, de a járványhelyzetre való tekintettel ezt elhalasztották

– jelent meg egy-két kisebb szerbiai hírportálon, de csak idő kérdése, hogy a szerb mainstream média mikor “cuppan rá” a hírre.

Az ETIAS szerint a vízumköteles országokból érkező utazóknak egy elektronikus űrlapot kell majd kitölteniük egy online alkalmazás segítségével, és “vallomást” kell tenniük azzal kapcsolatban, hogy “jól viselkedtek-e” eddigi életükben.

– A személyes adatok megadásán és a nemzetiségi hovatartozás megjelölésén kívül a belépni szándékozóknak fel kell tölteniük az utazási iratok másolatát is, illetve válaszolniuk kell például a büntetett előéletre és a háborús övezetben történt esetleges tartózkodásra vonatkozó kérdésekre. A tagállamok határőrsége ennek alapján megtagadja a belépést azoktól, akik bármilyen biztonsági, bevándorlási vagy egészségügyi kockázatot jelentenek

– írja a szerbiai sajtó, amely szerint a kérvényeket átnyújtása korhatáros, vagyis a 18 év alatti és a 70 év fölötti személyekre nem vonatkozik, számukra a belépés ingyenes lesz.

Korábbi sajtójelentések szerint az intézkedés körülbelül 40 millió emberre vonatkozik, ennyien lépnek ugyanis be évente az Európai Unióba.

Ez alól nem lesz kivétel Nagy- Britanniára sem, amely még EU-tagállamként maga is megszavazta a belépési illetéket, amelyet a biometrikus adatok begyűjtéséért és őrzéséért kell fizetni.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava