Connect with us

Afganisztán

BABIŠ ISMÉT LEFIZETNÉ ERDOĞANT: A cseh miniszterelnök szerint a migráció megállítása érdekében Törökországgal kell tárgyalni

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

E M8FIqXsAQf3V
A cikk meghallgatása

Az Európai Unió sem az illegális migráció elleni küzdelemmel kapcsolatban, sem a schengeni térség Nyugat- Balkánnal való kibővítését illetően nem rendelkezik világos stratégiával – jelentette ki Andrej Babiš cseh kormányfő szerdán reggel újságíróknak nyilatkozva a prágai katonai repülőtéren, mielőtt elindult volna Szlovéniába a Bledi Stratégiai Fórumra (BSF). A prágai rádió jelentése szerint Babiš úgy nyilatkozott, hogy az EU-nak tárgyalnia kell Törökországgal az illegális migráció visszaszorításáról.

Már nincs nyitott ajtó

A tanácskozás központi témája idén Európa jövője.

Andrej Babišnak meggyőződése, hogy az afganisztáni helyzet alakulása következtében – ahol a tálibok átvették az ország ellenőrzését – az Európai Uniónak elsősorban Törökországgal kell majd tárgyalásokat folytatnia. 

– Európát meg kell védeni az illegális migrációtól

– szögezte le a cseh kormányfő, aki megismételte, hogy a schengeni rendszer 2015-ben – amikor Németország meghirdette a “nyitott ajtó politikát” – nem volt működőképes.

– Magyarország volt az egyetlen ország, amely jól működött

– hangsúlyozta Babiš, méltatva a migrációs válság tetőzése idején hozott magyar kormányzati intézkedéseket.

– Magyarázatot kell kapnunk arra, hogy Bulgária, Románia, Horvátország és Szerbia miért nem tagjai még a schengeni térségnek

– jegyezte meg a cseh miniszterelnök, aki rámutatott arra, hogy a cseh kormány ismételten szót emelt ezen országok csatlakozása mellett a schengeni térséghez, véleménye szerint ugyanis ezeknek az országoknak a schengeni befogadása megkönnyítené Európa határainak védelmét a menekültekkel szemben.

Adjunk pénzt a “török szultánnak”?

A bledi fórum másik fontos témája Afganisztán, miután a tálibok átvették a hatalmat az országban. Ennek fényében nemzetközi szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a következő egy évben afgánok milliói léphetnek be menekülteként más országokba.

Ezzel kapcsolatban Babiš megjegyezte, hogy az afganisztáni tapasztalatok elgondolkodásra késztetnek, véleménye szerint azonban ki kell várni, hogyan alakul az ottani helyzet a tálibok hatalomátvétele után.

A cseh kormányfő szerint egy esetleges afgán migrációs hullám megállítása érdekében elsősorban Törökországgal kell tárgyalni. Véleménye alapján az Európai Uniónak ismét pénzt kell felajánlania Ankarának, hogy Törökország gondoskodni tudjon a migránsokról.

Az Európába irányuló korábbi menekülthullám idején az EU megegyezett Törökországgal, hogy a migránsok megállítása fejében több millió eurót fizet neki.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava