Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Afganisztán

HÁROM GÉPPEL JÖTTEK: Eddig közel háromszáz afgán menekült érkezett Albániába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

afgan menekultek
A cikk meghallgatása

A múlt héten több gépet is töröltek, hogy végül augusztus 27-én megérkezzen az első repülő Kabulból, amely afganisztáni menekülteket szállított Tiranába. Albánia amerikai kérésre átmenetileg fogadja be az Egyesült Államokba készülő afgán menekülteket, akik az tálib hatalomátvétel miatt távoznak az országból, mert nem érzik magukat biztonságban az amerikai csapatokkal folytatott együttműködésük miatt.

Az első gép

Az afgán állampolgárok első kontingense csütörtökön hajnali három óra körül száll le a tiranai Rinas repülőtér katonai részén.

A grúziai gépről 121 afgán állampolgár szállt le, akiket egy női különítmény, Olta Xhaçka albán külügyminiszter és Jurij Kim amerikai nagykövet fogadott.

Jurij Kim, aki koordinálja az afgán állampolgárok Albániába érkezését, a Twitteren közölte:

– Mint mindig, Albánia népe ismét menedéket és védelmet nyújtott a rászoruló embereknek. Büszkék vagyunk arra, hogy barátoknak és szövetségeseknek nevezhetjük Önöket. Köszönöm.

Az albán külügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy Albánia mintegy 4000 afgánt fogad be, akik arra várnak, hogy az Egyesült Államokhoz benyújtott bevándorlási kérelmüket feldolgozzák.

Edi Rama miniszterelnök képeket tett közzé az első 121 afgán Albániába érkezéséről, amihez a következő kommentárt fűzte:

– Üdvözöljük Önöket azon földön, ahol az ősök törvénye szerint az albánok hazája Istené és a vendégé.

rama ket no

A másik két gép

Szombatra virradóra este újabb két gép érkezett Albániába, amely ismételten afgán menekülteket szállított.

Az összeségében második gép nem sokkal éjfél előtt szállt le, fedélzetén 95 utassal, akik között két gyermek is volt.

A harmadik repülő néhány órával később, nem sokkal hajnali három órakor érkezett a Rinas repülőtérre, és mintegy hatvan utast szállított.

A női fogadódelegációhoz csatlakozott Edi Rama albán miniszterelnök is, így Olta Xhacka védelmi miniszter és Jurij Kim amerikai nagykövet társaságában már közösen üdvözölték az afgán menekülteket.

Minden érkezőt orvosok vizsgálnak meg, majd átesnek egy igényfelmérésen, és ezt követően indulnak el ideiglenes szállásaikra, ami ebben az esetben a tiranai egyetemi városban van.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava