Connect with us

Albánia

HOTSPOT: Meloni bejelentette, hogy augusztustól Albániába viszik a migránsokat
5 (3)

Az olasz miniszterelnök szerint egy „rendkívül innovatív” megoldásról van szó, amely elrettenti az Európába vágyó migránsokat, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy Olaszországba kerülnek, ha a tengeren fogják el őket. Más szóval, “Albániával riogatják őket”

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Edi Rama hálából fogadja a migránsokat, akiket az olaszok a tengeren szednek össze
Edi Rama az Olaszország iránt érzett hálából fogadja be egy rövid időre a migránsokat, akiket az olaszok a tengeren szednek össze (Forrás: Screenshot)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy a migránsokat Albániába irányító program augusztus 1-jén indul. Meloni kitart amellett, hogy a terv nem pazarlás, hanem egy „rendkívül innovatív” megoldás, amely elrettenti az Európába vágyó migránsokat, mert nem lehetnek biztosak abban, hogy Olaszországba kerülnek, ha a tengeren fogják el őket. Más szóval, “Albániával riogatják őket”. Meloni a Tiránától 50 mérföldre északra fekvő Gjadërben tett látogatása során beszélt a tervekről, ahol egy volt albán légibázison évente 36 000 migránst “dolgoznak fel”, miután begyűjtötték őket a tengeren. Az ötéves program a tervek szerint Olaszországnak 670 millió eurójába kerül.

Csak férfimigránsokat “tárolnak” Albániában

Az albán miniszterelnökkel, Edi Ramával tett közös látogatás során meglátogatták Shëngjin kikötőjét is, ahol egy 4,5 méter magas szögesdróttal körülvett befogadó központot alakítottak ki a migránsok számára.

Az emberi jogi csoportok szerint a migránsok jogai veszélyben vannak Albániában, Meloni viszont elmondta, hogy 15 EU-tagállam érdeklődött már az Európai Bizottságnál, hogy „követheti-e az unió az olasz modellt az Albániával kötött megállapodásban”.

Rama ugyanakkor arról beszélt, hogy azért engedélyezte a központok létrehozását Albániában, mert ezzel szerette volna megköszönni Olaszországnak, hogy az 1990-es években több ezer albán migránst fogadott be, és rögtön hozzátette, hogy más országok hasonló kéréseit elutasította.

A tervet a brit kormány Ruandába irányuló migránsprogramjához hasonlították, de kulcsfontosságú pontokban eltér: az albániai befogadás csak a meghatározott „biztonságos” országokból származó férfimigránsokat érinti, akiket az olasz haditengerészet vagy parti őrség a tengeren elfog, mielőtt elérnék Olaszországot.

Az olaszok Albánia viszik a tengeren felszedett férfimigránsokat, mert onnan könnyebben hazatoloncolhatják őket, ha nem mennek át a "válogató mustrán"

Az olaszok Albánia viszik a tengeren felszedett férfimigránsokat, mert onnan könnyebben hazatoloncolhatják őket, ha nem mennek át a “válogató mustrán”

A két hotspot extraterritorialitást élvez

A központok olasz joghatóság alá tartoznak, és azok, akik menedékjogot nyernek, Olaszországba kerülnek, míg az elutasított személyeket visszaküldik a származási országukba.

A két albániai hotspot tehát extraterritorialitást élvez: egy idegen államon belüli olasz területnek minősül, ilyen tekintetben egyenrangú lesz egy nagykövetséggel vagy konzulátussal.

A Corriere della Sera írása szerint a migránsok kérelmeit vizsgáló meghallgatások távolról, feltehetően internetes kapcsolaton keresztül történnének. Több olasz jogász is kétségeket fogalmazott meg az eljárás szabályszerűségével és a menedékkérők jogainak garantálásával kapcsolatban.

Az idei évben Olaszországba irányuló migránshajók száma 21 574-re csökkent az előző évi több mint 51 000-hez képest, amit Meloni a tunéziai indulások visszaszorításával magyarázott, miután Olaszország és az Európai Unió finanszírozást ígért Tunéziának a csónakos emberek visszatartásáért cserében.

Mivel az olasz gyárak igényt tartanak a migráns munkaerőre, Meloni kormánya növelte a migránsok számára elérhető munkavállalási vízumok számát. Miután a héten kiderült, hogy a tavalyi 282 000 kérelem több mint fele a Nápoly környéki Campania régióból érkezett, ahol az új érkezők mindössze 3%-a kapott munkát, felmerült a gyanú, hogy a nápolyi Camorra maffia eladja a vízumokat a bangladesi migránsoknak.

Nyilatkozat: Az itt közölt információk a Giorgia Meloni által bejelentett migrációs programot részletezik. Az intézkedés célja az Európába irányuló migráció csökkentése és az a tengeren keresztül érkező emberek elrettentése.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékCsak férfimigránsokat “tárolnak” AlbániábanA két hotspot extraterritorialitást élvez A csillagok segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 6 Átlag: 5] Hallgasd meg...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava