Connect with us

Diplomácia

SZIJJÁRTÓ MACEDÓNIÁBAN: Az élet visszatért a normalitás talajára, ezt bizonyítják a nemzeti stadionban rendezett teltházas mérkőzések is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

stip konzulat
play icon A cikk meghallgatása

 
Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra szökése ma már nem árnyékolja be Magyarország és Észak- Macedónia kapcsolatait, amit Szijjártó Péter úgy fogalmazott meg, hogy “Magyarország és Észak- Macedónia kapcsolataiban semmifajta politikai akadály nincsen”. Ennek újabb jele, hogy a kelet-macedóniai Stipben (Штип) a két ország külügyminisztere megnyitotta a magyar konzulátust. Stip egy ötvenezer lakosú város, amelynek több mint nyolcvan százaléka macedón. Érdekességként megemlíthető, hogy Stipben több mint kétezer vlach, és körülbelül fele ennyi török él. Magyarok nincsenek.

Az öndicséret, és minden más

A szalagátvágást a két külügyminiszter rövid beszéde előzte meg. A magyar külgazdasági és külügyminiszter megemlékezett arról, hogy Magyarország az “Európai Unió leggyorsabb oltási kampányát hajtotta végre, amelynek nyomán elsőként tudta megnyitni gazdaságát, így az élet elsőként tért vissza a normalitás talajára, és ezt az is bizonyítja, hogy teltházas mérkőzéseket rendezhetett a nemzeti stadionban”.

Szijjártó Péter – aki alig több mint egy hónap alatt legalább háromszor találkozott Észak- Macedónia külügyminiszterével – hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok sikeresek a Nyugat- Balkánon, és hogy a magyar cégek észak-macedóniai sikeréhez szüksége kormányzati döntések is megszülettek. Ezek alapján a magyar Eximbank 115 millió eurós hitelkeretet biztosít a magyar és észak-macedón vállalatok együttműködéséhez.

Szijjártó szerint a stipi konzulátus kereskedelmi utak csomópontjában és komoly ipari központban nyílik meg.

– Nem bíztuk a dolgot a véletlenre, hiszen a konzulátusunkat az észak-macedón kereskedelmi kamara elnöke vezeti, az ő személye, és általában a személyes jelenlét megteremtése nagy versenyelőnyt, és komoly lehetőségeket fog jelenteni a magyar vállalatok számara


– mondta Szijjártó, aki ezúttal is kitért az igencsak akadozó uniós bővítésre, és természetesen a migránskérdésre, szavai szerint ugyanis Magyarországnak a gazdasági együttműködés mellett nemzetbiztonsági érdeke is fűződik a Nyugat- Balkán integrációjához.

– Ez az integrációs folyamat azonban fájdalmasan lassú. Az Európai Unió kezdi elveszíteni hitelét a bővítési folyamat tekintetében, és sajnos reális lehet annak a veszélye, hogy Nagy- Britannia után az Európai Unió elveszíti a Nyugat- Balkánt is, ha nem kapcsolunk eggyel magasabb sebességi fokozatba


– szögezte le Szijjártó, aki arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy a Nyugat- Balkán integrációs folyamatát felgyorsítsa.

– Ugyanakkor fontos biztonsági kérdés számunkra Észak- Macedónia megerősítése, az illegális migrációs nyomás ugyanis folyamatosan nő. Itt, az Önök déli határán is hetente legalább háromszáz illegális határátlépést detektálnak, ráadásul a NATO Afganisztánból történő kivonulása újabb illegális migrációs hullámokat indíthat meg Európa irányába. Nekünk – európai embereknek – az az érdekünk, hogy ezeket a migrációs hullámokat Európától a legtávolabb állítsuk meg

– állapította meg a magyar külgazdaság és külügyminiszter, aki szerint Magyarország számára éppen ezét számít biztonsági kérdésnek az Európai Unió bővítése a nyugat-balkáni országokkal, mert csak egy erős Nyugat- Balkán, és azon belül egy erős Észak- Macedónia tudja megállítani a migrációs hullámot.

Magyar szabadságharcosok

A stipi látogatás ürügyén a magyar külügyminiszter a Facebookon felidézte egy “történelmi beszédét”, amelyet egy akkor még macedóniai választási gyűlésen mondott.

Szijjártó hozzátette, hogy ma viszont egészen másért érkezett Macedóniába.

“Eddig is kiváló volt az együttműködés”

Bujar Osmani, Észak- Macedónia albán származású külügyminisztere örömmel nyugtázta, hogy magyar konzulátus nyílik Stipben, ami “tanúbizonyság a két ország barátsága mellett”.

– Pár hónappal ezelőtt látogatásom volt Magyarországon, amikor drága kollégámmal, Péterrel megegyeztünk abban, hogy Magyarország Stipben konzulátust nyit. Ezt az elképzelést a későbbi találkozókon is megerősítettük


– nyilatkozta Osmani, aki szerint a Magyarországgal történő együttműködés “nemzeti érdek és nemzeti prioritás” Észak- Macedónia számára.

Észak- Macedónia külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a “maihoz hasonló tevékenységek” elősegíthetik az “eddig is kiváló együttműködést tovább erősítését”, mivel Észak- Macedónia és Magyarország dinamikus együttműködést épít.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava