Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

B A Balkanac

Luka, Ibra és a Liga (plusz a könyv)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

luka modric rug mani
A cikk meghallgatása

 
A Liga ebben az esetben azt az elit Ligát jelenti, amelyről itt már szó volt, és amelyet egyelőre eltörölt mindenekelőtt a szurkolói harag. Pedig a focitörténetbe mélyen bevésődő dátum lehetett volna az elmúlt április tizennyolcadika. Egy sor európai csúcsklub, ugye, ekkor jelentette be, hogy elhagyja az Európai Labdarúgó-szövetséget, illetve az annak rendezésében zajló viadalokat, ezzel együtt a Bajnokok Ligáját, és Szuperliga névvel létrehozza a sajátját. Első hórukkra a dolog nem ment át, azonban várható a második, aztán a harmadik, ha kell a negyedik stb.

Várjuk hát ki, mi lesz ennek a – bárminek nevezzük – lényegében ugyancsak pénzduzzasztó elitligának az elképzeléséből a különben csontig korrupt UEFA szervezetével szemben.

A pénz beszél, a kutya ugat, illetve fordított sorrendben (a pénz…), ezért a dolog csak átmenetileg lehet ácsorgó üzemmódban. Olvasható ezzel kapcsolatban több helyütt is, hogy az elképzelés szellemi atyja Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke. Egyben a világ egyik legvastagabb bukszájú üzletembere, aki mindig is futballcézár óhajtott lenni. Most ugyan kapott hideget-meleget, ám ettől még nem dőlt a kardjába, változatlanul az európai futball egyik kulcsfigurája, és bár újabban fújtak rá sokan, mégis nagy tisztelet övezi. A Real sikerei az utóbbi két évtized folyamán a személyéhez fűződnek, ugyanakkor nem rég – kétségbevonhatatlan elismeréssel – négy évre újraválasztották a posztján. Szempontunkból nem mellékesen: ehhez még a Szuperligát ellenző magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is “tiszta szívből” gratulált.

Várjuk hát ki, mi lesz ennek a – bárminek nevezzük – lényegében ugyancsak pénzduzzasztó elitligának az elképzeléséből a különben csontig korrupt UEFA szervezetével szemben. Ugyanakkor fordítsunk némi figyelmet Pérez egyik – nagyjából ebben a kontextusban elhangzott valamely másik – kijelentésére, amely szerint  Luka Modrić marad a Realban. Legalábbis egyelőre.  Pérez nem árult el részleteket erről, de tudnivaló, hogy Modrić jócskán túl van a harmincon (35), ezért a labdarúgók azon kategóriájába tartozik, akikkel szabály szerint évenként lehet hosszabbítani. Persze, ha a klub ezt még jónak látja, a játékos ugyanúgy, és ebben képesek közös nevezőre jutni. Úgy tűnik, a horvát középpályás nem kér lényegesen több pénzt, ami nem így van Sergio Ramos esetében, akinek nyáron jár le a szerződése ugyancsak, s már jelezte, hogy jóval nagyobb gázsit kíván. Ebbe azonban, úgy látszik, a Real elnöke nem hajlandó belemenni jórészt arra hivatkozva, hogy ha a vírus okozta áldatlan helyzet kitart, az elkövetkező szezon ennél is katasztrofálisabb lesz pénzügyi szempontból. Így hát hiába szereti Ramost annyira, mintha a saját gyermeke lenne, kérésének aligha tehet eleget.

enyem a palya

A “mostohafiú” Luka Modrić egyébként – írta ebből az alkalomból emlékeztetőül a spanyol sajtó – 2012-ben érkezett a Real Madridba a Tottenham Hotspur csapatából, s eleddig 380-nál is több alkalommal futott ki a pályára a La Ligában. Kétszer nyert spanyol bajnokságot a csapattársakkal, négyszer bajnokok ligáját és így tovább, FIFA és UEFA serleget. 2018-ban aranylabdás lett, tehát a trófeákat illetően nem panaszkodhat. Ami pedig a Szuperligát illeti, arról még nem hallottuk őt nyíltan állást foglalni. Annál hangosabbak az újságírók szerte a világban, miként Magyarhonban is. Például a Magyar Hang utolsó oldalán Puzsér Róbert tollából olvasható, hogy tisztuljon csak meg az európai futball az óriáskluboktól! Ő úgy látja, most jött el a pillanat, amikor az oligarchák megelégeltek minden demokratikus kockázatot, megelégelték más zsebek szimultán tömködését, és megpróbálják a maguk kezébe venni a főhatalmat. Ez minden oligarchikus berendezkedés kimenetele. Szerinte jogos a feltételezés, hogy a demokráciák is így múlnak majd el. Menjenek a gigászok oda…, ahová csak akarnak.

Luka Modrić viszont hallgat. Illetve beszél sokat saját magáról az Enyém a pálya című, magyarul tavaly megjelent könyvében. A vastag kötet közös műveként látott napvilágot az egyik betűvetés dolgában nyilván jártasabb ismerősével, Robert Matteoni társszerzővel. Előszóval Sir Alex Ferguson és a horvát labdarúgás egyik legnagyobb csillaga, Zvonimir Boban szolgált, ami egészen parádés. Pedig ahogy utóbbi fogalmazott,  Luka csupán egy szerény zseni , nem szereti az ünneplést, mindene a csapatjáték. Az önéletírásában ez úgy jelenik meg több oldalon is, hogy igazából mennyire nem tudott örülni a pillanatnak, amikor a legutóbbi VB legjobbjává választották, mert elbukták azt a fránya döntőt a franciák ellen. Annyira lerítt róla a megrendülés, hogy még Kylian Mbappé is jónak látta vigasztalni.

A kötet hátlapján olvashatók egyebek között Karim Benzema szavai:

– Miközben vele játszottam, nagyon hamar rájöttem, hogy Luka micsoda futballgéniusz. Ebben a könyvben megismertem azt a nehéz utat, amelyet a barátomnak meg kellett tennie, hogy felérjen a csúcsra. Csak a legerősebb jellem képes erre.


Erről maga Modrić sem vall lényegesen másképp, mondván hogy a legfontosabb az önmagunkba vetett hit, az erős akarat és a tervszerű, higgadt gondolkodás. Mindez lényegesebb, mint a tehetségnek nevezett valami, vagy a termet. (Szóban forgó könyv a Szenzár Kiadó gondozásában jelent meg, eredeti címe Moja igra, horvátból fordította Bökfi Emese és B. A. B., az Európa-bajnok magyar íróválogatott egykori kapusa. Mindenkinek szíves figyelmébe ajánljuk!)

Ami pedig Luka Modrić legszebb passzainak gyűjteményeit illeti: egy ilyen kollekció az IBRA- ALLIANCE közreműködésével látható a You Tube-o. Logikusan következne, hogy Zlatan Ibrahimović jóvoltából. Látható ott egy mail is, de azzal a megszorítással, hogy csak üzleti célokra használható. Kérem, ki hogy gondolja.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava