Connect with us

Szerbia

FELVETTE: Egyenes adásban oltották be a szerb elnököt a koronavírus ellen

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Hétfőn megérkezett Szerbiába az újabb félmillió kínai vakcina, amihez a szerb elnök kötötte a védőoltás felvételét. Így már nem volt visszalépés, a nyilvánosan elhangzott ígéretet teljesíteni kellett. Ez meg is történt, tehát Aleksandar Vučić megkapta a védőoltást, természetesen nyilvánosan.

Nem csak ígérgette

A szerb elnök a bolgár-román-szerb hármashatár közelében lévő Rudna Glavába utazott, hogy felvegye a kínai Sinopharm vakcináját, ami egy korábban tett ígéretnek való megfelelést jelent.

Vučić egy korábbi bejelentéséhez híven azért nem Belgrádban oltatta be magát, mert növelni szeretné a vidéken elég lanyha érdeklődést a vakcina iránt.

– Ha megérkeznek az újabb adagok, a kínai vakcina első része, ahogy azt szeretnénk, akkor kedden elmegyek Majdanpekbe, illetve Rudna Glavába felvenni az oltást: ne vádoljanak már azokkal a hamis vádakkal, hogy antivakszer vagyok

– nyilatkozta a múlt héten a szerb elnök, véget vetve azoknak a kritikáknak, hogy miközben a tömeges oltás mellett kampányol, ő maga még nem oltatta be magát.

És mivel semmi sem jött közbe, Aleksandar Vučić az ígért helyen, a bejelentett időpontban, az előre megbeszélt vakcinát vette fel.

A vakcina beadása

Az államfő beoltását egyes kormánypárti televíziók egyenes adásban közvetítették, és a közösségi médiában is élőben lehetett követni.

A szociális távolság betartásáról ez alkalommal nem igen lehetett beszélni, maga az elnök ugyanis az újságírók, fotósok és operatőrök hadától “alig tudott befurakodni” abba a helyiségbe, ahol beadták neki az oltást. Ám mielőtt ez megtörtént volna, Vučić egy csokor vörös rózsával lepte meg az injekciót neki beadó doktornőt.

A szerb elnök úgy nyilatkozott, hogy a kínai oltóanyag második adagját egy dél-szerbiai kisvárosban szeretné felvenni, tehát ismét nem Belgrádban.

Szerbiában eddig több mint 2,5 millióan kapták meg a koronavírus ellen elérhető vakcinák legalább első adagját, és már meghaladja az egymilliót azok száma, akiket másodszor is beoltottak.

A szerb politikai elit számos tagja már korábban felvette a védőoltást. Ana Brnabić miniszterelnök például az országban elsőként kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcinát még tavaly decemberben.

Ivica Dacić házelnököt és Aleksandar Vulin belügyminisztert az orosz Szputnyik V vakcinával, Gordana Čomićot, az emberi és kisebbségi jogokért felelős szerb minisztert pedig az AstraZeneca védőoltásával oltották be.
_________________
Forrás: internet

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava