Connect with us

Ellenzék

A TITANIC KORMÁNYOSA: A nyugati nagykövetségekhez fordult védelemért, Magyarországon nem vetné alá magát poligráfos vizsgálatnak

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

titanikvsya pravda o zatonuvshem korable
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 4 perc


Egy szerbiai kormánypárti napilap szerint a szerbiai ellenzék egyik vezetője a nyugati nagykövetségektől kért védelmet. Dragan Đilast a szerb elnök és a szerb pénzügyminiszter azzal vádolta meg, hogy számos külföldi országban még számosabb folyószámlával rendelkezik. Az ellenzéki vezető cáfol, poligráfos vizsgálatnak azonban nem akarja alávetni magát sem Szerbiában, sem Magyarországon.

Állítólag védelmet kért

A legmagasabb szintről megvádolt Dragan Đilas kijelentette, hogy nem rendelkezik semmiféle számlákkal az eddig felmerült helyeken, az először megemlített Maurtiuson pedig az a bank sem létezik, amelyben állítólag pénzeket tart.

A kormánypárti Informer újságírója megkérdezte Đilast, hogy vállalná-e a poligráfos vizsgálatot annak tisztázására, hogy Mauritiuson és Hongkongban nincsenek titkos számlái.

Már mondtam Önöknek, hogy biztosan nem egyezem bele a poligráfos vizsgálatba Szerbiában. De ha bármikor szükség lenne rá, ha például bűnügyi nyomozás folyna, és úgy gondolnák, hogy bármelyik európai országban beszélnem kellene, kivéve Magyarországot, akkor készen állok bármilyen poligráfos vizsgálatra

– jelentette ki a szerb ellenzéki politikus.

Az Informer szerdai, nyomtatott kiadásában arról írt, hogy a szerb ellenzéki vezető több nyugati nagykövetséggel felvette a kapcsolatot azt állítva, hogy „politikai indíttatású” letartóztatás készül ellene, és ezért védelmet kért.

A belgrádi lap által oligarchának nevezett Dragan Đilas a „legkomolyabban megijedt” a pénzügyeivel kapcsolatos nyomozástól és a tulajdonában lévő offshore cégek működésének ellenőrzésétől.

A vádak szerint Đilas ezeknek a cégeknek a folyószámláin több tízmillió eurót helyezett el, de a számok folyamatosan változnak, a pénzek nagyságát lehetetlen megmondani, úgy ahogy azt sem lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy ezek a számlák léteznek-e.

Ahogy az Informer tudja

Az erőteljesen kormánypárti belgrádi lap szerint a tulajdonában lévő offshore cégeken keresztül Dragan Đilas Svájcban, Mauritiuson és Hongkongban rendelkezik titkos számlákkal, de fennáll a gyanú, hogy Moldovában, Bulgáriában, Hollandiában, Luxemburgan és az amerikai Delaware államban is rendelkezik több milliós összegeket tartalmazó számlákkal.

Az Informer valószínűleg nem sorolt fel minden országot, ahol a szerb ellenzéki vezető – aki korábban belgrádi polgármester is volt – állítólag számlákat vezet, a cikk szerint ugyanis Đilas a földkerekség 18 országba vitt ki pénzt, amelyet ezekben most 57 titkos számlán tart. Ezeken a számlákon állítólag 28,8 millió euró szunnyad, amely után – szintén a vádak szerint – nagy valószínűséggel nem fizette meg az adót. A TITANIC KORMÁNYOSA: A nyugati nagykövetségekhez fordult védelemért, Magyarországon nem vetné alá magát poligráfos vizsgálatnak

Đilas az utóbbi néhány napban több nyugati nagykövetséggel is felvette a kapcsolatot, hogy „eladja nekik a mesét”, amely szerint politikai letartóztatás készül ellene. A diplomatákat arról győzködi, hogy a jelenlegi kormány üldözi, és az offshore cégeivel kapcsolatos vizsgálat valójában csapda, a politikai leszámolás része

– írja a belgrádi Informer „kitűnően értesült” forrásaira hivatkozva.

„Fáj neki az igazság”

Az Informer nem hallgatta el, hogy Dragan Đilas öt ember ellen tett feljelentést, ezek a következők: Aleksandar Vučić szerb elnök, Siniša Mali, szerb pénzügyminiszter, Vladanka Malović, a Szerb Haladó Párt információs szolgálatának vezetője, Milorad Vučelić, az ügyet kirobbantó Večernje novosti főszerkesztője és Adrijana Nešić újságírónő.

A belgrádi lap arról viszont nem számolt be, hogy az ellenzéki vezető okirat hamisítással vádolja az említett személyeket, akik szerinte elkészítették és nyilvánosságra hozták a hamis dokumentumokat, amelyek alapján elindították a lassan már tíz napja tartó hajszát.

Nem rendelkezem semmilyen külföldi céggel, kivéve azt az egy legálisat, amely Svájcban alapult. Tehát számláim csak ott, és itt Szerbiában vannak

– idézte Đilast az Informer, amely rögtön ezt követően a „Fáj neki az igazság” alcímmel közölte a szerb elnök és a szerb pénzügyminiszter reakcióit.

A szerb elnöknek ezzel kapcsolatban az a kijelentése került a lap hasábjaira, amely szerint „bárkinek joga van feljelentést tenni, az illetékes szervek pedig majd kimondják, amit kell”.

A pénzügyminiszter szavai közül pedig azokra emlékeztet az Informer, hogy Đilast a feljelentések nem mentik meg a vizsgálat lefolytatásától.

A cikket az „Informer csapata” jegyzi, vagyis nincs név szerinti aláíró, minden bizonnyal azért, hogy ne legyen újabb feljelentés az ügyből.

Ki legyen a Titanic kormányosa?

Ezek után már csak azt kell megválaszolni, hogy miért éppen most bukott ki a csontváz a szekrényből, és hogy miért ekkora robajjal?

A válasz pofonegyszerű.

Ha igazak a Đilas elleni vádak, ha nem, a szerb kormányzat ezzel akar éket verni a gyors szakadásra általában fogékony szerbiai ellenzék pártjai közé, amelyeknek az Európai Parlament közvetítésével mostanság kellene megkezdeniük, illetve folytatniuk a tárgyalásokat a kormányzattal a következő parlamenti választások feltételeiről.

Ivica Dačić a belgrádi szkupstina (parlament) elnöke elővette a kilencvenes évekből ismert bicskanyitogató kommunikációs stílusát, és azt hangsúlyozta, hogy meglepődött az európai közvetítők magatartásán, akik korábban sürgették a szerb hatóságokat a párbeszéd megkezdésére, most viszont blokkolják a folyamatot.

Én készen állok. Javasoltam, hogy a március 15-e és 18-a közötti időszakban összehívom az összes pártot, de ők fellázadtak, hogy ez túl gyors. Most várom, hogy ők telefonáljanak

– mondta Dačić a szintén erőteljesen kormánypárti Pink televízió vendégeként, egyúttal azonban megjegyezte, hogy nem szeretne minden áldott nap mindenféle alakokkal tárgyalni, akik egymásközt sem tudnak megegyezni, és azért harcolnak, hogy ki legyen a Titanic kormányosa.

Ezek a „gyilaszisták” legszívesebben mindenben megegyeznének az Európai Parlamenttel, mi pedig alkalmazzuk és emeljük hatályra, amit nekik ígért valaki. Ennek nincs realitása. Ezt a fajta zsarolást és politikai nyomást a szerb fél egyáltalán nem fogadja el

– hangsúlyozta Dačić, aki a „szerb félen” természetesen a kormányzatot értette, amivel szépen ki is rekesztette az ellenzéket a szerb nemzetből.
________________________________
Forrás: Informer, Pink, internet

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Ellenzék

A KIEGYEZÉS NAPJA: A szerb kormányzat „beáldozta a köztévét”, vajon miért?

Közzététel:

a megjelenés dátuma

parbeszed
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 3 perc

A kiegyezés egy nappal azt követően történt, hogy a Szabadság és Igazságosság Pártja, az Együtt Szerbiáért Mozgalom, a Szabad Polgárok Mozgalma és a Demokrata Párt kivonult a párbeszédről, amelyen uniós parlamenti képviselők közvetítettek. A megállapodás kiterjed a médiajelenlétre is, miután a szerb elnök az ellenzéki televíziókhoz hasonlította az állami finanszírozású köztévét. A kérdés ezt követően az, hogy a mostani megállapodás milyen hatással lesz a tavasszal sorra kerülő parlamenti választásokra?

A szerb demokrácia és a bojkott

Tanja Fajon szlovén és Vladimír Bilčík szlovák európai parlamenti képviselő Ivica Dačić szerb házelnökkel közösen jelentette be, hogy az említett négy politikai párt részvétele nélkül folytatódó párbeszéd szombati záróakkordjaként elfogadására kerültek a választás megtartásával kapcsolatos ajánlások.

Ez azt jelenti, hogy átmenetileg növelik a szerbiai választási bizottság létszámát, amelyhez az ellenzék hat képviselőt delegálhat, akiknek helyetteseik lesznek.

Ugyanakkor ideiglenes ellenőrző testület is alakul, amely szavatolja a politikai pluralizmust és a szakmaiságot a médiában. A testület 12 tagját a médiafelügyelet, a másik hat tagját pedig az ellenzék adja.

Az ellenőrző jelentést tesz a közszolgálati médiára vonatkozó szabályok betartásáról, és tájékoztatja a nyilvánosságot a választási kampány szempontjából fontos médiaeseményekről és egyéb kérdésekről

– mondta a szerb kormányzatot képviselő házelnök a megállapodást követően, és hozzátette, hogy kormányzati részről nagyon konstruktívak voltak, és szinte mindent elfogadtak, amit az uniós parlamenti képviselők kértek.

Vladimír Bilčík az uniós parlamenti képviselők részéről úgy fogalmazott, hogy véleményük szerint olyan intézkedéscsomag került elfogadásra, amelynek érvényt lehet szerezni, és amely szavatolja a bizalom légkörének megteremtését.

Köszöntettel tartozunk azért, hogy a kormányzó többség kész végrehajtani ezeket az intézkedéseket, függetlenül néhány politikai szereplő véleményétől. Az Európai Parlament és más európai intézmények úgy vélik, hogy az intézmények és a választások bojkottja nem megfelelő módszer arra, hogy előrelépés történjén a szerb demokrácia terén és Szerbia európai útján

– jelentette ki a szlovák képviselő, aki szerint a pártok közötti párbeszéd fontos része az európai perspektíva megteremtésének.

Most már minden rendben van?

Dehogyis. Az uniós közvetítéssel zajló párbeszéd kezdetén Ivica Dačić szerb házelnök azt mondta, hogy a szerbiai ellenzék legszívesebben a kormányzat kihagyásával egyezne meg az Európai Parlament képviselőivel a választási szabályokról, most azonban fordult a kocka, és ennek éppen az ellenkezőjére panaszkodnak a párbeszédről kivonuló pártok.

Nem hagytak számunkra mozgásteret a záródokumentum kidolgozása során, és nem is konzultáltak velünk, tehát ez a megállapodás nem az ellenzékkel jött létre, ezt kizárólag a kormányzat és az Európai Parlement képviselői kötötték

– jelentette ki Boško Obradović, a jobboldali Dveri (Ajtók) párt vezetője.

Dragan Đilas, a Szabadság és Igazság Pártja részéről kifejtette, hogy a képviselők által felajánlott dokumentumot elfogadhatatlan volt számukra, mert nem kínál konkrét megoldásokat vagy mechanizmusokat.

A kormányzat csak a látszat kedvéért szervezte meg a pártok közötti párbeszédet, mint ahogy a látszat kedvéért irányítja az országot az Európai Unió felé

– mondta Đilas, aki szerint a párbeszédről kivonuló pártok majd csak ezután döntenek a további lépésekről, amelyekről tájékoztatják az Európai Parlament képviselői csoportját.

A szerbiai ellenzék tehát ismételten megosztott. Lényegében azok a pártok nem hajlandók elfogadni a mostani megállapodást, amelyek bojkottálták a két évvel ezelőtti parlamenti választásokat, a kormányzat pedig most újjal mutogathat, és mutogat is rájuk. Az egyeztetés idején Isztambulban tartózkodó szerb elnök meg is tette, szerinte ugyanis most az Európai Parlament képviselői is láthatták, hogy ki akadályozza a párbeszédet.

Mondtam, hogy adják oda nekik a köztévét, adjunk oda nekik bármit, amit akarnak. A magántévékkel nem rendelkezhetünk, a Đilas-médiának sem parancsolhatunk. Az én szemszögemből tekintve a köztévé fontos szerepet játszik a társadalmi folyamatokban, és ezért támogatnunk kell, és elnökként erről soha nem fogok mást mondani

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki viszont pártvezetői mivoltában megjegyezte, hogy a köztévé egyre inkább hasonlít az N1-es ellenzéki csatornához, vagyis a Dragan Đilas által ellenőrzött ellenzéki médiához, mint az objektivitáshoz.

Szerbiában tehát történt is elmozdulás, meg nem is, így egyelőre nem beszélhetünk lényegi változásokról, inkább csak erőátcsoportosításról, miután nemcsak az ellenzék, hanem a kormányzat is kiépítette már saját médiabirodalmát – ilyen körülmények között pedig kinek van szüksége a köztévére?

?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Belpolitika

NÉGYEK BANDÁJA: Kemény szóváltás volt a szerbiai elnöki hivatalban, de végül senkit sem kaptak pofán

Közzététel:

a megjelenés dátuma

negyek bandaja
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

 
Kisebb incidens történt a szerbiai elnöki hivatalban, ahol pénteken délelőtt Vuk Jeremić pártelnök vezetésével megjelent a Néppárt több fontos tisztségviselője, hogy farkasszemet nézzen Aleksandar Vučić szerb elnökkel. Végül egyetlen pofon sem csattant el, de akár ez is előfordulhatott volna.

Lincselni indultak

A négy néppárti politikus azután „tette tiszteletét” az elnöki hivatalban, hogy a szerb elnök csütörtökön név szerint felszólította az ellenzéki párt vezetését, hogy „menjenek, és próbálják meg meglincselni”, mert – mint fogalmazott – ő akár ötükkel is elbír.

Az ellenzéki pártban azonban nem tudnak ötig számolni, mert csak négyen mentek.

A négy ellenzéki figura az őrségnél jelezte, hogy fogadást kér Aleksandar Vučićnál, ám a szerb elnök megjelent a bejáratnál, aminek az lett a vége, hogy súlyos szavak hangoztak el.

Az incidens mindössze néhány percig tartott, és „eszkaláció nélkül” fejeződött be.

Egy falusi kocsmában már biztosan egymásnak mentek volna a legények, de ez most elmaradt, pedig világraszóló hír lett volna belőle, amely még a pedofiltörvényt is letaszította volna a trónról.

A harcos hős szeretne lenni

A szerb elnök csütörtökön az „ellenzéki revansizmussal” kapcsolatos kérdésre válaszolt, amikor név szerint sorolta fel, hogy ki legyen az az öt néppárti politikus, akivel hajlandó kiállni.

Arra kérem ennek a pártnak a teljes vezetését, hogy mivel nagyon erősek, hagyjanak mindenkit békén, jöjjenek mind az öten rám. Ti öten, lincseljetek meg engem, hadd lássam, hogy fogjátok ezt kivitelezni
– mondta a szerb elnök, aki legénykedett már korábban is a szavak szintjén. Május közepén felszólította Radoje Zvicert, a kavači bűnözői csoport vezetőjét, hogy menjen, és ölje meg őt, mert addig nem mozoghat szabadon, amíg ő él.
Miért teszem ezt? Mert harcos vagyok, és mert szeretem a hazámat. Azért mert nem tudom elviselni, hogy bárkiből is csevapot készítsenek. Mert én kész vagyok bármit kockáztatni
– indokolta meg akkortájt a viselkedését a szerb elnök, aki a néppárti vezető szerint most a primitív utcagyerekek szótárát használta.


A bitangok sört ittak

Vuk Jeremić az incidens után kijelentette, hogy a szerb elnök a képébe mászott, sértegette őt, miközben káromkodott is. Vučić viszont tud ötig számolni.

Négy biztonsági emberével jelent meg, és kiabálni kezdett velünk. Egyáltalán nem volt kellemes. Majd sarkon fordult, és távozni akart. – Hova szöksz? – kérdeztük tőle, amire visszajött, folytatta a sértegetést és a káromkodást. Azt kértem tőle, hogy csak egy kérdésre válaszoljon, hajlandó-e a tévékamerák elé kiállni velem, amire nemet mondott

– jelentette ki Vuk Jeremić.

Aleksandar Vučić szerb elnök szombaton, egy vidéki látogatás alkalmával visszafogottan nyilatkozott a péntek délelőtti incidensről, szerinte a „normális és jólnevelt” Szerbia nem fél a verekedő hajlamú személyektől.

Vučić úgy fogalmazott, hogy az ellenzéket nem lehet hibáztatni a szóban forgó politikai performance-ért, viszont valakinek a tudtukra kellett adni, hogy lesz, aki ennek útját állja.

Semmi rosszat nem tettek, politikai performance, függetlenül attól, hogy sikeres-e vagy sem, az emberek majd megmondják a választásokon. Ha újra eljönnének, újra kimennék

– mondta a szerb elnök, aki csak azt sajnálta, hogy nem hívta be a „vendégeket” egy kávéra.

Közeli munkatársai azonban kevésbé voltak ennyire megértők, egyikük-másikuk szerint a támadók „alkoholos befolyásoltság” alatt cselekedtek.


Vladimir Orlić, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja a Twitteren azt írta, hogy Vučić helyre tette a „bitangokat”, akik néhány sör után indultak az elnöki hivatalhoz, és útközben azzal fenyegetődztek, hogy mennek, és megverik a szerb elnököt.

Az incidensről először beszámoló nagyon, de nagyon kormánypárti Pink TV a történteket úgy írta le, hogy az ellenzékiek bementek be az elnöki hivatalba, mint valami oroszlánok, viszont úgy jöttek ki, mint az egerek.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: