Connect with us

Ellenzék

A TITANIC KORMÁNYOSA: A nyugati nagykövetségekhez fordult védelemért, Magyarországon nem vetné alá magát poligráfos vizsgálatnak
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Egy szerbiai kormánypárti napilap szerint a szerbiai ellenzék egyik vezetője a nyugati nagykövetségektől kért védelmet. Dragan Đilast a szerb elnök és a szerb pénzügyminiszter azzal vádolta meg, hogy számos külföldi országban még számosabb folyószámlával rendelkezik. Az ellenzéki vezető cáfol, poligráfos vizsgálatnak azonban nem akarja alávetni magát sem Szerbiában, sem Magyarországon.

Állítólag védelmet kért

A legmagasabb szintről megvádolt Dragan Đilas kijelentette, hogy nem rendelkezik semmiféle számlákkal az eddig felmerült helyeken, az először megemlített Maurtiuson pedig az a bank sem létezik, amelyben állítólag pénzeket tart.

A kormánypárti Informer újságírója megkérdezte Đilast, hogy vállalná-e a poligráfos vizsgálatot annak tisztázására, hogy Mauritiuson és Hongkongban nincsenek titkos számlái.

– Már mondtam Önöknek, hogy biztosan nem egyezem bele a poligráfos vizsgálatba Szerbiában. De ha bármikor szükség lenne rá, ha például bűnügyi nyomozás folyna, és úgy gondolnák, hogy bármelyik európai országban beszélnem kellene, kivéve Magyarországot, akkor készen állok bármilyen poligráfos vizsgálatra

– jelentette ki a szerb ellenzéki politikus.

Az Informer szerdai, nyomtatott kiadásában arról írt, hogy a szerb ellenzéki vezető több nyugati nagykövetséggel felvette a kapcsolatot azt állítva, hogy “politikai indíttatású” letartóztatás készül ellene, és ezért védelmet kért.

A belgrádi lap által oligarchának nevezett Dragan Đilas a “legkomolyabban megijedt” a pénzügyeivel kapcsolatos nyomozástól és a tulajdonában lévő offshore cégek működésének ellenőrzésétől.

A vádak szerint Đilas ezeknek a cégeknek a folyószámláin több tízmillió eurót helyezett el, de a számok folyamatosan változnak, a pénzek nagyságát lehetetlen megmondani, úgy ahogy azt sem lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy ezek a számlák léteznek-e.

Ahogy az Informer tudja

Az erőteljesen kormánypárti belgrádi lap szerint a tulajdonában lévő offshore cégeken keresztül Dragan Đilas Svájcban, Mauritiuson és Hongkongban rendelkezik titkos számlákkal, de fennáll a gyanú, hogy Moldovában, Bulgáriában, Hollandiában, Luxemburgan és az amerikai Delaware államban is rendelkezik több milliós összegeket tartalmazó számlákkal.

Az Informer valószínűleg nem sorolt fel minden országot, ahol a szerb ellenzéki vezető – aki korábban belgrádi polgármester is volt – állítólag számlákat vezet, a cikk szerint ugyanis Đilas a földkerekség 18 országba vitt ki pénzt, amelyet ezekben most 57 titkos számlán tart. Ezeken a számlákon állítólag 28,8 millió euró szunnyad, amely után – szintén a vádak szerint – nagy valószínűséggel nem fizette meg az adót. A TITANIC KORMÁNYOSA: A nyugati nagykövetségekhez fordult védelemért, Magyarországon nem vetné alá magát poligráfos vizsgálatnak

-Đilas az utóbbi néhány napban több nyugati nagykövetséggel is felvette a kapcsolatot, hogy “eladja nekik a mesét”, amely szerint politikai letartóztatás készül ellene. A diplomatákat arról győzködi, hogy a jelenlegi kormány üldözi, és az offshore cégeivel kapcsolatos vizsgálat valójában csapda, a politikai leszámolás része

– írja a belgrádi Informer “kitűnően értesült” forrásaira hivatkozva.

“Fáj neki az igazság”

Az Informer nem hallgatta el, hogy Dragan Đilas öt ember ellen tett feljelentést, ezek a következők: Aleksandar Vučić szerb elnök, Siniša Mali, szerb pénzügyminiszter, Vladanka Malović, a Szerb Haladó Párt információs szolgálatának vezetője, Milorad Vučelić, az ügyet kirobbantó Večernje novosti főszerkesztője és Adrijana Nešić újságírónő.

A belgrádi lap arról viszont nem számolt be, hogy az ellenzéki vezető okirat hamisítással vádolja az említett személyeket, akik szerinte elkészítették és nyilvánosságra hozták a hamis dokumentumokat, amelyek alapján elindították a lassan már tíz napja tartó hajszát.

– Nem rendelkezem semmilyen külföldi céggel, kivéve azt az egy legálisat, amely Svájcban alapult. Tehát számláim csak ott, és itt Szerbiában vannak

– idézte Đilast az Informer, amely rögtön ezt követően a “Fáj neki az igazság” alcímmel közölte a szerb elnök és a szerb pénzügyminiszter reakcióit.

A szerb elnöknek ezzel kapcsolatban az a kijelentése került a lap hasábjaira, amely szerint “bárkinek joga van feljelentést tenni, az illetékes szervek pedig majd kimondják, amit kell”.

A pénzügyminiszter szavai közül pedig azokra emlékeztet az Informer, hogy Đilast a feljelentések nem mentik meg a vizsgálat lefolytatásától.

A cikket az “Informer csapata” jegyzi, vagyis nincs név szerinti aláíró, minden bizonnyal azért, hogy ne legyen újabb feljelentés az ügyből.

Ki legyen a Titanic kormányosa?

Ezek után már csak azt kell megválaszolni, hogy miért éppen most bukott ki a csontváz a szekrényből, és hogy miért ekkora robajjal?

A válasz pofonegyszerű.

Ha igazak a Đilas elleni vádak, ha nem, a szerb kormányzat ezzel akar éket verni a gyors szakadásra általában fogékony szerbiai ellenzék pártjai közé, amelyeknek az Európai Parlament közvetítésével mostanság kellene megkezdeniük, illetve folytatniuk a tárgyalásokat a kormányzattal a következő parlamenti választások feltételeiről.

Ivica Dačić a belgrádi szkupstina (parlament) elnöke elővette a kilencvenes évekből ismert bicskanyitogató kommunikációs stílusát, és azt hangsúlyozta, hogy meglepődött az európai közvetítők magatartásán, akik korábban sürgették a szerb hatóságokat a párbeszéd megkezdésére, most viszont blokkolják a folyamatot.

– Én készen állok. Javasoltam, hogy a március 15-e és 18-a közötti időszakban összehívom az összes pártot, de ők fellázadtak, hogy ez túl gyors. Most várom, hogy ők telefonáljanak

– mondta Dačić a szintén erőteljesen kormánypárti Pink televízió vendégeként, egyúttal azonban megjegyezte, hogy nem szeretne minden áldott nap mindenféle alakokkal tárgyalni, akik egymásközt sem tudnak megegyezni, és azért harcolnak, hogy ki legyen a Titanic kormányosa.

– Ezek a “gyilaszisták” legszívesebben mindenben megegyeznének az Európai Parlamenttel, mi pedig alkalmazzuk és emeljük hatályra, amit nekik ígért valaki. Ennek nincs realitása. Ezt a fajta zsarolást és politikai nyomást a szerb fél egyáltalán nem fogadja el

– hangsúlyozta Dačić, aki a “szerb félen” természetesen a kormányzatot értette, amivel szépen ki is rekesztette az ellenzéket a szerb nemzetből.
________________________________
Forrás: Informer, Pink, internet

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava