Connect with us

Görögország

TŰZ ÉS ÍTÉLET: Öt éves börtönt kapott két migráns, aki felgyújtotta a görögországi Moria tábort

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!


Egy görög bíróság öt-öt év börtönre ítélt két afgán fiatalembert, mert tavaly felgyújtotta Európa legnagyobb migránstáborát Leszbosz szigetén. A helyi bíróság hat órás ülés után mondta ki az ítéletet. A rossz életkörülményeiről és túlzsúfoltságáról ismert Moria tábor tavaly szeptemberben vált a lángok martalékává.

A tiltakozás lángjai

A tavalyi tűzvész következtében közel 13 000 ember maradt hajlék nélkül. A görög hatóságok a tábor leégése miatt mintegy ötezer migránst szállítottak át Görögország szárazföldi részébe, a maradék több mint hétezer ember számára pedig létrehozták a Mavrovouni sátortábort Mütiléné közelében.

– A két afgán gyújtogató 17 éves volt, amikor letartóztatták őket

– közölte a Leszboszi Jogi Központ elnevezésű civil szervezet, amely jogsegélyt nyújt a menedékkérőknek, és képviseli őket a tárgyaláson.

A csoport szerint nincsenek “hiteles bizonyítékok” a gyújtogatásra, ezért fellebbeznek az ítélet semmissé nyilvánítása érdekében.

– Csalódottak vagyunk a mai végkifejlet miatt, bár a dolgok alakalulhattak volna sokkal rosszabbul is a két fiatal férfi számára, a gyújtogatásért járó ítélet ugyanis akár 10 év is lehetett volna

– olvasható a két elkövetőt védő civil szervezet közleményében.

Médiajelentések szerint az esettel kapcsolatban további négy személy van őrizetben, ők a bírósági tárgyalásra várnak.

Újabb tűzeset, talán nem véletlenül

A görög migránstáborokban gyakran csapnak fel a lángok, általában véletlenül, de az is előfordul, hogy a lakók ezzel tiltakoznak a rossz életkörülmények és a menedékjog iránti kérelmük elutasítása ellen.

Az viszont aligha véletlen, hogy tegnap, vagyis a szeptemberi gyújtogatással kapcsolatos ítélet kimondásának napján, megint tűz volt Leszbosz szigetén, az újonnan létesített Mavrovouni táborban.

– Csapdában vagyunk ebben a táborban

– mondta egy afganisztáni származású négy gyermekes családapa, amikor a napi ételadagért sorban állva figyelte a tűz kitörését.

Ezúttal azonban csak két sátor égett le, néhányban pedig anyagi kár keletkezett, emberi sérülés azonban nem történt.
________________
Forrás: internet

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava