Connect with us

Járvány

VEZETŐ POZÍCIÓ: Szlovéniában a legnagyobb a mindkét oltást felvett emberek aránya az EU-ban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Az amerikai Johns Hopkins Egyetem adatai azt mutatják, hogy Szlovéniában a legmagasabb a lakosság átoltottsága az uniós országok közül – jelentette a STA szlovén hírügynökség.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a lakosság számához viszonyítva Szlovéniában kapták meg legtöbben mindkét oltást az EU-tagállamok közül, amivel elvben védetté váltak a koronavírus ellen.

Az oltási erőfeszítéseket mutató táblázat szerint a szlovén lakosság 0,9 százaléka vette már fel mindkét oltást.

Szlovéniába egyébként szombaton érkezett meg az AstraZeneca oltóanyagának első szállítmánya, amellyel a jövő héten kezdik meg az oltást – erősítette meg az ottani egészségügyi minisztérium államtitkára, Marija Magajne, aki azonban pontos számot nem tudott mondani.

A ljubljanai egészségügyi hatóságok ugyan 15 000 adag védőoltást vártak az AstraZenecától, az első szállítmány azonban minden bizonnyal csak 9 600 adagot tartalmaz.

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet oltási tanácsadó csoportja azt javasolja, hogy AstraZeneca által kifejlesztett védőoltást csak a 18 és 64 év közötti korosztálynál alkalmazzák, mivel nincs elegendő adat az oltóanyag hatékonyságáról a 65 évnél idősebbek körében.

Szlovéniában eddig a Pfizer/BioNTech és a Moderne vakcináival oltottak, amelyek szigorú tárolási feltételeket igényelnek. Ezzel szemben az AstraZeneca vakcinája hagyományos hűtőszekrényekben is eltartható akár fél évig is.

Ez a vakcina jelentősen olcsóbb, viszont kevésbé hatékony, mint az mRNS vakcinák. Az AstraZenece a csimpánz náthavírusának legyengített változatán alapul.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava