Connect with us

Pénzügyek

KORONAKÖTVÉNY EURÓBAN: Szlovénia új tízéves eurókötvényt hozna forgalomba

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

szlovenia bond
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 1 perc

A szlovén pénzügyminisztérium január 4-én bejelentette, hogy megbízott számos nemzetközi bankot azzal, hogy menedzseljenek egy új tízéves eurókötvény-kiadást, és növeljék a 2050-ben lejáró 30 éves kötvények kiadásának mértékét.

legutóbb 2020. október 13-án adott ki eurókötvényt, összesen 1 milliárd euró értékben, 30 éves lejárattal, nem sokkal azután, hogy a Moody's javított az ország hitelbesorolásán.

Az új kötvény kibocsátására a közeljövőben kerülhet sor, a pénzügyi piacok helyzetétől függően

– áll a szlovén pénzügyminisztérium közleményében.

A minisztérium a Barclays, a BNP Paribas, a Credit Agricole CIB, a Deutsche Bank, a HSBC és a szlovén Nova KBM bankokat bízta meg azzal, hogy szervezzék meg a kibocsátását egy új tízéves eurókötvénynek, 2031-es lejárattal, illetve további kibocsátásokat eszközöljenek a 2050-es lejáratú 30 éves eurókötvénynél.

Szlovénia azon számos közép- és délkelet-európai ország között van, amelyek sikeresen szereztek pénzt a nemzetközi piacokról „koronakötvényekkel”, ha már a járvány ideje alatt alacsonyabbak az adóbevételeik és nagyobbak a kiadásaik.

A 2020-as komoly zuhanás után Szlovénia gazdasága 2021-ben talpra állhat az előrejelzések szerint, és 2022-ben visszatérhet a 2019 végi szintre. A 2020-as államháztartási mérleg várhatóan deficites lesz, a kieső bevételek és a gazdaságot támogató intézkedések miatt, de a gazdasággal együtt javulni fog 2021-ben és 2022-ben, az Európai Bizottság szerint.


danyi zoltan a dogeltakarito 728 120 ?c=4784&m=0&a=438898&r=DanyiZolt%C3%A1n%3AAd%C3%B6geltakar%C3%ADt%C3%B3&t=pi

A Háború

MI LESZ AZ ÁRFOLYAMMAL? Egyre inkább növekszik az euró iránti kereslet Szerbiában is

Közzététel:

a megjelenés dátuma

rsd eur
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

A szerbek kedvelik az oroszokat, de még inkább szeretik az eurót, így hát nem rubelben takarékoskodnak. A pénz értékének megőrzése terén Szerbiában az euró ma az, ami korábban a német márka volt, bár 2018 eleje óta a dinár igencsak stabil: a magyarországi viszonyokhoz képest szinte meghökkentő táblázat kicsit lejjebb látható. A szerb pénzügyminiszter ma úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében az állam magára vállalja a terheket, ha arra netalán szükség lenne.

Megnövekedett a kereslet

A belgrádi Blic beszámolója szerint az euróval kapcsolatban vegyes kép alakult ki Szerbiában, de országszerte azt tapasztalják, hogy a megnövekedett a kereslet ellenére sehol sincs pánik.

A lap munkatársai Belgrádban több pénzváltóhelyet is felkerestek, és maguk is meggyőződtek a kereslet növekedéséről, és nem mindenütt találkoztak “átváltási hajlandósággal”.

Nem tudjuk, hogy mit kezdjünk a rengeteg dinárral, az emberek napok óta jönnek, hogy eurót vegyenek. Van, aki csak száz eurót kér, van aki viszont több ezret

– nyilatkozták az egyik belgrádi pénzváltóban, egy másikban viszont azt közölték, hogy már nincs is eurójuk, amiben nincsenek egyedül. (A cikk a grafikonok alatt folytatódik!)

ot eves dinat euro

A dinár árfolyama az euróhoz viszonyítva öt éves távlatban a Wise szerint

forint eur

A forint árfolyama ugyanebben az időszakban az euróhoz képest a Wise szerint

Egy kruševaci férfi egy nagyobb összeget szeretett volna beváltani, és vagy tíz pénzváltót is felkeresett, de egyikben sem járt sikerrel

– tudták meg a lap újságírói, akik szerint vidéken jobb a helyzet. Egy nő a múlt hét közepén csak tíz percig állt sorban, amikor az egyik külvárosi váltóhelyen vásárolt eurót.

Többen álltak előttem, de nem mondhatom, hogy nagy sor alakult volna ki, vagy hogy tömegek tolonganának. Arra az esetre vettem eurót, hogy ha ne adj Isten…

– mesélte a szabadkai nő. A dél-szerbiai užicei pénzváltókban sincs tolongás, a tulajdonosok szerint a vásárlók száma normális szinten van, a múlt hét közepe óta azonban megnőtt az euró iránti kereslet.

Nem nagyon hirtelen, de megnőtt a dinármegtakarítást devizára váltók száma. Általában 1000 és 3000 eurót vásárolnak az emberek, néha még többet is

– mondták az egyik užicei pénzváltóban.

Stabilitást ígér

Siniša Mali pénzügyminiszter az idei kopaoniki üzleti fórumon tartott délelőtti beszédében a globális kihívások ellenére is fenntartható fejlődésről beszélt.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a dinár árfolyama stabil, és az állam nem engedi meg, hogy a válság begyűrűzzön a szerb gazdaságba.

Továbbra is figyelemmel kísérjük, hogy mi történik a globális piacon. Ha szükség lesz rá, az állam időben reagál, és magára vállalja a válság terheit

– mondta Mali, aki szerint Szerbia rendelkezik megfelelő eszközökkel arra, hogy szükség esetén reagálni tudjon.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Az olvasás folytatása

A Háború

JÓFOGÁS AZ ÁLLAMNAK: Új Horvát Bank, alias Sberbank, ahol “a betétek biztonságban vannak”

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

sberbank nova hrvatska banka
?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán délelőtt Andrej Plenković miniszterelnök, a pénzügyminiszter és a Horvát Nemzeti Bank kormányzója sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy a Sberbank horvátországi leányvállalatát megvásárolta a Horvát Postabank, kicsit kevesebb, mint 10 millió euróért, azaz 71 millió kunáért. Vagyis az orosz állami bankból horvát állami bank lesz.

Sok vagy kevés

Hogy a 71 millió kuna sok-e, vagy kevés egy 30 fiókkal rendelkező bankért, azt egyelőre kevesen tudnák megmondani, viszont nagyjából ki lehet zárni minden zavarosban történő halászatot, mivel ezt a megoldást támogatta az európai központi bank, azaz az ECB.

Ezzel az osztrák székhelyű Sberbank-leány drámája gyorsan lezárult, mivel a bécsi központot és a magyar Sberbankot felszámolják, a szerbiai fiókot átvette a Kostić-féle AIK Banka, a szlovént az Új Ljubljanai Bank, a horvátot pedig a Postabank. Bosznia-Hercegovinában a Sberbank fiókjai az ASA Bank tulajdonába mennek át, míg a Szerb Köztársaságban a bank vagyona a köztársasági szervekre szállt át.

Ami a horvát leányvállalatot illeti, Boris Vujčić a HNB kormányzója elmondta, hogy bár a Sberbank tavaly novemberben a szerb AIK-nak adta el közép-európai leányvállalatait, ennek folyamata nem fejeződött be, és az új, előre nem látható körülmények nagyon gyors reagálást követeltek.

Egy klasszikus bank-run (bank ellen intézett roham) kibontakozásának voltunk szemtanúi, ezért döntöttünk az Európai Központi Bankkal együttműködve először a kétnapos moratórium meghirdetése, majd a szanációs folyamat keretén belül a bank gyors eladása mellett. A szerb fél ezt megértéssel fogadta

– nyilatkozta Vujčić, aki egyúttal azt is elmondta, hogy nem volt más megoldás, mint a gyors eladás, vagy a bank likvidálása.

Az utóbbi jelentős gazdasági kárt okozott volna, olyan 8 milliárd kuna (400 milliárd forint) értékben (körülbelül ennyire tehető az állami biztosítás nélküli betétek összege, a horvát állam ugyanis csak ennek körülbelül a feléért, 3,8 milliárd kuna értékű betétért áll jót), de ezt sikerült megakadályozni.

A Sberbank különben kiváló bank volt

– mondta Vujčić, és hozzátette, hogy most a HPB (Hrvatska poštanska banka – Horvát Postabank) részévé vált, és ezután is egy jó, tőkeerős, hatékony bankról beszélhetünk. A kormányzó szerint “mindenki megnyugodhat, a betétek biztonságban vannak”.

A kora délutáni órákban Marko Badurina, a Horvát Postabank igazgatótanácsának elnöke bejelentette, hogy a továbbiakban a Sberbank Nova hrvatska banka (Új Horvát Bank) néven működik tovább, az euró bevezetése után pedig az új bankot teljesen beolvasztják a Postabankba.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

A Háború

SBERBANK-MENEKÜLTEK: A Sberbank Szerbiában mától már nincs orosz tulajdonban

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

aik banka sberbank
sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Szerb médiajelentések szerint a Szerb Nemzeti Bank és az illetékes szerbiai szabályozó szervek hozzájárultak ahhoz, hogy az AIK Banka átvegye a Sberbankot. Ezzel párhuzamosan az AIK Banka bejelentette, hogy teljesítette a Sberbank Szerbia megszerzéséhez szükséges feltételeket. A belgrádi Novosti beszámolója szerint a Sberbank szerbiai ügyfeleinek ezért nincs okuk aggodalomra amiatt, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz.

A szerbek megússzák

Oroszország Ukrajna elleni agressziója miatt több országban is összeomolhatnak a Sberbank leányvállalatai, a jelek szerintazonban Szerbiára ez nem vonatkozik, így a szerbek megússzák a Sberbank csődjét, miután az AIK Banka átvette az bank ottani cégét.

Erre utal a Szerb Nemzeti Bank (NBS) bejelentése, miszerint a Sberbank Srbija független, szerbiai székhelyű jogi személyként működik tovább, ami a pénzintézet stabilitását és az ott elhelyezett betétek biztonságát jelenti.

A bank magas szintű likviditással rendelkezik és jól feltőkésített. Az alapvető finanszírozási források biztosították számára a hazai piacon

– mutatott rá a szerb központi bank, miután az Európai Unió és az Egyesült Államok Ukrajna Oroszország részéről történt lerohanása miatt szankciókat vezetett be az orosz bankok ellen (is).

A végéhez közeledik a Sberbank Srbija tulajdonosváltási folyamatának lezárása

– tette még hozzá a Szerb Nemzeti Bank, amely szerint ezzel teljes mértékben sikerült megőrizni a szerbiai bankok, és ezen belül a Sberbank Srbija működésének stabilitását és biztonságát.

Miután az AIK Banka átvette a Sberbank Srbija részvényeinek száz százalékát, a korábban orosz tulajdonban lévő bank szerbiai leányvállalata már nem tartozik a Sberbank Europe AG (Bécs, Ausztria) által vezetett bankcsoporthoz.

A piaci részesedés

Az Sberbank szerbiai átalakulásáról szóló beszámolójában a belgrádi Blic azt írja, hogy az AIK Bankcsoport zászlóshajójaként működő AIK Banka konszolidált pénzügyi adatai a pénzintézet kivételes stabilitására utalnak.

Csoportszinten a mérlegfőösszeg meghaladja a 4,5 milliárd eurót, a Sberbank Srbija átvételével az AIK Banka pedig több mint száznyolcvanezer új ügyfélhez jut, ami 1,7 milliárd eurót jelent a bankcsoport mérlegfőösszegében.

Piaci pozíciónk erősítésével egy lépéssel közelebb kerültünk annak a stratégiai célnak az eléréséhez, hogy a régió egyik vezető bankcsoportjaként pozicionáljuk magunkat

– jelentette ki Jelena Galić, az AIK Banka igazgatóságának elnöke, aki szerint 9 százalékos piaci részesedésükkel jelenleg a hatodik helyet foglalják el a szerbiai bankpiacon.

A Sberbank Europe tavaly novemberben jelentette be, hogy eladja több közép- és kelet-európai leányvállalatát, köztük a magyart is, Csehországban viszont megtartja pozícióit.

Az orosz pénzintézet azzal indokolta kivonulását a térségből, hogy szeretne jobban összpontosítani kulcsfontosságú piacaira.

Az Ukrajna elleni orosz agressziót követő szankciók miatt azonban a cég a teljes összeomlás határán áll, a jelek szerint ez elől csak a szerbiai leányvállalat menekül meg, miután végképp az AIK Bankához kerül át.


grecso krisztian lanyos apa 728 nagy ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Vámos Miklós: Visz a vonat

Utazás

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: