Connect with us

Migráció

EGYELŐRE ÁTUTAZÓBAN: Megjelentek a migránsok Topolya községben is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

topolya
A cikk meghallgatása

A migránsok egyre több vajdasági településen tűnnek fel. Részben azért, mert a magyar határ felé tartanak, részben azért, mert egyre többen vannak. A Topolya községhez tartozó települések egy része nincs közel a határhoz, de nincs túlzottan távol sem. Húsz-huszonöt kilométer nem jelenthet nagy akadályt a migránsok számára, akiknek a hátuk mögött sokezer kilométer van. Az alábbi cikk az újvidéki Magyar Szó hasábjain jelent meg, innen emeltük át.

A való világ

Körülbelül fél éve lehet gyakrabban találkozni kisebb-nagyobb migránscsoportokkal Topolya és a községbeli falvak utcáin, a települések közötti országutak mentén, lakatlan házak környékén. A jelenség kapcsán kisebb konfliktusokról, betörésekről lehetett hallani nem hivatalos forrásokból.

A Vajdaság-szerte, angolul rosszul beszélő, egymás között általában valamelyik közel-keleti nyelven kommunikáló, csoportosan közlekedő, 20–40 év körüli, szinte kizárólag ifjú férfiakról van szó.

Ők kevés útravalót visznek magukkal hátitáskájukban, és elmondásuk szerint valamelyik tehetősebb nyugat-európai országba tartanak.

A községben egy időben csak az éjszakai órákban tűntek fel, tavasszal például a Bácskossuthfalva és Cserepes (Bački Sokolac) útszakasz mentén sétáltak nagyobb számban, de Topolya bizonyos részén is látták őket.

Napjainkban már napközben is gyakran találkozhatunk migránsokkal Topolya központjában, miközben azon igyekeznek, hogy valamelyik boltban beszerezzék az alapvető élelmiszereket.

Idáig csak kisebb incidensekről, kisebb szabálytalanságokról, kapunyitogatásokról lehetett hallani, szerencsére súlyosabb problémák nem történtek.

A virtuális tér

A történtekkel, a látottakkal kapcsolatban a településekre vonatkozó Facebook-oldalakon számolnak be a szemtanúk. Közülük többen szeretteikre gondolva aggodalmukat fejezik ki a jelenséget tapasztalva.

Az egyik poszt alatt arról is szó esett, hogy a migránsok Topolyán egyre nagyobb számban fordulnak elő, a vásártér környékén lévő, elhagyatott tanyán, és az ökokúthoz járnak mosakodni, inni.

Decemberben Bácskossuthfalva központjában is szembesülhetett velük az arra járóK, miközben láthatóan elveszetten indultak meg csomagjaikkal a hátukon.

Pacséron is megjelentek néhány hónappal ezelőtt, akkor a falu egyik eldugott szegletében található, keleti református temetőben húzta meg magát rövidebb időre egy nagyobb csoport.

Az illetékesek csak többszöri határozott utánajárást követően szállították el őket.

Andrástelkén történt

Késő ősszel hozta nyilvánosságra a Moja Bačka Topola hírportál, hogy Andrástelke (Gornja Rogatica) lakosságát is érinti a migránshelyzet az utóbbi időben, a helyiek pedig aggódnak a biztonságukért és a javaikért.

Annál is inkább, mert a faluban be is törtek az egyik olyan házba, amelynek tulajdonosa éppen elutazott Újvidékre.

Lakossági bejelentést követően a behatolókat a rendőrség azonnal elszállította, de addigra rengeteg szemetet és rendetlenséget hagytak maguk után az ingatlanban.

A falubeliek az incidens óta felügyelik a jövevények mozgását, és folyamatos kapcsolatban vannak a belügyi szervekkel.

Jovan Diklić, a falu helyi közösségének alelnöke elmondta, hogy a migránsokat általában Zombor községből szállítják Andrástelke határába.

Egyik ilyen alkalommal a migránsok csoportját a rendőrség visszakísérte Bácsgyulafalva határáig, a zombori rendőrség pedig elszállította őket onnan az egyik befogadó központba. Másik alkalommal 24 férfi jelenlétére lettek figyelmesek az andrástelkiek.

Rövid idő elteltével a migránsokat a rendőrség kíséretében taxikkal Szabadkára szállították.

Értesítsék a rendőrséget

A helyzettel kapcsolatban érdeklődtünk az önkormányzatnál is, tőlük megtudtuk, hogy értesüléseik szerint az illetékesekhez beérkezett bejelentések alapján Topolya területén egyelőre alacsonynak mondható a megjelent illegális bevándorlók száma.

Többnyire az autópálya környékén, valamint néhány településen figyeltek fel rájuk.

A polgári bejelentéseket követően a hatóságok minden esetben a helyszínre vonultak és igazoltatták az ott-tartózkodókat.

Amennyiben az adott személy illegális bevándorló és valamely befogadó központban regisztrálták korábban, akkor oda szállították vissza.

Ha az igazoltatott migráns még egy szerbiai befogadó központban sem volt korábban bejegyezve, akkor egy kijelölt központba szállították el.

A topolyai önkormányzat kéri, hogy amennyiben a polgárok a község területén illegális bevándorlók megjelenését észlelik, akkor jelezzék azt a rendőrségen vagy az önkormányzatnál.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava