Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Energia

ELTÖRT A LÁBA: Megtalálták az INA adriai-tengeri fúrótornyát, amely december ötödikén tűnt el

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

platform 140995
A cikk meghallgatása

A magyar irányítás alatt lévő horvát kőolajipari vállalat, az INA napokkal ezelőtt sajtóközleményében adta hírül, hogy az Adriai-tengeren dúló viharos időjárás miatt megszakadt a kapcsolat az egyik adriai fúrótornyával, az Ivana D-vel. A torony Polától (Pula) ötven kilométerre nyugatra helyezkedett el.

Az Ivana D egy egy pilonon nyugvó, ún. monopod kialakítású tengeri fúrótorony, amely nem rendelkezik állandó legénységgel, hanem automatikusan végzi a földgáz kitermelését.

Az INA rendelkezésére álló adatok szerint a 18 méter magas és több száz tonna súlyú torony berendezései a rossz időjárás beálltával lezárták a furat biztonsági szelepeit, így a környezet nem károsodott.

A torony adatátvitele, beleértve a navigációs jelzéseket is, szombaton, december 5-én a délutáni órákban szakadt meg.

Nem sokkal a történtek után az állandó legénységgel rendelkező közeli Ivana A fúrótorony jelentette, hogy az Ivana D eltűnt a láthatárról.

Az időjárás csillapodása után megkezdődött a létesítmény utáni kutatás. Először csak a térségben közlekedő hajókat kérték fel, hogy figyeljék a radarjaikat, de a fúrótorony nem került elő.

December 10-én egy távirányítóval kezelhető merülő szonár segítségével megállapították, hogy az Ivana D platform a heves vihar idején egyszerűen levált a talapzatáról.

A repedések a hegesztési pontoknál keletkeztek, a kútból a platform felszínéhez vezető csövek pedig meghajoltak, és jelenleg szintén a tengerfenéken helyezkednek el.

Más szavakkal, “Ivana D lába eltört”, és a platform most körülbelül 40 méteres mélységben van, ugyanazon a helyen, ahol néhány nappal ezelőtt állt.

A tulajdonos INA-nak az előállt helyzetben az a feladata, hogy megvizsgálja az összes körülményt, és eldöntse, hogy mit kezdjen a platformmal.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava