Connect with us

Adria

TENGERRE, MAGYAR! Jelképes áron bérelhető föld az Adrián, “korona free” terület

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Tengerpartra nem csak születni lehet, amire bizonyítékunk is van. Persze, arrafelé sincs tengeri csikóból a kerítés, de ezt is meg lehet szokni. Rendkívüli ajánlat a BALK olvasóinak, költözzenek egy “korona free” területre!

Négyzetmétere öt forint, Isten áldásával

A Splittől 90 kilométerre fekvő Lastovo az Adria egyik legnyugatibb lakott szigete. A szárazföldtől mintegy háromórányi hajóútra lévő földterület megközelítése igen nehézkes, emiatt az elmúlt években fokozatosan elnéptelenedett.

Lastovo lakói nemrég úgy döntöttek, hogy új trükkel vonzzák oda a fiatalokat.

A helyi római katolikus egyház kezdeményezésére a szigetre költöző családok négyzetméterenként 10 lipáért (kb 4,7 forint) bérelhetnek mezőgazdasági földterületet a 47 négyzetkilométer alapterületű szigeten.

A feltétel csupán az, hogy a bérlők valóban odaköltözzenek, ott éljenek és gazdálkodjanak.

Az első hallásra remek lehetőségnek tűnő ajánlat azonban tartogat meglepő fordulatokat.

Meglepő fordulatok, vagy csak a szerző fintorog

Az első fordulat, hogy csupán kis alapterületű parcellák állnak rendelkezésre, amelyek mezőgazdasági termelésre csak részlegesen alkalmasak, a karszton ugyanis az olajbogyón és egyes szőlőfajtákon kívül nemigen terem meg bármi is.

A másik buktató az, hogy a szárazföldtől három órás hajóútra lévő “termőfölddel” nem sokat lehet kezdeni, ha nem ott lakik az ember.

Ebből következi, hogy annak, akik ott bérelne földet, házat is kell vennie vagy bérelnie, ami koránt sem olcsó, akár több százezer eurós kiadás is lehet.

Nem elhanyagolható az sem, hogy aki mezőgazdasággal szeretne foglalkozni, az Szlavóniában vagy Baranyában ezt sokkal kevesebből is kihozhatja, jobb minőségű, és jóval nagyobb földterület beszerzésével.

(Főszerkesztői üzenet a szerzőnek: De hát a tenger mormogása, Dániel! Egyébként utánanéztem, vannak már érdeklődők.)

A lastovóiak ötlete nem egyedülálló, Dél- Olaszországból már ismertek a hasonló példák, ám azok jobban átgondolt kezdeményezések.

A horvát sziget által nyújtott támogatás valójában csak azoknak jelent pluszt, akik egyébként is a 790 lelket számláló szigetre szeretnének költözni, ám belőlük nem sok akad.

Az igazi megoldást talán az jelenthetné, ha a “mezőgazdasági földterület” mellé lakóingatlant is lehetne hasonló áron bérelni. Amig ez nem történik meg, addig Lastovo visszanépesítése is elmarad.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava