Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Energia

TERMINÁL: Az LNG Croatia Spanyolországba ment, hogy felvegye a próbaüzemeléshez szükséges gázt, és mi van az INA-val?

lng croatoia
Olvasási idő: 2 perc

Horvátország első úszó tároló és gázfejtő hajója, az Croatia útnak indult a rijekai Viktor Lenac hajógyárból, hogy felvegye a próbaüzemeléshez szükséges cseppfolyósítást gázt. Közben Magyarországon járt a gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter, aki az LNG-terminál üzembehelyezéséről tárgyalt a magyar külgazdasági és külügyminiszterrel, és találkozott a -csoport vezérigazgatójával, hogy a MOL tulajdonában lévő -részvényekről ejtsenek néhány szót.

A hajó elment, de visszajön

Az LNG Croatia november 21-én indult el, és jelenleg a Tirrén tengeren tart útban felé.

Az LNG Croatia a Valencia közelében lévő saguntói LNG-létesítményben veszi fel azt a cseppfolyósított gázt, amely a próbaüzemeltetéshez szükséges, és várhatóan december 1-jén tér vissza Omišaljba, ezt követően kezdődik meg a terminál próbaüzembe helyezése.

Hrvoje Krhen, A LNG Horvátország igazgatója szerint a terminál kereskedelmi üzemeltetése, és a piacra történő első gázszállítás jövő év január 1-jén kezdődik, az új év első hetében pedig megérkezik az első LNG-tartályhajó is Omišaljba.

Zágrábi közlés szerint Tomislav Ćorić gazdasági és fenntartható fejlesztési miniszter a napokban tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az LNG-terminál tervezett üzemeltetésének megkezdéséről.

A két miniszter egyetértett abban, hogy az LNG-terminál üzemeltetésének megkezdése jelentős lépés mindkét ország további gázellátási útvonalainak biztosítása, és ezáltal az energiafüggetlenség felé. Az LNG-terminál működtetése hozzájárul az Európai Unió egészének energiafüggetlenségéhez is, amit az is alátámaszt, hogy az 101,4 millió euró támogatást ítélt meg Horvátország számára

– olvasható a közleményben.

Az előzmények

Az LNG Croatia tankhajót, amely korábban Golar Viking néven működött, a kínai Huarun Dadong hajógyárában alakították át, és szeptember közepén indították el Horvátországba.

Az LNG-projekt 233,6 millió euróba kerül, ebből az Európai Unió – mint már fentebb kiderült – 101,4 millió eurót biztosít az európai hálózatfinanszírozási eszközből.

A közben azt is közölték, hogy elvégezték az ellenőrzéseket az LNG-terminál helyszínén, ahova a horvát belügyminisztérium és a polgári védelmi igazgatóság robbanásveszélymentes környezetekért felelős szektora ment ki.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Erre azért volt szükség, hogy szavatolják és fokozzák az LNG-terminál biztonsági szintjét Krk szigetén.

A MOL és a részvények

A magyar külügyminisztérium is adott ki közleményt, amely szerint számára kifejezetten jó , hogy a jövő év elejétől működésbe áll a horvátok LNG-terminálja, és egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy a magyarországi infrastruktúra kiváló lehetőséget biztosít most már minden irányú gáz tranzitszállítására.

A magyar közlemény ugyanakkor nem tett említést arról, hogy a horvátok nem csak az LNG-ről, hanem az INA-ról is tárgyaltak Budapesten. Feltételezhető, hogy ez a téma a miniszteri egyeztetésen is szóba került, de a horvát delegáció külön is találkozott a MOL vezetőivel.

A horvát közlemény szerint Tomislav Ćorićot elkísérte Budapestre az INA horvát olajcég értékét felmérő Lazard befektetési bank képviselője, valamint a horvát pénzügyi tanácsadója, akikkel együtt a horvát miniszter találkozott Molnár Józseffel, a MOL-csoport vezérigazgatójával is.

A megbeszélésen a MOL tulajdonában lévő INA-részvények esetleges visszavásárlásáról esett a legtöbb szó. Ennek keretében felmerült a júniusi zágrábi tárgyalások folytatása, amelyet a Lazard által végzett “mélységi átvilágítás” befejezését követően kezdtek meg.Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: