Connect with us

Európai Unió

JÖNNEK A KIVÁLÓ KÁDEREK: Hogyan herdálja el a montenegrói ellenzék a választási győzelmet
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az augusztus 30-án tartott montenegrói választások nagy meglepetést hoztak, nemcsak az ország állampolgárai, hanem a környező országok számára is. A Montenegrót immár 30 éve irányító Milo Đukanović montenegrói elnök pártja, (Szocialisták Demokratikus Pártja, DPS) elveszítette a kormányzás lehetőségét, bár Đukanović továbbra is köztársasági elnök marad, mandátuma ugyanis 2023-ban jár le. Szinte korlátlan hatalma azonban három évtizedes uralom után jelentősen lecsökken, mivel kicsúszott alóla az államapparátus, amelyet “hatalmas és fegyelmezett pártja irányított”.

Két kérdés

A választásokon a Szocialisták Demokratikus Pártja korábbi szövetségeseivel, a bosnyák és az albán nemzeti pártokkal közösen 40 mandátumot szerzett a 81 tagú parlamentben.

Három ellenzéki tömörülés, a Montenegró Jövőjéért, a Béke a mi nemzetünk és a Feketén- Fehéren listái összesen 41 mandátumot nyertek el, ami éppen hogy csak elegendő a kormányalakításhoz.

Két nappal a választások után a három koalíció képviselői megállapodtak a kormányalakítás alapelveiben, amit a montenegróiak jó része szívélyesen üdvözölt.

A Montenegróban lejátszódó folyamatok megértése érdekében két kulcsfontosságú kérdést kell megválaszolni: a Szocialisták Demokratikus Pártja hogyan került egyáltalán abba a helyzetbe, hogy kicsússzon a kezéből a hatalom, és milyen politikát folytatnak valójában azok a pártok, amelyek az úr kormányt alkotják majd?

Kikövezte a saját vereségéhez vezető utat

Nyilvánvaló, hogy a Szerb Pravoszláv Egyház felvonulásai (litija) és tiltakozásai indították el Đukanovićot a bukás felé.

Érdekes lenne belelátni abba, hogy a montenegrói elnök és pártja valójában miért ragaszkodott a vallásszabadságról szóló vitatott törvényhez, amelyet tavaly év végén fogadtak el, és amely által nagyon erős és tekintélyes ellenfelet kreáltak maguknak Amfilohije metropolitának, a montenegrói szerb egyház fejének személyében.

Olyan vélemények is elhangoztak, hogy a Nyugat már leírta Đukanovićot a bűnügyi és korrupciós botrányok botrányok miatt, politikai téren pedig a Mini- Schengennek nevezett kezdeményezés elutasításának okán.

Egyes feltételezések szerint ugyanez a Nyugat utasította Đukanovićot a vitatott törvény elfogadására, amivel ki is köveztették vele a saját vereségéhez vezető utat.

Sajnos, ennek az elméletnek az igazolására nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok, de az Európai Unió és az Egyesült Államok reakciói arra utalnak, hogy – eltérően az előző évektől – egyikük sem érdekelt a montenegrói elnök hatalomban tartásában.

Viszont az is lehet, hogy Đukanović csak tévedett a kialakult helyzet felmérésekor, és nem vette észre, hogy mennyire elegük van az embereknek az által képviselt autokráciából, korrupcióból és bűnözésből, ami a rezsimjét jellemezte.

A montenegrói állampolgárok többsége – minden megosztottságtól függetlenül – a demokrácia és a jogállamiság meghonosítását, valamint a társadalmi és gazdasági helyzet javítását szeretné látni.

Ezenkívül a szerbek és a szerbbarát montenegrói emberek úgy vélik, hogy meg kellene oldani a nemzeti identitással kapcsolatos kérdéseket, elsősorban ami a hivatalos nyelvet és írást, az állami szimbólumokat, a kultúrát, az oktatást, a médiát, valamint a helyi politikai és gazdasági fejlődést illeti.

Régi káderek új szerepben

Az új kormányt létrehozását célzó koalíciós megállapodást szeptember 8-án írták alá a három tömörülés lépviselői, és már akkor látható volt, hogy minden marad a régiben, eltekintve a reformoktól és a jogállamiság bevezetésétől, amibe beletartozik a vallásszabadságról szóló törvény módosítása is.

Montenegró marad a NATO-ban, nem módosítják az állami jelképeket, nem vonják vissza Koszovó függetlenségének elismerését, és tovább haladnak az Európai Unió felé vezető úton.

A szerb választóknak, akik szinte egyhangúlag a Montenegró Jövőjéért elnevezésű koalícióra szavaztak, nem ez lebegett a szemük előtt, amikor a rezsim leváltását követelték.

Az új kormány társadalmi-gazdasági programja lehet ugyan ütőkártya, amellyel háttérbe szorítják az identitással kapcsolatos kérdéseket, mindez azonban értelmét veszítheti, ha “nem lesz revansizmus”, illetve hogy ha az új erők kezet nyújtanak a Szocialisták Demokratikus Pártjában található “egészséges elemeknek”.

A napokban már szakadásról érkeztek jelentések Đukanović pártjából, amelyből a “kiváló kiváló káderek” pártot alakítanak Milica Pejanović-Đurišić vezetésével, aki korábban a montenegrói elnök egyik legbizalmasabb munkatársa volt.

Egyes találgatósok szerint az újonnan létrejövő pártot elfogadná az új kormányzat is, mivel álláspontjuk szerint éppen az új párt képviselné az előző hatalom “nem kompromitálódótt és be nem sározódott embereit.

Hasonlóság a szerbiai és a montenegrói átmenet között

A montenegrói események igencsak hasonlítanak a Szerbiában történt 2012-es változásokra.

A Szerb Haladó Párt az akkori választások előtt azt ígértre, hogy szakít a Demokrata Párt kormányzati hagyományaival, főleg ami Koszovó kérdését, a korrupciót, a bűnözést, valamint az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való viszonyt illeti.

A kormányzás átvételét követően azonban az új rezsim még gyorsabban és szorgalmasabban folytatta a régi politikát.

Ráadásul a Demokrata Párt és a vele korábban szövetséges erők káderei átálltak a Szerb Haladó Párthoz, és néhányan közülük ma is Aleksandar Vučić közelében lebzselnek.

Könnyen előfordulhat, hogy valami hasonló történik most Podgoricában is.

Teljesen világos, hogy ha nincs revansizmus, de módosítják a vallásszabadságról szóló törvény, akkor a mostani választások legnagyobb győztese a Szerb Pravoszláv Egyház lesz mindazok mellett, akik most elhagyják Đukanović pártját.

A többieknek még várniuk kell.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékKét kérdésKikövezte a saját vereségéhez vezető utatRégi káderek új szerepbenHasonlóság a szerbiai és a montenegrói átmenet között A csillagok segítségével...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava