Connect with us

Szerbia

ELEMI ÖSZTÖN: Az oroszoknak fáj a szerbek közeledése Amerikához, de ügyetlenül támadtak vissza

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Brüsszelben folytatódnak a koszovói-szerbiai tárgyalások, ezúttal az Európai Unió közvetítésével. Az orosz diplomácia közben elkövetett egy baklövést. Az orosz külügyi szóvivő az amerikaiakat akarta megalázni, de a szerbeket sértette meg a Facebookon közétett bejegyzésében, amire több szerbiai vezető politikus, és maga a szerb elnök is reagált.

Elemi ösztön

Az oroszok jó ideig szó nélkül nézték, hogy a szerb elnök Washingtonba látogat, ahol még a Fehér Házba is bebocsátást nyer, és az amerikai elnökkel is szóba elegyedhet.

Ez azonban már annyira frusztrálta őket, hogy nem tudták visszafogni magukat, és megpróbáltak behúzni egyet az amerikaiaknak, de a szerbeket sikerült megsérteniük.

https://www.facebook.com/maria.zakharova.167/posts/10224148174881794


Marija Zaharova a fenti Facebook-bejegyzéssel támadott. Az eredeti változatban csak egy bekezdés volt, amelyben a következő figyelmeztetés volt olvasható:

– Ha meghívtak a Fehér Házba, és a szék úgy teszik oda, mintha kihallgatnák, akkor ülj úgy, mint a második számú fényképen, bárki is legyél. Hidd csak el!

Az orosz külügyi szóvivő a magyarázkodó szöveget csak később csatolta a bejegyzéshez.

A válaszra nem sokat kellett várni, több szerb politikus is felháborodva reagált, függetlenül attól, hogy a bejegyzés szerzője hol ül, és milyen magasságokban emelkedett az elmélyült orosz-szerb barátság.

Marko Đurić, a koszovói kérdésekkel foglalkozó szerbiai iroda vezetője, és a Szerb Haladó Párt alelnöke egyenesen azt üzente Zaharovának, hogy szégyellje magát.

– Képzelje el, hogy az említett elnök egyetlen csúnya szót sem mondott Oroszország ellen, még azon a helyen sem. Képzelje el, hogy az említett elnök másfél órát is várt az orosz elnöknél a fogadásra, és soha nem kért külön széket. Nem engedem, hogy támadja a büszke Szerbiát. Szégyellje magát!

Megszólalt persze, az ügyeletes szerb megmondó ember is.

Aleksandar Vulin védelmi miniszter közölte, hogy az orosz külügyminisztérium szóvivője “megsértette mindazokat, akik Oroszországot és Szerbiát egyaránt védelmezik”.

– Zaharova mindannyiunkat megsértett, akik Oroszországot és Szerbiát nehezebb helyzetekben is védelmezzük, mint egy Facebook-bejegyzés. Ma Szerbia és Oroszország ellenségei örülnek Zaharova kicsinyes rosszindulatának. Vučić után tettek maradnak, Zaharova után viszont csak a rosszindulat, amit szégyellni fog

– szögezte le közleményében a szerb védelmi miniszter, aki éppen a napokban tárgyalt orosz kollégájával.

De nem csak az érdekes, hogy ki reagált Marija Zaharova külügyi szóvivő megnyilvánulására, hanem az is, hogy ki nem szólalt meg az elsők között.

Ilyen és hasonló esetekben általában a külügyminisztérium feladata, hogy “elemi ösztönből” reagáljon a sérelmekre. A szerb külügyminisztérium azonban néma maradt.

Ennek talán az lehet a magyarázata, hogy Ivica Dačić “baráti kapcsolatokat” ápol Marija Zaharovával, akit a nem oly távoli múltban többnapos félprivát látogatáson látott vendégül Szerbiában.

De mit mond a székről maga az érintett?

Aleksandar Vučić Brüsszelben reagált arra, hogy elég kényelmesnek érezte-e a Fehér Házban alátolt széket.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Marija Zaharova által tanúsított “primitivizmus és közönségesség” leginkább őt, vagyis az orosz külügyi szóvivőt jellemzi, illetve azokat, akit őt oda tették, ahol most van.

Vajon “kire gondolhatott a költő?” Szergej Lavrov külügyminiszterre, vagy netalán Vlagyimir Putyin orosz elnökre?

– Képzelje el, hogy… Trump ott ül a magas foteljében, ők pedig nekem adnak egy széket, amire leülök, és szemben velem az amerikai elnök… Képzelje el, hogy mit szólnának Szerbiában ahhoz, ha azt mondtam volna, hogy olyan kicsi, és olyan szűk nekem ez a szék, és miért nem kaptam akkora asztalt, és egy akkora fotelt, mint te Trump. De miután ilyen kis széket tettek ide, és ez nekem nem kényelmes, akkor nem érdekel a saját népem, és nem érdekel semmiféle szerződés, és ha már ilyenek vagytok, hogy ilyen kis széket adtatok, akkor én megyek is innen

– mondta meg a némileg felindultnak tűnő szerb elnök.

Vučić úgy fogalmazott, hogy számára a megállapodás volt a legfontosabb, amit kínálhat a népének, amit mondhat az embereknek, amit az emberekért tehet, valamint az, ami a végeredmény.

– Különösen nyílt beszélgetést folytattunk, amelynek során a Kínával fenntartott kapcsolatainkat is védelmeztem, hiszi, vagy nem. És nem volt problémám (a székkel). Meghallgatott az amerikai elnök

– jelentette ki Aleksandar Vučić, aki képmutatásnak nevezte Zaharova Facebook-bejegyzését.

– Zavart a szék? Nem álmodom székekkel, és nem álmodozom “elemi ösztönökről”, és semmi másról. Mindenki oldja meg az álmaiban felmerülő problémákat, ahogy akarja

– mondta a szerb elnök aki közölte, hogy ezért ült le a szóban forgó székre, hogy megoldást találjon Szerbia problémáira.

Epilógus

Az orosz külügyi szóvivő magyarázkodó szöveget fűzött az eredti Facebook-bejegyzéséhez, amelyben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy félreértelmezték a bejegyzését, amelyben az arrogáns amerikai viselkedést utasította el.

– A protokoll során bevetett trükkök azok közé tartoznak, amelyeket az amerikai tisztviselők rendszeresen használnak, hogy mesterségesen létrehozzák saját felsőbbrendűségük látszatát. És ez elfogadhatatlan

– jegyezte meg az orosz külügyi szóvivő.

A következmények közé tartozik az is, hogy a “virtuális incidenst” követően hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Aleksandar Vučić szerb elnök telefonos megbeszélést folytatott, és ennek során megállapították, hogy Oroszország és Szerbia őszinte és baráti viszonyt ápol.

Függetlenül az elemi ösztönöktől.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava