Connect with us

Montenegró

ELLENZÉKI GYŐZELEM(?) A montenegrói elnök szeretné kivárni a hivatalos végeredményt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

monenegro elelnzeki gyozelem
play icon A cikk meghallgatása

Az ellenzék bejelentette győzelmét a montenegrói parlamenti választáson, de továbbra is az eddig kormányzó Szocialisták Demokratikus Pártja a legerősebb politikai szervezet Montenegróban. Milo Đukanović köztársasági elnök szerint meg kell várni a választási bizottság végleges eredményeit, és azt követően lehet kormányalakítási tárgyalásokba kezdeni.

Egy mandátumon múlik

Bejelentette győzelmét az ellenzék a montenegrói parlamenti választáson a nem végleges eredmények ismeretében, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a szerbbarát ellenzéki pártoknak közösen eggyel több parlamenti képviselőjük lesz, mint a harminc éve kormányzó szocialistáknak.

Milo Đukanović államfő, a balközép Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke elismerte, hogy a koalíciós partnereivel együtt 40 mandátuma van a 81 tagú törvényhozásban, míg az ellenzéknek 41 parlamenti hely jutott.

Közölte, továbbra is a DPS a legerősebb párt Montenegróban, hiszen önállóan a legtöbb parlamenti helyet tudta megszerezni, így a következő négy évre 30 szocialista politikus ülhet be a parlamentbe.

Hozzátette azonban, hogy ezek az eredmények még nem véglegesek, meg kell várni a választási bizottság végleges eredményeit, és azt követően lehet esetleges további koalíciós tárgyalásokba kezdeni a kormányalakítás érdekében.

A nem végleges eredmények

A szavazatok 98,55 százalékának összesítése alapján a második helyen a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Front (DF) által vezetett Montenegró jövőjéért elnevezésű koalíció végzett 27 mandátummal, a Béke a mi népünk listának tíz, a Feketén-fehéren névvel induló tömörülésnek négy mandátum jutott.

Ez a három koalíció képezheti a győztes ellenzéket.

A DPS eddigi koalíciós partnereinek, a Montenegrói Szociáldemokratáknak és a Bosnyák Pártnak három-három, a Szociáldemokrata Pártnak kettő, két albán kisebbségi listának pedig egy-egy parlamenti hely jutott.

Az közvélemény-kutatások is utaltak arra, hogy a három évtizede kormányzó szocialisták hatalma megtörhet a parlamenti választáson, ám minden felmérés Milo Đukanović pártjának győzelmét vetítette előre.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava