Connect with us

Migráció

VUČIĆ VÁLASZA: Szerbiának semmi baja a migránsokkal, ez üzenet lehet Magyarkanizsának is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Aleksandar Vučić közvetlenül válaszolt a magyarkanizsaiak kérdéseire. A magyar határhoz közel lévő városban február 15-én lakossági fórumot tartottak, amelynek résztvevői közölték, hogy a szerb elnöktől várnak állásfoglalást a migránsválsággal kapcsolatban. A magyarkanizsaiak azt szeretnék, hogy Vučić tíz napon belül ismertesse “Szerbia jelenlegi álláspontját” a migránskérdésről. A szerb elnök néhány nappal a fórumot követően egy építkezésen tett látogatás során több témáról is nyilatkozott, és ennek keretében beszélt a migránsokról is.

Majdány és Rábé követelései

A szerb elnök az újságírókkal folytatott hosszabb beszélgetés alkalmával kitért a migránsválságra is, és indirekt módon válaszolt a magyarkanizsai fórum résztvevőinek kérdéseire.

A migránsválsággal kapcsolatos problémákat az utóbbi időben Boško Obradović, az “erőteljesen jobboldali” Dveri (Oltárajtó) elnevezésű párt vezetője feszegeti.

Obradović egy héttel ezelőtt a szerb képviselőházban tartott sajtótájékoztatóján ismertette azt a tíz pontos tervet, amelyet pártja dolgozott ki a migránsválság megoldására.

A szerb ellenzéki vezető felolvasta a Majdány és Rábé lakossága által megfogalmazott követeléseket, amelyet a vajdasági képviselőház biztonsági kérdésekkel foglalkozó tanácsához intéztek.

A román-szerb-magyar határnál lévő két kis település lakói azt kérték, hogy éjjel-nappal rendőrök járőrözzenek, akik megvédik őket a migránsoktól.

– Ez csak egy apró illusztrációja annak, amiről a Dveri már öt éve beszél rámutatva a migráció veszélyére és következményeire. A kormány nem akarja elismerni, hogy a migrációs politikája csődöt mondott, és hogy egyre több a migráns, aki nem tud továbbmenni Szerbiából

– jelentette ki a Dveri vezetője, aki arra emlékeztetett, hogy Magyarország falat emelt a határon, és rálő azokra, akik átmennének rajta, “Horvátországban és Bosznia- Hercegovinában pedig verik a migránsokat”.

A Dveri vádjai

Obradović közölte, hogy pártja olyan migrációs politikát szeretne, amilyet a visegrádi négyek, vagyis Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország folytat.

A Dveri vezetője egyúttal azzal vádolta meg a Szerbiai Haladó Pártot, hogy “2011 óta magánvállalkozók segítségével szállítja a migránsokat Szerbián keresztül, amiből profitál”.

Az “erőteljesen jobboldali” párt ezért követeli a határok ellenőrzésének szigorítását a migránsok kontrollálatlan beáramlásának megakadályozására.

A Dveri elnöke felvetette, hogy a “katonai szolgálatra képes migránsok koncentrációja” problémákat okoz, miután akadálytalanul mozoghatnak Szerbiában.

Obradović követelte, hogy a helyi önkormányzatok számolják fel azokat az akcióterveket, amelyek a migránsok helyzetének javítását szolgálják.

Az ellenzéki vezető véleménye szerint a migránsválságot nem Szerbiának kell megoldania, hanem azoknak, akik előidézték. Obradović ezeket nem nevezte meg.

A cikkhez tartozó mondatok 46 perc 20 másodpercnél kezdődnek

“Modern fasiszták”

Tehát ez volt az előzmény, vagyis Aleksandar Vučić nem közvetlenül a magyarkanizsaiak aggodalmára válaszolt.

– Emberek, most miért reagálnék egy olyan személy szavaira, aki az ország szégyene, nem akarom, és ez nem is fontos

– vonakodott a válaszadástól a szerb elnök, de azért mégsem tért ki a kérdés elől.

– Szerbiának semmilyen problémája sincs a migránsokkal, pontosan semmilyen. Voltak kisebb problémák Šidben, és kisebb problémák Magyarkanizsán 2015-ben. Sehol, semmilyen probléma nincs, főleg nem a nagyobb városokban, ahol nem is láttak, és nem is éreztek problémákat. Erre egyeseknek azért van szükségük, hogy bemocskoljanak bennünket a világban, és ezzel bizonyítsák, hogy nálunk is vannak modern fasiszták, akik képesek megalázni Szerbiát a világban. Ezt nem fogjuk megengedni nekik

– zárta le a migránsokkal kapcsolatos eszmefuttatását a szerb elnök.

Aleksandar Vučić szavai után aligha kétséges, hogy Szerbiának mi a “jelenlegi álláspontja” a migránsválsággal kapcsolatban.

Más kérdés, hogy ez a válasz kielégítő-e Magyarkanizsa és a magyarkanizsaiak számára.

A grafika forrása: Mondo




A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava