Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Bosznia

EGY TÁBOR VÉGNAPJAI: A vučjaki migránsokat Szarajevó környékén helyezték el (VIDEÓ)

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucjak satrak
A cikk meghallgatása

A bosznia-hercegovinai hatóságok a Nemzetközi Migrációs Szervezettel közösen felszámolták a vučjaki tábort. Az ott tartózkodó migránsokat Szarajevó környékén helyezték el, ami számukra visszalépés, hiszen mintegy 200 kilométerrel távolabb kerültek a céljuktól. A BALK néhány nappal a migránstábor felszámolása előtt járt fent a vučjaki táborban, ahol szörnyűséges állapotok uralkodtak. Ott készült a cikkhez kapcsolódó videó is, amely egy migránstábor végnapjait mutatja be.

Migránsválság Boszniában

A migránsválság Bosznia- Hercegovinában csak 2017 végén kezdődött, miután megépült a magyar határkerítés, és Horvátország elkezdte erőteljesebben védeni a határát Szerbia felé.

A migránsok a jobb életet úgy képzelik el, hogy megnyílnak előttük a határok, és beléphetnek Európába.

A migránsok csak ezt követően fedezték fel maguknak Bosznia- Hercegovinát, ahova azóta éves szinten körülbelül 25 ezren érkeznek.

Szerbia és Montenegró irányából a migránsok könnyen bejutnak Bosznia- Hercegovinába, a rosszul felszerelt és emberhiánnyal küszködő boszniai határrendőrség nem képes megállítani őket.

Az ország domborzata és a polgárháborúból megmaradt elaknásított területek miatt a fő migránsútvonal Bihácson keresztül vezet Horvátország felé.

A horvát rendőrség kemény, sokak szerint brutális fellépése miatt azonban a migránsok esélyei errefelé is jelentősen csökkentek, ezért a migránsok feltorlódtak Bihácsban és környékén.

jelkep

“Bosnia camp no good”

A Bihácstól 5 kilométerre lévő vučjaki táborban tartózkodó 20-30 éves pakisztáni és afganisztáni férfiak azért indultak neki a világnak, mert jobb életet és “szebb jövőt” szeretnének.

A migránsok a jobb életet úgy képzelik el, hogy megnyílnak előttük a határok, és beléphetnek Európába.

Néhányan őszintén bevallják, hogy nem a háború elől menekülnek, hanem gazdasági okokból hagyták el a hazájukat.

A boszniai-hercegovinai belbiztonsági miniszter és az Una- Sana Kanton kormánya éppen azokban az órákban állapodott meg a vučjaki tábor bezárásáról, amikor a BALK az alábbi kisfilmet készítette.

A migránsokat négy nappal később, a hajnali órákban visszaszállították Szarajevóba, és a város környékén lévő blažuji laktanyában helyezték el őket.

Az éj leple alatt

A tábor kiürítését és a migránsok átszállítását azért kellett a hajnali órákban végrehajtani, mert Blažuj lakossága ellenezte az intézkedést.

A migránsok feltorlódtak Bihácsban és környékén.
A vučjaki migránsok áttelepítésének hírére tartott városi tanácsülésen a település vezetése ugyan hajlandónak mutatkozott a migránsok befogadására, de a lakosok nem.

A helyiek kilátásba helyezték, hogy eltorlaszolják a laktanyába vezető utat, ha a Bihács közelében lévő vučjaki migránsokat oda viszik, de ezt a “jó időzítéssel” sikerült elkerülni.

Maguk a migránsok sem akartak a blažuji laktanyába menni, számukra ugyanis ez visszalépés, mert néhány száz kilométerrel távolabb kerülnének Olaszországtól és a “szebb jövőtől”.

Ők inkább maradtak volna a vučjaki táborban, amely mégis csak közelebb volt Európához, mint az “új otthonuk”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava