Connect with us

Bosznia

HÁTRAARC: A migránsok visszafordulnak Boszniából, és ismét a magyar határ felé veszik az irányt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Már 2015-ben, a migránsválság kirobbanásakor többen is azt jósolták, hogy a Balkán lesz azoknak a migránsoknak a gyülekezőhelye, akik Európa felé indultak. Ezt nevezték el később “balkáni hotspotnak”. A balkáni országok ugyan sorra állították, és állítják még ma is, hogy náluk nem lesznek gyűjtőközpontok. A valóság azonban kezd rájuk cáfolni, a java pedig még csak ezután következik. A migránsok jelentős része már nem tud átjutni Horvátországon és Szlovénián, illetve nem tud bejutni Magyarországra. Ezért Bosznia- Hercegovinában és Szerbiában torlódnak fel, és járnak ide-oda, hogy rést találjanak a rendőri kordonokon vagy a határkerítéseken. Erre erősített rá a napokban a szarajevói O Kanal magántelevízió tudósítása is.

A balkáni mókuskerék

Az O Kanal televízió szerint a migránsok menekülnek Bosznia- Hercegovinából, az új útvonal az EU-ba ismét Szerbián (és Magyarországon) keresztül vezet.

Ez azt jelenti, hogy megkezdődött a “le-fel járkálás” Bosznia- Hercegovina és Szerbia között.

A migránsok Szerbiából ugyan még érkeznek a boszniai Tuzlába, folyamatban van azonban már egy ellenkező irányú közlekedés is: az Una- Sana Kantonban lévő migránsok elkezdtek menekülni, vagyis visszafordulni Szerbia felé.

Ez a vučjaki táborban uralkodó embertelen körülményekkel és a horvát rendőrség brutalitásával magyarázható.

Visszavágynak Szerbiába

Ali Khalilnak és a vele együtt vándorló három rokonának a tekintette a Drina túlsó partját kémleli.

Egyszer már átkeltek a folyón abban bízva, hogy az Una- Sana Kantonból bejuthatnak Horvátországba. Most azonban éppen az ellenkező irányba indultak, Szerbiába szeretnének visszatérni.

– Negyvenöt napig voltunk Bihácsban, miután a szlovén rendőrség átadott bennünket Horvátországnak, az ottani rendőrök pedig visszaküldtek bennünket Bosznia- Hercegovinába. A horvát rendőrök elvették a pénzemet, a kabátomat és a hátizsákomat. Szeretnék visszatérni Szerbiába

– nyilatkozta az O Kanalnak a szíriai migráns.

A Khalil család Szerbiából Hollandiába szeretne menni. A beszámoló szerint minden könnyű lesz, ha átlépik a magyar határt, ahhoz azonban előbb vissza kellene jutniuk valahogy Szerbiába. De hogyan?

– Éjszaka gyalog, vagy pedig a folyót átúszva

– vélte a szíriai migráns.

A Drina átúszása

A Drinát már sokan megpróbálták átúszni, ami általában végzetes következményekkel jár.

A bosznia-hercegovinai határőrség zvorniki helyőrsége a folyó 160 kilométeres középső szakaszát ellenőrzi. Ez az egység az év eleje óta 5,5 ezer migránst akadályozott meg az illegális határátlépésben. Egyelőre csak befelé.

– Ezeknek a kísérleteknek a során a migránsok különböző eszközöket használnak, például felfújható csónakokat, vagy bármi mást, ami a kezük ügyébe kerül, például üres PET-palackokat kötnek össze, hogy annak segítségével jussanak át a folyón

– közölte Elmedin Mujkić, a zvorniki határőrség parancsnokának helyettese.

De nem mindenki szeretne nekimenni a folyónak.

A Drina két partját Zvorniknál egy vashíd köti össze, amelyen tehervonat jár. És a migránsok.

November közepén történt, hogy egy migráns megpróbált felkapaszkodni a vonatra, de a sínekre esett, és a szerelvény mindkét lábát levágta.

Ezt megerősítették a barátai is, akik Montenegró felől jutottak be Bosznia- Hercegovinába, ahonnan azonban nem tudtak továbbmenni Horvátországba.

Ezért most ők is megpróbálnak átjutni Szerbiába. Kilétüket azonban nem fedték fel.

– Megyek Szerbiába, megint!

– mondta egy “inkognitóba burkolódzó” migráns.

Oda-vissza illegális

A határ leküzdése azonban oda-vissza illegális, ha a migránsoknak nincsenek okmányaik.

– Tekintettel arra, hogy őket már regisztrálták Bosznia- Hercegovinában, ezért ők nem hagyhatják el az országot a hivatalos határátkelőkön, mivel nem rendelkeznek megfelelő személyi okmányokkal, amelyekre szükség van az országból történő törvényes távozásra

– nyilatkozta a a zvorniki határőrség parancsnokának helyettese.

Amíg nem lépik át a határt, a migránsok százával maradnak Zvornikban.

A helyi lakosság egy részét ez nem zavarja. “Nekem teljesen mindegy” – mondja egy idősebb nő. Egy fiatalabb nő szerint a migránsok “téves helyszínt” választottak.

A O Televízió beszámolója szerint növekszik a migránsok száma Zvornikban, az állam azonban nem reagál.

Úgy látszik, hogy a “központnak” mindegy, hogy a migráns merre távozik, csak minél előbb hagyja el az országot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava