Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

A FOCI ÉS AZ OPTIMIZMUS: Bemutatta államfőjelölti programját Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök

kolinda grabar kitarovic
Olvasási idő: 2 perc

A horvát csaknem ezer meghívott előtt Zágrábban mutatta be államfőjelölti programját az év végén vagy a jövő év elején esedékes államfőválasztásra. Kolinda Grabar-Kitarović “Elnökasszony, mert Horvátország tud” szlogennel indul neki a választásoknak. Az elnöki mandátumért ismét ringbe szálló Grabar-Kitarović legnagyobb ellenfele várhatóan a baloldali volt horvát lesz, aki “karakteres elnök” szeretne lenni.

A Balkán megtagadása

A kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltjeként újrainduló elnökasszony felidézte, hogy öt éve ugyanezen a napon mutatta be választási programját egy jobb Horvátországért.

Akkor azt mondtam, az önök elnöke leszek, és mélyen remélem, hogy ez meg is valósult.

Szavai szerint az elmúlt öt évben sikerült Horvátországot kiemelnie a régióból.

Ma Horvátország tekintélye nagyobb, mint korábban bármikor volt

– tette hozzá minden elnöke.

Az államfő ezzel arra utaltat, hogy sikerült Horvátországot “kitépnie” a balkáni besorolásból, és elindítania a közép-európai országok útján.

Grabar-Kitarović kitért arra is, hogy feltételekhez kötné az uniós folytatását Szerbiával.

A honvédő háborús során eltűnt személyek felkutatását feltételül állítom további előrelépése elé az uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokon.

– mondta a horvát elnök, aki síkraszállt a horvát modernizálásáért, újabb harci gépek beszerzéséért, és a hadiipari kutatásokra költött pénz növeléséért.

A foci fokozza az optimizmust

A választási program bemutatása előtt a résztvevők egy perces néma hallgatással adóztak a “honvédő háborúban” elesett vagy eltűnt katonák emlékének.

Grabar-Kitarović derűlátó és dinamikus hangvételű beszédében úgy fogalmazott, hogy a “jobb Horvátország nincs messze”.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Csaknem fél órás felszólalásában kitért az országot érintő problémákra, valamint a társadalmi és gazdasági kérdésekre is.

Felhívta a figyelmet eddig elért eredményeire, és arra is, hogy megoldásokat kínált olyan megoldandó problémákra, mint a demográfiai kérdések és az elvándorlás.

A programom a tudásra, a tapasztalatra és az előző évek munkájára alapszik

– fogalmazott az államfő posztot ismét megpályázó horvát elnök.

Grabar-Kitarović új programja hét területet ölel fel: a horvát fejlődést, az identitást, az elszántságot, az igazságosságot, a demokráciát, a biztonságot és az optimizmust.

Az elnökasszony éppen az optimizmust nevezte programja legfontosabb pontjának. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a horvát labdarúgó válogatott sikerei növelték az optimizmust a polgárok körében.

A focisták, mint minden sikeres horvát tudós és más szakértő, növelik Horvátország tekintélyét a világban

– hangoztatta Grabar-Kitarović.


A tuđmani örökség

Andrej horvát kormányfő felszólalásában méltatta az államfő eddigi munkáját.

Mint mondta, Grabar-Kitarović megmutatta, hogy minden kulcsfontosságú kihívásban a legjobban képviselte és védte Horvátország érdekeit.

A horvát miniszterelnök szerint a győzelem megszerzése a küszöbönálló elnökválasztáson kulcsfontosságú a további célok megvalósítása szempontjából.

Ezzel biztosítjuk annak a politikának a kontinuitást, amely , első horvát államfő politikai örökségén alapul. Ez a politika a nép és haza védelméért harcba szállók támogatásával hozta létre a modern Horvátországot.

A zágrábi kormány vezetője is kiemelte a horvát hadsereg és a rendőrség megerősítésének, valamint a határok biztonságának fontosságát.

Gondoskodunk a horvát polgárokról és a harcosokról. Mindig gondoskodni fogunk a horvát polgárokról -Hercegovinában, erről az elnökasszony különös gondot visel.

Plenković szoros támogatást szorgalmazott az államfő újbóli megválasztásához, mert úgy vélte, Horvátország számára Grabar-Kitarović a legjobb választás, ő az a ki megtestesíti az optimizmust, a kiválóságot és szorgalmasságot.

A választás menete

Kolinda Grabar-Kitarovićnak hivatalosan 2020. február 19-én jár le az ötéves mandátuma.

A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt meg kell választani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje.

Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. közötti időpontra kell kiírni.

Az első és a második forduló között legalább két hétnek el kell telnie.

Grabar-Kitarović legnagyobb ellenfele a választásokon várhatóan Zoran Milanović volt horvát miniszterelnök lesz, aki baloldali színekben indul, és aki “karakteres elnök” szeretne lenni.

(MTI/BALK)

Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Aestherar 412 tarhelypar-412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: