Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

FIKCIÓ ÉS VALÓSÁG: Az Egyesült Államok új nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki

matthew palmer
Olvasási idő: 3 perc

Több mint másfél éves szünet után az Egyesült Államoknak ismét van balkáni különmegbízottja. A tisztséget korábban az amerikai demokrata körökhöz erősen kötődő Hoyt Brian Yee töltötte be, de ő 2018 elején távozott a posztról. Az új különmegbízott rossz ember nem lehet, mert kedvenc énekese az újvidéki Đorđe Balašević. Persze ez önmagában sokat nem jelent, de azért valamit csak elárul az amerikai diplomata attitűdjéről.

Béke, stabilitás, felvirágzás

Az amerikai külügyminiszter új nyugat-balkáni különmegbízottat nevezett ki. Mike Pompeo közleményben tudatta, hogy a posztra Matthew Palmer kerül.

Palmer hivatalosan az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese lesz, különmegbízottként

a Nyugat-Balkán országainak “békéje, stabilitása és felvirágzása érdekében” segíti az amerikai célkitűzéseket a térségben.

A tárcavezető hangsúlyozta: Matthew Palmer elsősorban a Nyugat-Balkán országainak a nyugati intézményrendszerekbe történő integrációjára összpontosítja majd a figyelmét.

Az új különmegbízott a napokban már részt is vesz a Szlovéniában rendezendő regionális konferencián, majd Brüsszelben a Nyugat-Balkánnal foglalkozó tanácskozáson.

A nagy visszatérés

A Foreign Policy úgy véli, hogy az új megbízott kinevezése az Egyesült Államok visszatérését jelentheti a balkáni térségbe.

A amerikai magazin szerint Washington két évtizeddel azt követően, hogy a volt Jugoszláviában “békét közvetített”, most azt tervezi, hogy megpróbálja újraindítani a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalásokat.

Az új balkáni különmegbízott kinevezése egyértelműen azt jelzi, hogy az Egyesült Államok hivatalosan is sokkal inkább bekapcsolódik az ügybe

– mondta Daniel Vajdich, európai kérdésekkel foglalkozó külpolitikai szakértő, a republikánus elnöki kampányok munkatársa.

Vajdich véleménye szerint ez növeli annak a valószínűségét, hogy

az amerikai diplomácia valamilyen megoldást talál erre a kérdésre a Trump adminisztráció idejének lejárása előtt.

Palmer kinevezése nem sokkal azt követően következett be, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök egy hónappal ezelőtt New York-ban találkozott Mike Pompeo amerikai államtitkárral.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A kötődések

Matthew Palmer számára is nagy visszatérés a mostani kinevezés. Jól ismeri a térségét, több alkalommal is szolgált Belgrádban, a felesége is Belgrádból származik.

Néhány évvel ezelőtt ismertem meg a feleségemet Danicát Belgrádban. Ő ugyan Belgrádban született, de a családja, a Damjanović gyökerei Montenegróba nyúlnak vissza. Van egy házunk Bar közelében, a nyár nagy részét ott töltjük

– mesélte 2014-ben a podgoricai Vijesti című lapnak Palmer, aki azokban az években az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségén dolgozott, immár nem először.

the wolf of sarajevo

A fikció

Matthew Palmer regényíróként is ismert, egyik nemrég megjelent könyvét is a térségnek szentelte.

A Szarajevó farkasa című thrillere a boszniai háború egyik legvéresebb eseményét, az 1995-ben elkövetett srebrenicai mészárlást örökíti meg.

Palmer egy interjúban emlékeztetett rá, hogy első belgrádi kiküldetése alatt (1993-1995) éppen javában dúlt a háború Bosznia-Hercegovinában.


A regény főhőse Eric Petrosian – aki a srebrenicai vérengzés során veszítette el a barátját Meho Alimerovićot – húsz évvel a a tragikus események után visszatér a Balkánra, ahol az Egyesült Államok szarajevói nagykövetségére kerül.

A regény szerint a háború ismét a levegőben lóg a Balkánon.

A boszniai szerbek vezetője – aki egy ideig a béke megteremtésén dolgozott – visszatért a nacionalista gyökerekhez, ami azzal fenyeget, hogy ismét vérbe borítja az országot.

A valóság

A valóságban is igencsak feszült a helyzet a Balkánon, ahol továbbra is van pár lőporos hordó.

Mindenkinek problémái vannak a szomszédjával, ezért

hosszan tartana az összes idegbajt diagnosztizálni.

Mit tehet a térség békéjének megőrzéséért egy amerikai diplomata, amikor a fikciónak búcsút intve a valóság talajára lép?

Jobb vagy rosszabb döntéseket hozhat az, aki a balkáni kötődései miatt már nem igazán kívülállóként figyeli a fejleményeket?

Ezekre a kérdésekre nem könnyű válaszolni, a helyzet ugyanis az, hogy nem csak Matthew Palmer ismeri a balkáni viszonyokat, hanem a őt is jól ismerik a térség politikai életének szereplői.

Ami néha előny, néha viszont kimondottan hátrány.

Fotók: N1, Fena, Penguin


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: