Connect with us

Szerbia

SZERB RABLÓ-PANDÚR: A szerb elnök börtönbe vonul, ha elveszíti az ellene indított pert

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vuk jeremic aleksandar vucic
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök bejelentette, hogy börtönbe vonul, ha elveszti azt a pert, amelyet az egyik ellenzéki vezető indított ellene. Vuk Jeremić azért perelte be Aleksandar Vučićot, mert egy nemzetközi rablóbanda vezetőjének nevezte őt. Jeremić közel 150 millió forintnak megfelelő kártérítést követel jó hírnevének megsértése miatt.

– Ez egy komoly nemzetközi tolvajbanda, amelyet Vuk Jeremić vezet, de ez már egy régi történtet.

Ezek voltak azok a sértő szavak, amelyek miatt a szerbiai Néppárt elnöke beperelte a szerb elnököt. És amelyek miatt Aleksandar Vučićnak a büntetést le kell ülnie, mert saját nyilatkozata szerint nincs annyi pénze, hogy fizessen. Persze, csak akkor, ha valóban elítélik.

Minél előbb szeretne bíróság elé állni

A szerb elnök lemondott mentelmi jogáról, hogy ne csak a politikai porondon, hanem a tárgyalóteremben is megvívhasson az ellenzékkel, illetve annak egyik prominens képviselőjével. Tárgyalást ennek ellenére még nem tartottak, mert az illetékes felebviteli bíróság szerint a szerbiai képviselőháznak szavaznia kell arról, hogy feloldja-e a szerb elnök mentelmi jogát.

A megvádolt szerb elnök egyáltalán nem szeretné elkerülni a bírósági eljárást. Aleksandar Vučić ezért sürgeti, hogy a képviselőház minél előbb oldja fel a mentelmi jogát.

Alig várja a tárgyalást
Aleksandar Vučić, szerb elnök: Amikor eljön az ideje, akkor eleget teszek a bírósági idézésnek. Ha a parlamentnek a mentelmi jogom feloldásával kapcsolatban lépnie kell, akkor arra kérem a kormánytöbbséget alkotó képviselőket, hogy ezt azonnal tegyék meg, és minél előbb hívják össze az ezzel kapcsolatos ülést. Nagy lelkesedéssel várom a bírósági eljárást.

Szóba került az is, hogy a két politikus mediáció által is rendezhetné a vitát. A szerb elnök azonban erről hallani sem akar, mert megfogalmazása szerint senki sem változtathatja a meg a véleményét és a meggyőződését, amely szerint Vuk Jeremić esetében egy igazán nagy tolvajról van szó. Vučić hozzátette, hogy ennek a meggyőződésének élete végéig hangot fog adni.

A hongkongi kapcsolat

A szerb elnök a jelek szerint biztos a dolgában, és lehet is alapja annak, amit állít, Vuk Jeremić ugyanis már több bíróságon megfordult életében. 2018 novemberében a New York-i bíróság idézte be, igaz nem vádlottként, hanem „csak tanúként” Dr. Chi Ping Patrick Ho, volt hongkongi belügyi titkár perében. Az amerikai állam azzal vádolta meg a levitézlett politikust és üzletembert, hogy a CEFC China Energy képviseletében egy kis olajért 2 millió dollárral vesztegette meg Idriss Déby „szinte örökös” csádi elnököt.

Neki már nem kellett vízum
Vuk Jeremić 2007 és 2012 között szerb külügyminiszter volt. Ebben az időben javult Szerbia viszonya az Európai Unióval és az Egyesült Államokkal. Az EU 2009 decemberében feloldotta a vízumkényszert Szerbiával szemben. Vuk Jeremić volt az első szerb állampolgár, aki vízum nélkül léphetett be az Európai Unióba. A szerb külügyminiszter 2009. december 19-én Röszkénél lépte át a magyar határt, ahol Balázs Péter magyar külügyminiszter pecsételte le szerb kollégája útlevelét. Jeremić 2012-től egy évig az ENSZ parlamenti közgyűlésének elnöke volt. Az itt szerzett kapcsolati tőkéjét később tanácsadóként a CEFC China Energy kínai cégnél kamatoztatta.

Vuk Jeremić a New York-i bíróságon történt jelenésével kapcsolatban eljuttatta a sajtónak az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma által kiállított dokumentumot, amely szerint az amerikaiak csak tanúskodni szólították be, de „nem vádolták meg, és nem állították, hogy bűncselekményt követett el”.

– A volt szerb külügyminiszter azért tartotta fontosnak, hogy igazolja magát, mert hazájában szavai szerint „brutális támadásoknak” volt kitéve a beidézés miatt.

Jeremić ugyan nem vallott Dr. Chi Ping Patrick Ho ellen, akit azonban ennek ellenére három év börtönre ítélték hét rendbeli csalásért. Az ítélet szerint a hongkongi üzletember az ENSZ-ben szerzett kapcsolatait használta fel az afrikai vezetők megvesztegetésére. A védelem hiába bizonygatta, hogy a kínai férfi csak jótékonysági adományokat küldött Afrikába, amit megfelelően dokumentált is, a bíróságot azonban ez nem hatotta meg.

A makaói kapcsolat

Vuk Jeremić másik közeli ismerősét is lefogták. Az ENSZ parlamenti közgyűlésének élén John W. Ashe, Antigua és Barbuda képviselője követte a szerb politikust. 2015-ben szintén a New York-i szövetségi bíróság vádolta meg John Ashe-t, hogy kiterjedt korrupciós hálózatban vesz részt.

Előttem az utódom
Ashe állítólag több mint 1,3 millió dollárnyi kenőpénzt vett át több kínai üzletembertől, köztük Ng Lap-seng makaói ingatlanmogultól. Cserébe az ENSZ főtitkárjánál azt szorgalmazta, hogy a Világszervezet egy sokmilliárd dolláros konferenciaközpontot hozzon létre Makaóban. A kínai üzletemberek Ashe-nek további 800 ezer dollárnyi összeget fizettek ki azért, hogy képviselje az érdekeiket az ENSZ-ben. Ashe ennek köszönhetően 2012 és 2014 között több mint 3 millió dollárt kuporgatott össze, amit két amerikai nagybankban tartott.

Aleksandar Vučić szerb elnök bizonyára nem csak újságot olvas, hanem titkosszolgálati jelentéseket is, az egyik szerb titkosszolgálatot pedig egy igencsak közeli munkatársa vezeti. A korábban egy kijelentésével elhíresült Bratislav Gašićot a szerb elnök 2017-ben nevezte ki a belbiztonsági szolgálat (BIA) élére. Ezért előfordulhat, hogy Aleksandar Vučić többet tud Vuk Jeremić viselt dolgairól, mint a New York-i szövetségi bíróság.

Szerbia

STRATÉGIA NÉLKÜL: Kedden meglepetésszerűen befejeződik a tanév Szerbiában

Közzététel:

a megjelenés dátuma

meglepetés, tanév
Szerbiában már csak ma és holnap mennek a diákok iskolába (Forrás: Beta)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 4 perc

Jó két héttel a tervezett tanévzárás előtt, egy június elsején hozott döntés alapján a szerb kormány meglepetésszerűen június 6-ra, vagyis keddre bejelentette a második félév végét, és ezzel mindössze öt napot adott a 2023-as tanév lezárására. A légből kapott döntésnek talán még a diákok sem örülnek, na jó, ők lehet, hogy egy kicsit mégis, de a tanárok, az őket képviselő szakszervezetek és a szakemberek is azt mondják, hogy ez az intézkedés mindenki számára káros. Egyedül a szerb elnök, Aleksandar Vučić gondolja úgy, és erről beszélt is, hogy az iskolaév szinte azonnali lezárása a lehető legjobb döntés, és minderre azért kerülhet sor, mert ő „megértette a szülők igényeit”.

Aki akar, járhat iskolába

A tanév tehát június 6-án véget ér, vagyis addig a tanároknak minden jegyet le kell zárniuk, viszont kötelesek az eredeti dátumig, vagyis június 20-ig megszervezni az egésznapos foglalkozást az iskolákban.

Ez azt jelenti, hogy hivatalosan tanítás ugyan nem lesz, de azok a diákok, akik szeretnének, továbbra is járhatnak iskolába.

Az iskolaigazgatóknak június 2-án megküldött utasítás szerint a 2022/2023-as tanévre vonatkozó eredeti iskolai naptárban szereplő oktatási napoktól öt százalékban lehet eltérni, és a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt május 3-i tragédia miatt a kormány él is ezzel a lehetőséggel.

meglepetés, tanév, iskola

A tanároknak és az iskoláknak így június 6-áig javaslatot kell tenniük a záróosztályzatokra – mindenki a magasabb osztályzatot kapja – amiről időben tájékoztatni kell a diákokat és a szülőket, illetve adott esetben a gyerekek törvényes képviselőit.

A tanároknak meg is kell indokolniuk a jegyeket, és arra is javaslatot kell tenniük, hogy aki javítani szeretne, azt hogyan teheti meg.

Június 7-étől 20-áig az iskolákban tarthatók pótórák, valamint kiegészítő és felkészítő órák, de folyhat egyéb, az éves munkatervben szereplő oktatói-nevelői tevékenység is.

A napköziket továbbra is működtethetik az iskolák június 20-áig, de erről a szülőkkel való egyeztetés után javasolt dönteni. Ugyanez vonatkozik az egész napos oktatásra is.

Érettségik az eredeti terv szerint

A nyolcadikosok kisérettségijére és a középiskolások záróvizsgájára az eredeti tervek szerint kerül majd sor, ahogy az összes pótvizsgára, zeneiskolai és egyéb éves iskolai vizsgákra is.

A szakiskolákban a gyakorlati órákat és a munka mellett történő tanítást az éves munkaterv alapján folytathatják az iskolák.

Ami a kirándulásokat illeti, azok is a terv szerint zajlanak, sok általános iskolában ugyanis éppen a júniusi időszak az, amikor a diákok valamelyik szerbiai nevezetességhez látogatnak el.

Mi történik a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában?

Abban a belgrádi iskolában, ahol az összesen tíz halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság történt, napról napra több egyre több diák tért az iskolapadba az elmúlt egy hónapban.

A diákok többsége úgy döntött, hogy tanulni és barátkozni szeretnének, és ezzel egyetemben az iskola és a szakemberek is úgy ítélték meg, hogy a tanítás klasszikus formája nagyon megterhelő lenne a diákok számára.

Hétről hétre új tantervek készültek, beszélgetések folynak a diákokkal és a szülőkkel, pszichoterápiás foglalkozások zajlanak, és ezek nagyon látogatottak.

Mindezeket a foglalkozásokat addig szervezik meg, amíg az illetékesek úgy érzik, hogy szükség van rájuk.

Elnöki vélemény

A tanév lezárása a lehető legjobb megoldás Aleksandar Vučić szerb elnök szerint, aki azt mondta, hogy erről megbeszélést folytatott a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában történt gyilkosság áldozatainak szüleivel.

– Megértettem a szülőket, akik kisebbségben vannak, de tisztelem a többséget is, akik úgy gondolják, hogy a gyerekeknek az iskolában a helyü, hogy barátkozzanak, szocializálódjanak

– mondta a szerb elnök, aki ezáltal tudatta, hogy megérti mindazokat a szülőket, akik ez a tragédia után képtelenek visszaengedni az iskolába a gyerekeiket.

Az elnök szerint a szerb kormánynak kicsit több időt kellett volna fordítania annak elmagyarázására, hogy miként zajlik az idő előtti tanévzárás.

A sajtóból értesültek

Vesna Vojvodić Mitrović, az oktatásügyi dolgozók Függetlenség ágazati szakszervezetének szóvivője a döntést követően azt mondta, hogy a kormány rendelete a tanév szinte azonnali befejezéséről erőszakos, átgondolatlan és minden szempontból káros az oktatásügyi rendszerre.

– Mi ezt a döntést az erőszak egyik formájaként éltük meg, emellett pedig megalázónak érezzük, hiszen mi is a sajtóból értesültünk a kormány rendeletéről, amit a gyakorlatban tulajdonképpen lehetetlen betartani. Keddig le kell zárni az osztályzatokat, miközben vannak kollégák, akiknek csak szerdán lesz órája egyes osztályokkal.

A szakszervezet tagjai felhívták a figyelmet arra a technikai problémára is, hogy az elektronikus napló nem teszi lehetővé, hogy a már lezárt jegyeket esetleg javítsák, vagyis felvetődik a kérdés, hogy miként zárják le a gyerekeknek az osztályzatait, akik elégedetlenek a jegyeikkel.

A szakszervezet szóvivője szerint az oktatás megszakítása nem a legmegfelelőbb módja annak, hogy a gyerekeket empátiára, erőszakmentességre neveljék.

Milorad Antić, a Szakközépiskolák Fórumának elnöke hangsúlyozta, hogy komolytalan és elfogadhatatlan egy ilyen döntést az utolsó pillanatban meghozni.

-Az intézményeink csődöt mondtak. Egy ilyen döntés pedig teljesen komolytalan. Meg vagyok döbbenve

– jelentette ki a döntést követően Antić. Véleménye szerint legalább a gyerekeknek mondhatták volna, hogy előbb véget ér a tanév, de van egy hetetek, hogy kijavítsátok az osztályzataitokat.

Az oktatásban dolgozók szerint „ez nem módszer”, véleményük szerint ugyanis mintha azok hozták volna a tanév befejezésére vonatkozó döntést, akik nem értenek az oktatáshoz, és nem tudják, hogyan működik a tanítási rendszer.

meglepetés, iskola, tanév

A miniszterek felkeresték a Vladislav Ribnikar Általános Iskolát (Forrás: Tanjug)

Hasonlóan vélekedik Dobrivoje Marjanović, az Oktatásügyi Dolgozók Szakszervezeti Uniójának elnökségi tagja is, szerinte ez a döntést egy nem létező terv és stratégia nélkül született, és semmi jót nem hoz, csak kárt okoz az egyébként is válságban lévő oktatási rendszernek.

Elég furcsa az is, hogy az iskolai erőszak megelőzésére alakult tanács három nappal korábban tartott ülésén, amelyen a kormányfő és a miniszterek is jelen voltak, fel sem merült ennek a döntésnek a lehetősége.

Marjanović ezért feltette a kérdést, hogy vajon ki javasolta a kormánynak, hogy a tanárok és a diákok véleményének kikérése nélkül hozza meg a tanév korai lezárására vonatkozó döntését, ami után már nem marad más hátra, minthogy az okozott kárt, a tanügyi dolgozók amennyire tudják, elhárítsák.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava