Connect with us

Szerbia

FT: Szerbia 800 millió euró értékben exportált közvetve fegyvert Ukrajnába

A szerb mantráknak a része természetesen az is, hogy a belgrádi vezetőknek gondoskodniuk kell a saját lakosságról, a többiek meg öljék egymást, ahogy éppen akarják, szerb részről még azzal sem igen törődnek, hogy most éppen szláv testvérekről van szó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

FEGYVERSZÁLLÍTÁSOK: A Financial Times arról ír, hogy a belgrádi vezetés szemet huny afelett, hogy szerb lőszerek kerülnek Ukrajnába kerülő lőszere felett. Az FT úgy tudja, hogy Moszkva-barát Szerbia 2022 óta mintegy 800 millió euró értékben exportált lövedékeket nyugati a szövetségeseknek
A Financial Times arról ír, hogy a belgrádi vezetés szemet huny afelett, hogy szerb lőszerek kerülnek Ukrajnába. Az FT úgy tudja, hogy a Moszkva-barát Szerbia 2022 óta mintegy 800 millió euró értékben exportált lövedékeket nyugati a szövetségeseknek (Screenshot: Financial Times)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A BALK két héttel ezelőtt arról számolt be, hogy az Egyesült Államok belgrádi nagykövete szerint amerikai részről “nagyon elégedettek a Szerbia és Ukrajna közötti együttműködés növekvő formáival”, és egyúttal megjegyeztük, hogy ezek után próbáljon valaki meggyőzni bennünket arról, hogy Szerbia nem szállít fegyvereket Ukrajnának – netalán amerikai közvetítéssel. Ezt nem véletlenül mondtuk, miután már többször is felmerült a gyanú, hogy szerb lőszerek jutottak az ukrajnai hadszíntérre, amelyeket az ukránok használtak fel, és hogy belgrádi sajtójelentések szerint Slobodan Tešić szerb fegyverkereskedő cégei annak ellenére szállítanak fegyvereket az Egyesült Államoknak, hogy maga Tešić szankciók alatt van. A Financial Times most felmelegítette a témát, és ismételten megszellőztette a szerb elnöknek azt a sokszor elhangzott kijelentését, hogy Szerbia nem ad el fegyvereket a konfliktusban közvetlenül érintett feleknek, a többi viszont nem tartozik rá.

A FT ráugrott a fegyver témára

Lényegében nem történt semmi különös, csak egy világlap ráugrott a témára, így megint előtérbe került a kérdés, hogy Szerbia szállít-e fegyvert Ukrajnának, ami már másfél évvel ezelőtt sem volt kérdés, és a szerb álláspont sem nagyon változott azóta.

– Nem exportálhatunk Ukrajnába vagy Oroszországba . . . de sok szerződésünk volt amerikaiakkal, spanyolokkal, csehekkel, másokkal. Amit végül a fegyverekkel csinálnak, az az ő dolguk

– idézte most a Financial Times a szerb elnököt, ami szinte szóról szóra ugyanaz, mint amit Aleksandar Vučić az orosz Mash csatorna által kirobbantott botrány alkalmával mondott, miután Moszkva felháborodott a “szerbek arcátlanságán”.

– Nem adtunk el egyetlen fegyvert, (katonai) eszközt vagy lőszert sem Oroszországnak vagy Ukrajnának. Elegendő végfelhasználóval rendelkezünk, és csak nekik exportálunk

– mondta az akkor éppen Katarban tartózkodó szerb elnök, akinek Miloš Vučević védelmi miniszter (most miniszterelnök) is besegített azzal a nyilatkozatával, hogy “az nem tartozik Szerbiára, hogy a magáncégek harmadik piacokon vásárolnak-e, és adnak-e el szerb fegyvereket más országok kereskedőinek”.

Ez az álláspont azóta is tartja magát, és szinte szóról szóra ugyanezt ismételgetik a szerb vezetők, amikor időnként felmerül a kérdés.

A szerb mantráknak a része természetesen az is, hogy a belgrádi vezetőknek gondoskodniuk kell a saját lakosságról, a többiek meg öljék egymást, ahogy éppen akarják, szerb részről még azzal sem igen törődnek, hogy most éppen szláv testvérekről van szó.

A történet tehát eléggé szakállas, de közelítsük meg az FT cikkét abból az irányból, ami esetleg újdonságnak számít.

Nyolcszázmillió euró

A Financial Times értesülései szerint Szerbia lőszerexportja, amely harmadik feleken keresztül Ukrajnába került, körülbelül 800 millió eurót tett ki Oroszország Ukrajna elleni teljes körű inváziója óta, ezt az összeget Vučić elnök nagyjából pontosnak tartotta, bár az a cikkből nem derült ki egyértelműen, hogy a szerb elnöknek ez a nyilatkozata és a cikkben idézett többi kijelentése hol és mikor hangzott el.

A szerb elnök egy FT által pontosan nem behatárolható interjúban arról is beszélt, hogy ez a szám – mármint a 800 millió euró “nem egy év termése”, hanem két-három év alatt jött össze.

A Financial Times Ivan Vejvodára, a bécsi Institute for Human Sciences munkatársára hivatkozva azt írja, hogy Ukrajna támogatása fontosabbá vált a nyugat számára, mint Szerbia nacionalista vezetőjének demokratikus reformokra való ösztönzése.

Vejvoda ezzel kapcsolatos megjegyzése szerint Vučić a “szőnyeg alá söpri”, hogy közvetve támogatást nyújt Ukrajnának, és “homályosan beszél”, mert meg akarja tartani a szélsőjobbot, “miközben valójában Szerbia jelentős támogatást nyújtott Ukrajnának Oroszország ellen.”

A brit lap meg nem nevezett diplomatákra és elemzőkre hivatkozva hozzáteszi, hogy Szerbia részvétele az Ukrajnába irányuló lőszeráramlásban elég jól leplezett ahhoz, hogy hivatalos adatok ne tükrözzék.

Az FT cikke szerint ezt támasztja alá Christoph Trebesch, az Ukrajnának nyújtott támogatásokat figyelemmel kísérő Kiel Institute for the World Economy munkatársa is, aki nem találkozott rendszeres bizonyítékokkal a szerb hozzájárulásokról.

A Financial Times a cikk végén Siniša Mali szerb pénzügyminiszterre hivatkozva azt írja, hogy a húszezer embert foglalkoztató védelmi ipar – amire ő úgy tekint, mint egy üzleti csoportra – gyorsan bővülhet, annál is inkább, mert a szerbek még mindig messze elmaradnak a fejlettebb országok kapacitásaitól, de itt az ideje, hogy belehúzzanak.

Vagyis, jól jött ez a kis háború Szerbiának, így legalább csúcsra járathatja a fegyvergyártást, és nincsenek is gátlásaik – de ezt már mi tesszük hozzá az FT-cikk ismertetése végén.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 2 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava