Connect with us

Fegyverzet

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról ír, hogy a szovjet/orosz gyártmányú harcjárműveket a magyar miniszterelnök ajándékba adta a szerb államfőnek, ráadásul Magyarországról nem 26, hanem 66 BTR érkezett/érkezik Szerbiába. Az év elején felvetődött az is, hogy a szerbek magyar MiG-29-eseket is vennének, de azok rossz tárolás miatt aligha vannak eladható állapotban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén (Forrás: Internet)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 5 Átlag: 4.6]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerbiai kormányközeli sajtó szerint megérkezett Szerbiába az az 50 darab BTR-80A páncélozott szállítójármű, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök ajándékozott Aleksandar Vučić szerb elnöknek. Ezeket a 30 mm-es automata ágyúkkal felszerelt járműveket a szerbek felújítják, és a Koszovóhoz közeli niši páncélos felderítő zászlóaljba vezénylik. A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormányközeli média viszont arról ír, hogy ez a magyar miniszterelnök ajándéka a szerb államfőnek. Egyes szerb lapok címeikben azt hirdetik, hogy “megérkeztek Orbán fegyverei, erősítést kap a szerb hadsereg”, illetve hogy a szerb hadsereg még erősebb lett a BTR-ek érkezésével.

26 BTR egyenlő 66 BTR?

Az Alo hírportál szerint a járműveket a tűzvezetés és a páncélozott védelem terén korszerűsítik, magyar részről pedig arról szólnak a beszámolók, hogy a Szerbiának eladott járművek éjjellátó készülékekkel és fejlett kommunikációs rendszerekkel vannak felszerelve, de nem elégítik ki Magyarország hosszú távú védelmi igényeit.

A nagy múltú, de hagyományosan kormányvezérelt belgrádi Politika, de más szerb médiajelentések szerint is a szerb harcképesítési csoportnak (Borbeni efektivi) küldött (feltehetően magyar) távirat alapján 8×8-as meghajtású kerekes páncélozott járművekről van szó, amelyeket 30 mm-es szovjet/orosz 2A72-es automata ágyúkkal (KPB Tula) láttak el.

A Kurir szerint ötven erőteljes harcjármű érkezett

A Kurir szerint ötven erőteljes harcjármű érkezett, és ez Orbán ajándéka Vučić elnöknek (Screenshot, Kurir)

Belgrádban arról is beszámolnak, hogy az ötven nem végleges szám, mert hamarosan további 16 jármű leszállítására kerül sor, így összesen 66 darabra növekszik a Szerbiának eladott/átadott járművek száma, amelyeknek egy részét a szerbek pótalkatrészként használják majd.

Az utóbbi akár érthetőnek is tekinthető, miután az oroszokra kirótt szankciók miatt megnehezedett az orosz harci eszközökhöz szükséges alkatrészek beszerzése.

A kavarodást csak fokozza, hogy a 26 magyar BTR szerbiai vásárlásával kapcsolatos videót a nem létező boszniai szerb hadsereg logójával ellátott Koridor 92 nevet viselő YouTube csatorna tette közzé még négy hónappal ezelőtt.

A szintén a szerb udvari médiához tartozó Kurir most arról számol be, hogy a BTR-ek mellé a magyar miniszterelnök kísérőlevelet is csatolt, amely szerint a két ország közötti magas szintű együttműködés az “agilis szerb vezetésnek, és mindenekelőtt Szerbia elnökének, Aleksandar Vučićnak köszönhető”.

Ha van ilyen megfogalmazás az állítólag Orbán által küldött levélben, ha nincs, a Kurir ezt az alkalmat is arra használta fel, hogy ismételten fényezze a szerb elnököt.

Ez a bulvárlap is megerősíti azokat a téziseket, hogy a BTR-eket Vučić ajándékba kapta Orbántól, és hogy nem 26, hanem 66 harcjárműről van szó, miközben a Srbija Danas a múlt héten még arról írt, hogy Szerbia “csak 26 darab BTR-t vásárolt Magyarországtól.

Átszervezik a dél-szerbiai erőket

A Kurir arról is értesült, hogy “Orbán ajándékának” köszönhetően átszervezik a dél-szerbiai erőket, miután az év végéig elvégzik 30 jármű nagyjavítását.

A szerbiaiszerb harcképesítési csoport (Borbeni efektivi) az orosz Telegramra akasztotta ki a magyar BTR-ek érkezéséről készült fotót

A szerbiai szerb harcképesítési csoport (Borbeni efektivi) az orosz Telegramra akasztotta ki a magyar BTR-ek érkezéséről készült fotót (Forrás: Telegram, Borbeni efektivi)

A Magyarországról érkezett járművek ezt követően csatlakoznak a niši főhadiszállású páncélos-felderítő zászlóaljhoz, vagyis ezáltal erősítést kapnak a szintén orosz gyártmányú BRDM-2MS harci-felderítő páncélozott járművek, amelyek a térségben teljesítenek szolgálatot.

A Kurir úgy tudja, hogy a magyar BTR-ekbe korszerű felszereléscsomagot integrálnak, amely még magasabb szintre emeli képességeiket: tűzvezető rendszert építenek be a járművekbe, valamint parancsnoki és információs rendszert telepítenek, de növelik a páncélvédelem szintjét is.

A szerb lap ehhez hozzátette, hogy Magyarország a jövő hónapban további 16 járművet szállít le, így ezek összlétszáma 66 darabra (több mint 2 komplett zászlóaljra) emelkedik, és hogy a BTR-ek egy részét pótalkatrészként használják majd.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Koszovóhoz közeli niši páncélos-felderítő zászlóalj az 50+16 BTR-80A-val motorizált dandárrá nőné ki magát, miután ezen belül már körülbelül 30 BRDM-2MS-sel is rendelkezik, de a térségben van egy T-72MS harckocsizászlóalj is.

Az üzlet/ügylet értéke pontosan nem ismert. A hidegháborús korszak járművének számító BTR-80A ára általában 300 000 és 500 000 dollár között mozog, attól függően, hogy milyen állapotban van és milyen extra felszerelésekkel rendelkezik. Így alsó hangon is 20 millió dolláros értékű eladásról/ajándékozásról van szó, de hogy történt-e bármilyen kifizetés, az egyelőre nem került nyilvánosságra.

A magyar MiG 29-esek is mennek Szerbiába?

A Srbija Danas január végén azt írta, hogy Miloš Vučević jelenlegi miniszterelnök, volt védelmi miniszter budapesti látogatását követően bejelentette, hogy Szerbia gyalogsági harcjárműveket vásárol Magyarországtól, valószínűleg a BTR-80AM legmodernebb változatát, ami előzménye lehet a mostani leszállításoknak, viszont akkor nem ajándékozásról volt szó.

A beszámoló szerint emellett Vučević azt is kijelentette, hogy a szerb légierő és légvédelmi rendszer számára is kerül valami „konkrét és hasznos” beszerzésre.

A portál szerint, mivel a találkozón jelen volt a szerb légierő és légvédelem vezetése, valamint egy MiG-29-es pilóta is, feltételezhető, hogy a miniszter által említett „konkrét és hasznos” dolog a magyar MiG-29-esekkel és az azokhoz tartozó tartalék alkatrészekkel kapcsolatos, amelyeket Magyarország már nem használ, és amelyek rendkívül hasznosak lennének a szerb MiG-29-es flotta repülőképességének fenntartásában.

A Srbija Danas szerint az a kérdés merül fel, hogy csak tartalék alkatrészekről van-e szó, vagy Szerbia dönthet úgy, hogy néhány jó állapotban lévő MiG-29-est is beszerez Magyarországtól, amelyek a legkevésbé voltak kitéve a külső hatások okozta károsodásoknak, mióta ezeket a vadászgépeket kivonták a hadrendből és nem megfelelő módon tárolták.

Egyes értesülések szerint a MiG 29-esek kérdése, még nem került le teljesen a napirendről

Egyes értesülések szerint a MiG-29-esek kérdése még nem került le teljesen a napirendről

A szerb portál január végén azt írta, hogy ez logikus kérdés, mivel a szerb elnök egyik nyilatkozatában a szerb hadsereg fegyverbeszerzésével kapcsolatban kijelentette, hogy 14 MiG-ük van, de hamarosan lesz több is.

A beszámolóhoz csatolt videóelemzés ugyanakkor megállapította, hogy Szerbia számára “egyáltalán nem érné meg” a magyar MiG-29-esek megvásárlása, mert azok a szabad ég alatt álltak, amióta tizennégy évvel ezelőtt kivonták őket a forgalomból őket.

Nyilatkozat: Az információk a szerbiai és magyarországi híradások alapján készültek, amelyek több ponton eltérnek egymástól. A cikk nem tükrözi a szerző hivatalos álláspontját és csak tájékoztatás céljából készült.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 5 Átlag: 4.6]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava