Connect with us

Szerbia

“Sok jó kis helyen”: a praktikus fantomszavazók és a szerbiai nullás házszámok

Egyre inkább “szárba szökken” a szerbiai demokrácia. Az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának helyi szervezetei hívták fel először a figyelmet arra, hogy több településen is „létezik“ nullás házszám, mármint hivatalos lakcímként. Így derült ki, hogy a szerbiai Požarevacon például a Strahinjić bán utca 0 címen 117 szavazópolgár lakik, míg egy másik utcában, szintén a 0 házszám alatt további 38

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A fantomszavazók nem kerülik el Újvidéket sem, ahol folyamatosan növekszik a szavazati joggal rendelkezők száma a decemberi választások óta
A fantomszavazók nem kerülik el Újvidéket sem, ahol folyamatosan növekszik a szavazati joggal rendelkezők száma a decemberi választások óta
A cikk meghallgatása

A nyugati demokráciákban ebbe már régen belebukott volna egy kormány, szokták Szerbiában mondogatni az emberek. De hát Szerbia se nem nyugat, és a valódi demokráciától is egyre inkább távolodik, ezért ilyesmit elvárni is felesleges a mostani hatalomtól. Éppen ezért történhet meg, hogy tulajdonképpen komolyabb visszhang nélkül maradtak a független és az ellenzéki sajtó által feltárt esetek, miszerint ugyanazon a címen, például egy ötven négyzetméteres belgrádi lakásban akár ötvenen is elférnek, miközben már nullás házszámokra is vannak emberek bejelentve akár több százan is, pedig Szerbiában egyetlen településen sem létezik nullás házszám. Miért is létezne, a törvény sem engedi, ami persze itt nem akadály.

Požarevac, Niš, nyolc dél-bánáti község és sorolhatnánk

Az ellenzéki Szabadság és Igazságosság Pártjának helyi szervezetei hívták fel először a figyelmet arra, hogy több településen is „létezik“ nullás házszám, mármint hivatalos lakcímként. Így derült ki, hogy a szerbiai Požarevacon például a Strahinjić bán utca 0 címen 117 szavazópolgár lakik, míg egy másik utcában, szintén a 0 házszám alatt további 38.

Sorolhatnánk a szerbiai falvakat, mert például Petka településen a Petka 0 házszám alatt 366-an élnek. Természetesen a sajtó munkatársai azonnal a helyszínre mentek, de egyetlen egy 0-ás házszámot sem találtak.

Az is aggodalomra ad okot, hogy miközben a város honlapján az szerepel, hogy Požarevacnak 56.836 nagykorú lakosa van, a választói névjegyzékben 61.419 nagykorú (értsd: választópolgár) szerepel, és Požarevac nem egyedi eset.

Az ellenzék azt állítja, hogy Nišben, több mint száz 0-ás házszám létezik, Niš ugye nagyváros, ezeken a címeken pedig több száz szavazópolgár lakik a hivatalos nyilvántartás szerint.

Közben természetesen törvény szabályozza, hogy a házszámok egytől, illetve kettőtől indulnak, a páratlanok vannak az utca bal, a párosak pedig az utca jobb oldalán, egyébként sem tudjuk, hogy a 0 (írd: nulla) páros vagy páratlan szám.

Ők mind ugyanarra a címre vannak bejelentve

Ők mind ugyanarra a címre vannak bejelentve

A helyiek természetesen nem emlékeznek olyasmire, hogy valaha is találkoztak volna 0-ás házszámmal.

“1a, 1b – ezek a számok ismerősek, még esetleg a BB is (szerbül bez broja, vagyis szám nélküli). De nullával soha”, nyilatkozták a helyiek az N1 Televíziónak.

Nišben ennél is bátrabbak voltak, hiszen még a főtéren lévő városháza mellett is létezik állítólag egy nullás házszám, de ide csak egy szavazópolgár van bejelentve.

Nišben egyébként, mint kiderült, legalább 130 olyan címre jegyeztek be szavazókat, ahol a házszám nulla, de vannak olyan címek is, ahová elképesztően sokan vannak bejelentve, egy esetben például 340 szavazópolgár. Képzeljük el, hogy hány légköbméter jut nekik.

A dél-szerbiai nagyvárosban arra is van példa, hogy egy tömbházban kétszer annyian laknak, mint a mellette lévő ugyanannyi lakással rendelkezőben. Így például egy 23 négyzetméteres lakásban 121 szavazópolgár lakik, az egyelőre nem világos, hogy élére állítva, vagy lapjára fektetve. Az ellenzék kérdéseire az illetékesek a mai napig nem válaszoltak.

Gornja Vrežina faluban például 546 fantomszavazót jelentettek be, miközben a településen csak 365 szavazati joggal rendelkező állampolgár él.

A Vajdaság fantomjai

A fantomszavazók azonban nemcsak a szerbiai nagyvárosokat és falvakat, hanem a dél-bánáti településeket is ellepték. Nyolc dél-bánáti községben 491 olyan cím van, amelyet nulla alatt jegyeztek be, s ezeken a címeken nem kevesebb, mint 3274 szavazati joggal rendelkező választópolgár lakik. Legalábbis a választói névjegyzék szerint.

Alibunár községben Nagykárolyfalva 0 (ejtsd: nulla) címen például 136 ember él, tulajdonképpen minden fantomszavazót egy címre jelentettek be.

Van ahol több a szavazó, mint a lakos

Van ahol több a szavazó, mint a lakos

Cserépalja településen öt nullás házszám alatt nem kevesebb, mint 120 szavazópolgár lakik. A helyiek nem is értették, hogy miről beszélnek az újságírók, akik a nullás házszámokat keresték. Egyöntetűen azt mondták, hogy ilyen a világon nincs, nemhogy Szerbiában, ott biztosan nem létezik olyasmi, hogy egy épületnek nulla legyen a házszáma.

A fantomszavazók nem kerülik el Újvidéket sem, ahol folyamatosan növekszik a szavazati joggal rendelkezők száma a decemberi választások óta.

Szerbiában június 2-án Belgrádban tartják meg újra a választásokat, majd a nyár folyamán további 88 községben és önkormányzatban lesznek helyhatósági választások.

Csak érzéki csalódás, hogy egyedül élünk

A kormányzat szerint bárkinek betekintése lehet a választási listába, de ez csak szlogen, a valóság egészen mást mutat.

Az ellenzék már több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy mindenkinek magának kell ellenőriznie, hogy hivatalosan kivel él együtt, és kérvényeznie kell a rendőrségen, hogy az ismeretlen személyek jelentkezzenek ki a lakcíméről, ezt más nem teheti meg helyette.

Ezért arra kérnek mindenkit: ellenőrizze, hogy kivel élnek együtt, illetve, hogy a lakcímükön esetleg a tudtukon kívül lakik-e még valaki, legalábbis papíron.

Ezt azonban egyáltalán nem egyszerű kideríteni, hiszen csak az ingatlan tulajdonosa fordulhat ilyen kéréssel a hatóságokhoz, a tulajdonlap, a személyi igazolvány és egy kézzel írt kérvény benyújtása, valamint a 330 dináros (1200 forintos) illeték megfizetése után.

Ahhoz viszont, hogy a kijelentés sikeres legyen, a másik fél – vagyis a jogtalanul oda bejelentett illető – beleegyezésére is szükség van.

Az egyébként is átláthatatlan választói névjegyzék még kuszább azóta, hogy lehetőség van a lakhatás bejelentésére a belügy elektronikus rendszerén keresztül is. Szakértők szerint ez tökéletes alapot teremt a választási csalásokhoz.

Korábban legalább személyesen el kellett menni, vagyis “testi valóban” meg kellett jelenni, és mellékelni a személyi dokumentumokat. Most azonban egy számítógép mögül bárki bármilyen adattal manipulálhat.

Nincs itt semmi gond

Miladin Kovačević, a Szerbiai Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatója, valamint a köztársasági választási bizottság tagja még január 18-án azt mondta, hogy szerinte egyáltalán nem probléma az, hogy egyes szavazók a vízgyárak, trafóállomások és hasonló, lakhatásra alkalmatlan épületek címére vannak bejelentve, ha a személyi igazolványukban is ugyanez a cím szerepel.

Szerinte a választási bizottságnak nem feladata, hogy ellenőrizze, hogy a választópolgár valóban azon a címen hál-e, ami a személyes dokumentumában szerepel, hiszen van személyi igazolványa, és ez éppen elég (ahhoz, hogy szavazzon).

Kovačević arról is beszélt, hogy több mint egymillió szerbiai ment külföldre, akikről azt sem tudják, hogy élnek-e, vagy halnak, viszont szerepelnek a választói névjegyzékben, és szerinte ez nem zavar senkit.

Azt mondta, hogy a feltételezések szerint a választói joggal rendelkezők valós száma Szerbiában 5,4 millió körül van, miközben a hivatalos szám a december 17-i választásokon 6.500.666 választópolgár volt.

A nullás házszámok körüli történet azonban úgy tűnik nem ér véget: március 26-án jelent meg ugyanis a hír, miszerint egy raškai aktivistákból álló civil csoport azt állítja, hogy több mint 2.000 fantomszavazóra bukkantak a településen és környékén.

A fantomszavazók általában nullás címekre voltak bejelentve, ráadásul voltak olyan falvak is, ahol valójában már csak tízen élnek, ám az adatbázis szerint 200 szavazópolgáruk van, vagyis mindenkit hússzal kell felszorozni.

A rendőrség arra a beadványra, hogy ellenőrizzék, kik laknak ezeken a címeken, azt válaszolta, hogy az nem rendőrségi hatáskör. A szavazati joggal rendelkező polgárok száma napról napra szaporodik azokon a településeken, ahol helyhatósági választásokat tartanak a nyár folyamán.

Itt száz, ott kétszáz, sok kicsi sokra megy alapon, nem nehéz kitalálni, hogy milyen választási eredményt produkálnak majd a fantomszavazók, vagyis hogy ki nyeri az újabb választásokat Szerbiában.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava