Connect with us

Szerb Köztársaság

Dodik pártja az önkormányzati választások közeledtével háborús bűnösökkel kampányol

A Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének banjalukai fiókszervezete a korábbi napokban nacionalista tempóra kapcsolt, és a háborús bűnös szerb tábornokok ügyének felkarolásával kísérli meg befolyásolni az egyre inkább jobbra tolódó boszniai szerb szavazókat, hogy azok az ő polgármesterjelöltjüket támogassák. Az ügy pikantériája, hogy erre a célra nemcsak élő, hanem már porladó tábornokokat is felhasználnak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HÁBORÚS BŰNÖSÖK: A kép baloldali részén látható Ratko Mladićhoz orvoscsoportot küldött, míg a jobboldalon lévő Momir Talićnak posztumusz díszpolgári címet adna a Dodik vezette SNSD banjalukai alapszervezete (Forrás: Telegraph)
A kép baloldali részén látható Ratko Mladićhoz orvoscsoportot küldött, míg a jobboldalon lévő Momir Talićnak posztumusz díszpolgári címet adna a Dodik vezette SNSD banjalukai alapszervezete (Forrás: Telegraph)
A cikk meghallgatása

A boszniai szerbek visszahozták a politikai színtérre a háborús bűnösöket, illetve azok emlékét, így ott is visszaköszönnek a kilencvenes évek, ami összefüggésben van a dodiki radikalizálódással, és még inkább az őszre sorra kerülő helyhatósági választásokkal. A Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) banjalukai fiókszervezete a korábbi napokban nacionalista tempóra kapcsolt, és a háborús bűnös szerb tábornokok ügyének felkarolásával kísérli meg befolyásolni az egyre inkább jobbra tolódó boszniai szerb szavazókat, hogy azok az ő polgármesterjelöltjüket támogassák, aki valószínűleg Vlado Ɖajić kórházigazgató lesz. Az ügy pikantériája, hogy erre a célra nemcsak élő, hanem már porladó tábornokokat is felhasználnak.

Az SNSD háborús bűnösökkel erősít

A 2024. őszi boszniai helyhatósági választások ugyan még meglehetősen távolinak tűnnek, a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetsége (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) azonban máris elkezdett a saját táborának erősítését célzó, populista kampányeszközöket alkalmazni Banja Lukában.

A boszniai Szerb Köztársaság gazdasági és politikai központjában az SNSD támogatottsága ugyanis hagyományosan elmarad a szerb entitás más területein jellemző támogatottságtól, itt is érvényesül ugyanis a “főváros effektus”, a fővárosi lakosság ugyanis többet tud a politikusok viselt ügyeiről, mint a vidék.

Bár a városi közgyűlésben az SNSD és szövetségesei egyel több képviselői hellyel bírnak, mint az ellenzéki Demokratikus Fejlődés Platformjának (Platforma Demokratskog Progresa, PDP) színeiben politizáló Draško Stanivuković polgármestert támogató pártok, a város vezetésének újbóli elvesztése azonban szimbolikus vereség volt az SNSD számára 2022-ben.

Inkubátor-program

A szerbiai inkubátorprogram keretében a szerb elnök felesége, Tamara Vučić a hétvégén inkubátort vitt a banjalukai klinikai központba, ahol az ajándékot Vlado Ɖajić vette át(Forrás: Instagram, Vlado Ɖajić)

Dodik pártja az egyre inkább jobbra tolódó boszniai szerb választói igényekre reagálva húzhatta elő a háborús bűnösök kártyáját Vlado Ɖajić banjalukai kórházigazgató támogatására, aki korábban már több alkalommal indult a polgármesteri székért.

Annak ellenére, hogy az SNSD még nem jelentette be, hogy ősszel Ɖajićot indítja a Vrbas parti városban polgármesterjelöltként Stanivukovićtyal szemben, a napokban Ɖajićtyal összefüggésben megjelent hírek is azt valószínűsítik, hogy az SNSD megkísérli a nacionalista hullámok kihasználásával javítani a legvalószínűbb jelölt helyzetét.

Mladićhoz orvoscsoportot küldtek

Már a boszniai Szerb Köztársaság január 9-én tartott függetlenség napi megemlékezése alkalmából rendezett ünnepségen többször szóba került, hogy a banjalukai kórházhoz köthető orvoscsoport utazik Hágába, hogy ellenőrizzék az ott életfogytiglani szabadságvesztés büntetését töltő Ratko Mladić tábornok egészségi állapotát.

A boszniai Szerb Köztársaság haderejének volt főparancsnokán ugyanis január 8-án egy hollandiai kórházban műtétet hajtottak végre, aminek során szívritmus szabályozó beültetésére is sor került.

A műtét kapcsán Mladić tábornok Darko nevű fia korábban úgy nyilatkozott, hogy a beavatkozás jól sikerült, és apja egészségi állapota kielégítő, így arra is van energiája, hogy nyomon kövesse a Bosznia-Hercegovinában és a régióban zajló eseményeket. Ennek ellenére a január 9-i eseményen ő maga is indokoltnak minősítette, hogy egy boszniai szerb orvosokból álló csoport ellenőrizze apja állapotát.

Február 20-án Vlado Ɖajić kórházigazgató vezetésével a csoport el is utazott a Hága tengerparti külvárosának számító Scheveningenbe, illetve az ottani börtönbe, amihez kötődően a boszniai szerb kormány igyekezett hangsúlyozni, hogy a hazafias érzelmektől vezérelt neurológusok és kardiológusok maguk állták ennek az útnak a költségeit.

A február 21-én végrehajtott vizsgálatokat fokozott várakozás követte a szerb entitásban, de komoly meglepetésre az eredmények közlése végül elmaradt.

A boszniai politikai boszorkánykonyhában otthonosan mozgó szakértők lényegében egyöntetűen úgy értelmezték a síppal-dobbal beharangozott expedíció körül utóbb kialakult csendet, mint annak a jelét, hogy Mladić tábornok állapota messze nem lehet olyan jó, ahogy arról a fia korábban beszámolt, ennek világgá kürtölése pedig újabb csapást jelentene a boszniai szerbség számára.

Talić posztumusz lehet díszpolgár

A banjalukai SNSD alapszervezet másik húzását, amivel Vlado Ɖajićot akarják a szélsőjobbos szavazók számára alternatívaként kínálni, az jelentette, hogy a minap a jámbor kórházigazgató arra tett javaslatot, hogy a banjalukai díszpolgári címet és a város kulcsát formázó kitüntetést ebben az évben posztumusz Momir Talić tábornok kapja.

Talić az 1992. és 1995. közötti boszniai háború során a boszniai Szerb Köztársaság haderejének második embere volt Mladić után. A háború első időszakában még a Száva menti területeken harcoló I. krajinai hadtest parancsnokaként szolgált, majd előrelépett, és a háború után megkapta a boszniai szerb haderő vezérkari főnöki címét.

A háború után a hágai bíróság nemzetközi nyomozást rendelt el ellene az 1992-es „Koridor” kódnevű hadművelet során a boszniai szerb erők által a Száva déli partján élő horvátok ellen elkövetett emberiesség elleni bűntettek miatt.

A hadművelet ugyanis amellett, hogy lehetővé tette a Banja Luka körüli boszniai szerb területek összeköttetését a Drina medencében lévő területtel és a mai Szerbiával, lehetőséget biztosított a boszniai szerb erők tagjainak arra, hogy az említett régióban bizonyítottan mintegy 458 horvát civilt, főként idős személyeket végezzenek ki.

Momir Talic

Talićot 1999-ben fogták el egy titkos elfogatóparancs alapján, amikor vezérkari főnökként Bécsben részt vett egy EBESZ által szervezett egyeztetésen. Rövid hágai fogva tartás után azonban a rossz egészségi állapotára tekintettel szabadlábon védekezhetett. 2003-ban Belgrádban hunyt el, de a Banja Luka közelében lévő szülőfalujában temették el.

A vele szemben indított eljárást, a halálára tekintettel lezárták, és az említett áldozatok meggyilkolásáért máig nem vontak mást felelősségre a Talić által irányított erők tagjai közül.

Az SNSD banjalukai alapszervezete Talić posztumusz díszpolgári jelölése kapcsán az alábbi indokolást fogalmazta meg, miszerint „olyan időkben, amikor a boszniai Szerb Köztársaságnak komolyabb harcot kell vívnia a szerb nép fennmaradásáért, mint korábban bármikor, Talić tábornok posztumusz kitüntetése logikus választásnak tűnik.”

Más kérdés, hogy ez mennyiben szolgálja a szerbek más népekkel való békés egymás mellett élését Bosznia-Hercegovinában.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava