Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Fehéroroszország

LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem

lukasenko vucic 16 9 1024x576 removebg preview
Olvasási idő: 1 perc

 
Szerbia is csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz. Ez meglepetésnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen 4 MiG-29-est adományozott Szerbiának. Viszont nem meglepetés, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučić szerb elnök véleménye arról, hogy a fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették az ország fölött átrepülő Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassák Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

Már nem tárgytalan

A szerb miniszterelnök néhány nappal az estet követően tárgytalannak minősítette a kérdést, hogy Szerbia csatlakozik-e az uniós szankciókhoz.

Ana Brnabić úgy fogalmazott, hogy az üggyel majd akkor foglalkoznak, amikor megérkezik a hivatalos kérés ezzel kapcsolatban az Európai Uniótól.

A belgrádi vezetés azonban nem söpörte szőnyeg alá a kérdést, ez kiderült abból a kijelentésből, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök néhány nappal később tett az esettel kapcsolatban a Happy TV Ćirilica (Cirill írás) című műsorában, amelynek gyakori vendége.

Vučić “őrültségnek” nevezte a Ryanair gépének földre kényszerítését.

Semmi jót nem gondolok erről a szörnyűséges esetről, emberek, ilyesmit nem teszünk!

– jegyezte meg a szerb elnök. Ennek tudatában már nem számít “bődületes meglepetésnek”, hogy Szerbia sem engedélyezi a fehérorosz gépek leszállását az ország területén.

A tilalom kiterjesztése

Az Európa Tanács közölte, hogy a Balkánon több uniós tagjelölt ország is csatlakozott a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekhez, amelyeknek egyúttal megerősítették a fenntartását tekintettel a Belaruszban uralkodó helyzetre.

Az uniós le- és átszállási tilalomhoz most csatlakozó országok Észak-Macedónia, Montenegró, Albánia és talán a fent említettek miatt nem meglepő módon Szerbia is, amely ugyan hagyományosan barátságos kapcsolatokat ápol Fehéroroszországgal, de Aljakszandr Lukasenka “légikalózkodását” őrültségnek nevezte. Az uniós tilalomhoz csatlakozott Izland, Liechtenstein és Norvégia is.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A Szerbia és Fehéroroszország közötti kapcsolatok kétségtelenül azt követően váltak szorosabbá, hogy a 2010-es évek elején Belgrádban a Szerb Haladó Párt vette át az irányítást.

Lukasenka legutóbb 2019 decemberében járt Szerbiában, és beszédet mondott a szerb parlamentben, ahol a hazájában uralkodó helyzetről szólva azt mondta, hogy a fehéroroszországi választások olyan demokratikusak voltak, hogy azok demokratikusabbak már nem is lehettek.

Aleksandar Vučić a fehérorosz elnök belgrádi látogatása során hangsúlyozta, hogy Lukasenka hatalomra kerülése óta Fehéroroszország „soha nem szavazott Szerbia ellen”, és „mindig a szerbekkel volt”.

A barátság most egy kicsit meginogni látszik.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: