Connect with us

Fehéroroszország

LÉGIKALÓZKODÁS: Nem szállhatnak le fehérorosz repülőgépek a Nyugat-Balkánon, így Szerbiában sem

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
Szerbia is csatlakozott a Fehéroroszországgal szembeni uniós szankciókhoz. Ez meglepetésnek számít, ha figyelembe vesszük, hogy Fehéroroszország áprilisban és májusban 2-2, vagyis összesen 4 MiG-29-est adományozott Szerbiának. Viszont nem meglepetés, ha tudjuk, hogy mi Aleksandar Vučić szerb elnök véleménye arról, hogy a fehérorosz hatóságok leszállásra kényszerítették az ország fölött átrepülő Ryanair egyik járatát, hogy letartóztassák Raman Prataszevics ellenzéki újságírót.

Már nem tárgytalan

A szerb miniszterelnök néhány nappal az estet követően tárgytalannak minősítette a kérdést, hogy Szerbia csatlakozik-e az uniós szankciókhoz.

Ana Brnabić úgy fogalmazott, hogy az üggyel majd akkor foglalkoznak, amikor megérkezik a hivatalos kérés ezzel kapcsolatban az Európai Uniótól.

A belgrádi vezetés azonban nem söpörte szőnyeg alá a kérdést, ez kiderült abból a kijelentésből, amelyet Aleksandar Vučić szerb elnök néhány nappal később tett az esettel kapcsolatban a Happy TV Ćirilica (Cirill írás) című műsorában, amelynek gyakori vendége.

Vučić “őrültségnek” nevezte a Ryanair gépének földre kényszerítését.

– Semmi jót nem gondolok erről a szörnyűséges esetről, emberek, ilyesmit nem teszünk!


– jegyezte meg a szerb elnök. Ennek tudatában már nem számít “bődületes meglepetésnek”, hogy Szerbia sem engedélyezi a fehérorosz gépek leszállását az ország területén.

A tilalom kiterjesztése

Az Európa Tanács közölte, hogy a Balkánon több uniós tagjelölt ország is csatlakozott a Fehéroroszországra vonatkozó korlátozó intézkedésekhez, amelyeknek egyúttal megerősítették a fenntartását tekintettel a Belaruszban uralkodó helyzetre.

Az uniós le- és átszállási tilalomhoz most csatlakozó országok Észak- Macedónia, Montenegró, Albánia és talán a fent említettek miatt nem meglepő módon Szerbia is, amely ugyan hagyományosan barátságos kapcsolatokat ápol Fehéroroszországgal, de Aljakszandr Lukasenka “légikalózkodását” őrültségnek nevezte. Az uniós tilalomhoz csatlakozott Izland, Liechtenstein és Norvégia is.

A Szerbia és Fehéroroszország közötti kapcsolatok kétségtelenül azt követően váltak szorosabbá, hogy a 2010-es évek elején Belgrádban a Szerb Haladó Párt vette át az irányítást.

Lukasenka legutóbb 2019 decemberében járt Szerbiában, és beszédet mondott a szerb parlamentben, ahol a hazájában uralkodó helyzetről szólva azt mondta, hogy a fehéroroszországi választások olyan demokratikusak voltak, hogy azok demokratikusabbak már nem is lehettek.

Aleksandar Vučić a fehérorosz elnök belgrádi látogatása során hangsúlyozta, hogy Lukasenka hatalomra kerülése óta Fehéroroszország “soha nem szavazott Szerbia ellen”, és “mindig a szerbekkel volt”.

A barátság most egy kicsit meginogni látszik.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava