Connect with us

Bosznia

Fokozódik a lítiumlelőhelyek feltárása körüli versenyfutás Bosznia-Hercegovinában

Szerbiához hasonlóan lassan, de biztosan Bosznia-Hercegovinában is beindul a lítiumláz. A boszniai lítiumkitermelés jövője szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy oda talál-e a külföldi tőke, mert a helyi szereplőknek nincs pénzük a költséges kutatások finanszírozására. A végső felhasználó a Mercedes lehet, így elképzelhető, hogy a kecskeméti üzemben is boszniai lítiumion-akkumulátorok kerülnek majd beépítésre a járművekbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Boszniai lítiumlelőhelyek
Feltárt boszniai lítiumlelőhelyek, vajon innen kapja-e majd a Mercedes a nyersanyagot (Forrás: N1 Bosna)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbiához hasonlóan lassan, de biztosan Bosznia-Hercegovinában is beindul a lítiumláz. A nemrég napvilágra került információk szerint 2026-tól a Mercedes használja fel a Lopareban kitermelt nyersanyagot az elektromos járművek akkumulátoraiban, így elképzelhető, hogy a kecskeméti üzemben is boszniai lítiumion-akkumulátorok kerülnek majd felhasználásra.

A Mercedesnek termel lítiumot(?)

Korábbi cikkünkben számoltunk be arról, hogy a svájci Arcor és a kanadai Rock Tech vállalatok az észak-kelet boszniai Lopare közelében tártak fel jelentős mennyiségű lítiumot rejtő lelőhelyet a Majevica-hegységben.

Az öt évvel ezelőtti vizsgálatok mostanra komoly eredményekkel kecsegtetnek, így a két cég vezetése megkezdte a kitermelni szándékozott érc értékesítésével kapcsolatos tárgyalásokat.

A konkrét üzleti terv kapcsán csak minimális formáció került nyilvánosságra, így mindössze annyi vált ismertté, hogy a kanadai cég végezné 2026-tól a loparei lítium feldolgozását egy Németországban lévő telephelyén.

Az így előállított nyersanyagot elektromos járművek akkumulátoraiban hasznosítanák.

Ennek kapcsán már korábban is keringtek iparági híresztelések a Mercedesről, mint lehetséges felvásárlóról.

A német autógyártó jövőbeli szerepe mostanra megerősítésre került, így elképzelhető, hogy a kecskeméti autógyárba is kerül a loparei nyersanyagból 2025 után.

A Mercedes 2021 októberében mutatta be Kecskeméten Magyarország első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készülő autóját, az új EQB kompakt SUV modellt

A Mercedes 2021 októberében mutatta be Kecskeméten Magyarország első tisztán elektromos, sorozatgyártásban készülő autóját, az új EQB kompakt SUV modellt (Forrás: Mercedes)

Külföldi befektetőket várnak

A lítium körül kibontakozó kérdez-felelek kapcsán a boszniai N1 televíziócsatorna készített egy rövid riportot, aminek az elsődleges célja az volt, hogy a kutatásokkal érintett területek lakosait megnyugtassák azzal, hogy a lítium önmagában, a talajban nem ártalmas, azonban a kitermelés légszennyezést és talajszennyezést egyaránt eredményezhet.

A boszniai kitermelés jövője szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy odatalál-e a külföldi tőke, mert a helyi szereplőknek nincs pénzük a költséges kutatások finanszírozására.

Az eddig feltárt, de részletesen meg nem vizsgált lelőhelyek az országot északon a Száva, kelet felől pedig a Drina folyók medencéiben helyezkednek el.

Már németül is kiírták, hogy Willkommen

Már németül is kiírták, hogy Willkommen (Forrás: Internet)

A most ismert fontosabb lelőhelyek közé tartozik a boszniai Szerb Köztársaságban lévő Lopare mellett Motajica, Prosara, valamint délen Srebrenica, Čajniče és Foča.

A bosnyák-horvát Föderációban Goražde körül leltek fel korábban nagy mennyiségű lítiumot, és a korábbi kutatások alapján ismert, hogy jelentős mennyiség található még az ország középső részén lévő Srednjobosanski Kanton több pontján is.


Mini közvélemény-kutatás

Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


92
A szerb vezetés láthatóan nem mondott le a Jadar folyó mentén található lítium kiaknázásáról

Ki termelje ki a szerb lítiumot?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava