Connect with us

Horvátország

ISTEN IS KÉK MEZT VISEL: A vezetőedző börtönben, a csapat a negyeddöntőben

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása


Amíg mi magyarok Jedlik Ányos találmányaként ismerjük az egyenáramot termelő dinamót, a horvátok úgy tudják, hogy azt egy horvát ember, Marcel pl. Kjepač találta fel. Valami miatt a dinamó nagyon kedves volt a párttitkárok szemében, mert világszerte, de főként Kelet- Európában – még 2016-ban is – 27 országban 49 klub viselte az áramfejlesztő kütyü nevét. Köztük komoly csapatok is, mint a kijevi és a zágrábi Dinamo.

Börtön és negyeddöntő

A Mamić-dinasztia 17 évig uralkodott a fővárosi csapat felett, Zdravko Mamić ugyanis 2003-tól egészen az idei évig a klub alelnöke volt. Öccse, Zoran Mamić kisebb-nagyobb kitérőkkel előbb a Dinamo játékosa, majd sportigazgatója, végül pedig edzője lett.

A Zdravko és Zoran Mamić által kifejlesztett biznisz-modell lényegében stabilizálta a Dinamo pénzügyeit, az ifjúsági csapattal folytatott magas színvonalú munka, valamint a zömében fiatal játékosok vásárlása, illetve továbbadása pedig rengeteg pénzt hozott elsősorban Mamićtyék, de a klub számára is.

A horvát sztárok zöme a Dinamóból indult világhódító útjára. A “folyamatos kiárusítások miatt” a csapat sokáig csak Horvátországon belül tudott érvényesülni, a klub pedig főként Zdravko Mamić erőszakos vezetési stílusa miatt teljesen elidegenült a szurkolótábortól.

A horvát hatóságok végül 2015 novemberében nagy örömet szereztek a zágrábi focirajongóknak, mivel letartoztatták Zdravko Mamićot és öt társát adócsalás és korrupció vádjával.

A Dinamo stadionja az azonos nevű Maksimir parkkal szemben helyezkedik el, sokak szerint ez Európa egyik legrondább sportlétesítménye.

Az 1912-ben mintegy 6000 nézőt befogadó faszerkezetű stadiont azóta többször átépítették, először 1948-ban, majd 1998-ban és 2011-ben, de a mai napig egyetlen fedett lelátója sincs.

A közönség legalább együtt él a csapattal, ha esik az eső, akkor a nézők is áznak.

A tavalyi földrengés “megbontotta a stadion statikáját”, a legnagyobb keleti lelátó azóta is le van zárva, de a stadionban ennek ellenére továbbra is mérkőzéseket játszanak.

Már évtizedek óta emlegetik az új stadion építését, de miután a jelenlegi létesítmény Zágráb város tulajdonában van, egyfajta patthelyzet alakult ki a város és a klub között.

Ebben azonban változás következhet be Milan Bandić halálát, és a Mamićokat eltávolító jogerős ítélet kimondását követően.

A hagyományosan lassú horvát igazságszolgáltatás végül 2018-ban találta vétkesnek, és ítélte hat és fél év elzárásra.

A kettős állampolgársággal rendelkező Mamić ekkor átszökött Bosznia- Hercegovinába, amely megtagadta kiadását Horvátországnak.

Európai Dinamo

Az ún. “európai Dinamo” megteremtése Nenad Bjelica nevéhez fűződik, aki Mamić menekülése után, 2018-ban vette át a csapat vezetését.

Bjelica legnagyobb újítása az volt, hogy vásárolt néhány idősebb játékost is, akik rutint és tapasztalatot hoztak a tehetséges ifjoncokból álló csapatba.

A Bjelica-féle gépezet nem esett szét az európai porondon, és ha veszített is, erre akkor is csak ádáz küzdelem után kerülhetett sor.

A Dinamó európai vitézkedése csak két évig tartott, mert az akkor még szinte az összes szálat kezükben tartó Mamićok leváltották a közkedvelt edzőt.

A csapat azonban többé-kevésbé együtt maradt – csak Dani Olmo távozott Lipcsébe, az RB Leipzigba -, de Zoran Mamić vezetésével már nem tudott diadalmaskodni a Ferencvárossal szemben.

Az akkori kommentárok szerint hülyeség lett volna a Dinamo játékosainak teljesítményéről beszélni, hiszen a zágrábi csapat vereségéért minden felelősség a csapat edzőjét, Zoran Mamićot terhelte “egy jóval alacsonyabb szinten játszó ellenfél” szemben.

Az Európa Liga

Az Európa Ligában azonban a zágrábi Dinamo megemberelte magát, és lényegében végiggaloppozott az eddigi mérkőzéseken.

A nyolcaddöntőben a londoni Tottenham várta őket, Jose Mourinho vezetésével.

Londonban a “kakasok” 2:0-ra nyertek és mindenki elkönyvelte, hogy az utolsó vágtára már nem maradt erő.

Időközben a Legfelsőbb Bíróság megerősítette Zdravko és Zoran Mamić ítéletét, mindketten lemondtak klubban viselt összes funkciójukról, így a visszavágón már Damir Krznar segédedző vezette a mindenki által leírt zágrábi kékeket.

Végül azonban kiderült, hogy Bjelica szelleme még mindig kísért a romos maksimiri stadionban, a Dinamo óriási játékkal, Mislav Oršić mesterhármasával, bejutott negyeddöntőbe, ahol a Villarreal lesz az ellenfél.

Hát, ezért szeretjük a focit.
_______________
Fotó: Twitter

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava