Connect with us

Koszovó

A Koszovói Központi Bank kormányzója szerint a pénzmosást akadályozták meg a dinár kiiktatásával

A Koszovói Központi Bank kormányzója úgy fogalmazott, hogy a dinár használatának megszüntetésére azért volt szükség, mert Szerbia illegálisan finanszírozza a koszovói szerb önkormányzatokat, és kamionokkal küldte a pénz Koszovóba, nem pedig a pénzügyi rendszeren keresztül, ezért az intézkedés célja a pénzmosás megakadályozása és a szervezet bűnözés felszámolása volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ahmet Ismaili, a Koszovó Központi Bank kormányzója kijelentette, hogy a dinár használatának kivezetésével a pénzmosást és a szervezett bűnözést kívánják megakadályozni
Ahmet Ismaili, a Koszovó Központi Bank kormányzója kijelentette, hogy a dinár használatának kivezetésével a pénzmosást és a szervezett bűnözést kívánják megakadályozni (Forrás: Screenshot, Kallkxo)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Ahmet Ismaili, a Koszovói Központi Bank kormányzója közölte, hogy a koszovói szerbek továbbra is fogadhatnak segélyeket és kifizetéseket Szerbiából, de csak “hivatalosan és törvényesen”, vagyis kizárólag csak euróban. Ismaili a Kallxo koszovói portál Facebook-adásában úgy fogalmazott, hogy a szerb dinár fizetőeszközként történő betiltását a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem indokolta, a célja pedig a koszovói pénzügyi rendszer integritásának megerősítése.

Pénz csak a bankokon keresztül érkezhet

Ismaili úgy fogalmazott, hogy a szabályok szerint Koszovóban az euró az egyetlen fizetőeszköz, a dinár fizetőeszközként történő használatának megszüntetésére pedig azért volt szükség, mert Szerbia illegálisan finanszírozta a koszovói szerb önkormányzatokat.

Állítása szerint ez korábban Brüsszelben is felmerült, mert a dinár kamionokkal érkezett Koszovóba, és a kifizetések nem a pénzügyi rendszeren keresztül történtek, ami kockázatot jelent a terrorizmus, a pénzmosás és a szervezett bűnözés finanszírozása szempontjából.

A kormányzó szerint nagyobb mulasztás lett volna nem cselekedni ebben a kérdésben, mint amekkora felelőséggel a dinár használatának betiltása jár, a lépésnek pedig nem személyes, hanem intézményi indítékai vannak.

Ez a kijelentés bizonyos értelemben válasz azokra a belgrádi vádakra, hogy Albin Kurti koszovói miniszterelnök mindent megtesz a koszovói szerbek elűzése érdekében, és a dinár használatának betiltása is Kurti terrorjának a része, amivel a pristinai kormány, illetve Kurti személyesem “etnikai tisztogatást” hajt végre Koszovóban.

A Koszovói Központi Bank (Bankës Qendrore të Kosovës, BQK) kormányzója szerint nem azt tiltották meg, hogy bárki is pénzt kapjon, vagy hogy dinárt tartson magánál, hanem azt vezették be, hogy a koszovói szerbek ezentúl csakis euróban kaphatnak segélyeket és kifizetéseket a bankrendszeren keresztül kell, mert a “koszovói jogrendszer szerint az euró az egyetlen fizetőeszköz” az országban.

Ismaili megjegyezte, hogy a dinár tilalmáról szóló rendeletnek semmi köze egy bizonyos népességhez, és hozzátette, hogy “az idő majd eldönti”, hogy éppen a koszovói szerbek lesznek azok, akik profitálnak ebből a döntésből.

A Koszovói Nemzeti Bank épülete Pristinában

A Koszovói Nemzeti Bank épülete Pristinában (Forrás: BQK)

Ismét jönnek az úttorlaszok?

A Koszovóból elköltözött szerbek közben bejelentették, hogy mától minden hétfőn három órára lezárják az utakat Rudare közelében dél és délután három óra között, ami a Koszovó felé vezető utak egyikének eltorlaszolását jelenti.

Az említett szerbeket tömörítő szervezet közleménye szerint szelektív – etnikai alapon történő – útlezárásról van szó, mivel a Koszovó felől érkező albánokat nem engedik tovább Niš, Belgrád és Szabadka irányába.

Szerbiai jelentések szerint a blokádot a “koszovó-metóhiai szerbek elleni terror és brutális fellépés” miatt hajtják végre, amivel kapcsolatban külön is megemlítették Albin Kurti koszovói miniszterelnököt.

A Koszovóból távozott szerbek közleményükben megjegyezték, hogy mára már elviselhetetlenné vált a nem albánokkal szembeni terror, ami miatt nagyon közelinek tűnik egy beláthatatlan következményekkel járó konfliktus.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió a múlt héten több alkalommal is bírálta Koszovót a dinár használatának betiltása miatt az észak-koszovói szerb területeken, ám nem önmagával az intézkedéssel szemben emelt kifogásokat, hanem az új szabályok bevezetésének módját, vagyis a párbeszéd és az átállás előkészítésének hiányát kritizálta.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


22
Koszovó betiltja a dinár használatát, ami miatt fizetési problémák merülhetnek fel

Mi lehetne a megoldás?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava