Connect with us

Koszovó

A Koszovói Központi Bank kormányzója szerint a pénzmosást akadályozták meg a dinár kiiktatásával

A Koszovói Központi Bank kormányzója úgy fogalmazott, hogy a dinár használatának megszüntetésére azért volt szükség, mert Szerbia illegálisan finanszírozza a koszovói szerb önkormányzatokat, és kamionokkal küldte a pénz Koszovóba, nem pedig a pénzügyi rendszeren keresztül, ezért az intézkedés célja a pénzmosás megakadályozása és a szervezet bűnözés felszámolása volt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Ahmet Ismaili, a Koszovó Központi Bank kormányzója kijelentette, hogy a dinár használatának kivezetésével a pénzmosást és a szervezett bűnözést kívánják megakadályozni
Ahmet Ismaili, a Koszovó Központi Bank kormányzója kijelentette, hogy a dinár használatának kivezetésével a pénzmosást és a szervezett bűnözést kívánják megakadályozni (Forrás: Screenshot, Kallkxo)
Listen to this article

Ahmet Ismaili, a Központi Bank kormányzója közölte, hogy a szerbek továbbra is fogadhatnak segélyeket és kifizetéseket Szerbiából, de csak “hivatalosan és törvényesen”, vagyis kizárólag csak euróban. Ismaili a Kallxo portál Facebook-adásában úgy fogalmazott, hogy a szerb fizetőeszközként történő betiltását a pénzmosás és a terrorizmus elleni küzdelem indokolta, a célja pedig a pénzügyi rendszer integritásának megerősítése.

Pénz csak a bankokon keresztül érkezhet

Ismaili úgy fogalmazott, hogy a szabályok szerint Koszovóban az euró az egyetlen fizetőeszköz, a fizetőeszközként történő használatának megszüntetésére pedig azért volt szükség, mert Szerbia illegálisan finanszírozta a szerb önkormányzatokat.

Állítása szerint ez korábban Brüsszelben is felmerült, mert a kamionokkal érkezett Koszovóba, és a kifizetések nem a pénzügyi rendszeren keresztül történtek, ami kockázatot jelent a terrorizmus, a pénzmosás és a szervezett bűnözés finanszírozása szempontjából.

A kormányzó szerint nagyobb mulasztás lett volna nem cselekedni ebben a kérdésben, mint amekkora felelőséggel a dinár használatának betiltása jár, a lépésnek pedig nem személyes, hanem intézményi indítékai vannak.

Ez a kijelentés bizonyos értelemben válasz azokra a belgrádi vádakra, hogy Albin miniszterelnök mindent megtesz a szerbek elűzése érdekében, és a dinár használatának betiltása is terrorjának a része, amivel a pristinai kormány, illetve személyesem “etnikai tisztogatást” hajt végre Koszovóban.

A Központi Bank (Bankës Qendrore të Kosovës, BQK) kormányzója szerint nem azt tiltották meg, hogy bárki is pénzt kapjon, vagy hogy dinárt tartson magánál, hanem azt vezették be, hogy a szerbek ezentúl csakis euróban kaphatnak segélyeket és kifizetéseket a bankrendszeren keresztül kell, mert a “ jogrendszer szerint az euró az egyetlen fizetőeszköz” az országban.

Ismaili megjegyezte, hogy a dinár tilalmáról szóló rendeletnek semmi köze egy bizonyos népességhez, és hozzátette, hogy “az idő majd eldönti”, hogy éppen a szerbek lesznek azok, akik profitálnak ebből a döntésből.

A Koszovói Nemzeti Bank épülete Pristinában

A Nemzeti Bank épülete Pristinában (Forrás: BQK)

Ismét jönnek az úttorlaszok?

A Koszovóból elköltözött szerbek közben bejelentették, hogy mától minden hétfőn három órára lezárják az utakat Rudare közelében dél és délután három óra között, ami a Koszovó felé vezető utak egyikének eltorlaszolását jelenti.

Az említett szerbeket tömörítő szervezet közleménye szerint szelektív – etnikai alapon történő – útlezárásról van szó, mivel a Koszovó felől érkező albánokat nem engedik tovább Niš, Belgrád és Szabadka irányába.

Szerbiai jelentések szerint a blokádot a “koszovó-metóhiai szerbek elleni terror és brutális fellépés” miatt hajtják végre, amivel kapcsolatban külön is megemlítették Albin miniszterelnököt.

A Koszovóból távozott szerbek közleményükben megjegyezték, hogy mára már elviselhetetlenné vált a nem albánokkal szembeni terror, ami miatt nagyon közelinek tűnik egy beláthatatlan következményekkel járó konfliktus.

Az és az Európai Unió a múlt héten több alkalommal is bírálta Koszovót a dinár használatának betiltása miatt az észak- szerb területeken, ám nem önmagával az intézkedéssel szemben emelt kifogásokat, hanem az új szabályok bevezetésének módját, vagyis a párbeszéd és az átállás előkészítésének hiányát kritizálta.


Mini


Az alábbi csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


21
Koszovó betiltja a dinár használatát, ami miatt fizetési problémák merülhetnek fel

Mi lehetne a megoldás?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava