Connect with us

Magyarország

Orbán is támogatta Ukrajna megsegítését, egyes források szerint nem volt más kiút

A szlovén vezető hírportál, a Delo ennek kapcsán arra a következtetésre jutott, hogy a magyar miniszterelnök nyilvánvalóan beleegyezett abba, hogy a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának részeként az Európai Unió további makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának. Ez magában foglalja Ukrajna számára a következő négy évre szánt 50 milliárd eurót, amelyből 33 milliárd eurót kölcsönök és 17 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában folyósítanak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Orbán most együtt kávézott a többiekkel
Orbán most együtt kávézott a többiekkel
Listen to this article

A balkáni portálokat is erőteljesen foglalkoztatja, hogy valamennyi uniós vezető támogatja az Ukrajnának nyújtandó eurós segélyt, beleértve Viktor miniszterelnököt is. A zágrábi liberális, néha polgárpukkasztó Index, amelynek 1,1 millió követője van a Facebookon, a címében azt írta: “ tudta, hogy vége van”. A nagy múltú, általában kormányközeli belgrádi Politika is a fajsúlyos hírek között hozta a megállapodás hírét, azt emelve ki a címben, hogy “Ukrajna mindent megkapott, viszont semmit sem”. Ez a mondat is visszhangzik a balkáni portálokon.

Most együtt kávéztak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem sokkal tizenkét óra előtt azt írta az X platformon, hogy megvan az egység, és “mind a 27 uniós vezető támogatja az Ukrajnának nyújtandó eurós makroszintű pénzügyi támogatást”.

Nem sokkal később Ursula von der Leyen is számítógép elé pattant, és kissé érzelmesebbre hangolt bejegyzésében megjegyezte, hogy “jó nap” ez Európa számára, miután az Európai Tanács teljesítette a prioritásait, ami Ukrajna támogatását és az illegális migráció elleni küzdelmet jelenti.

Ez az utóbbi talán fontosabb lehetne a balkáni térség számára, amelyet egyelőre csak közvetve érint az Ukrajna elleni háború, ellentétben az illegális migrációval, de ezt a nyugati hírügynökségektől erősen függő Balkánon nemigen tárgyalták ki.

Még mielőtt visszatérnénk a balkáni reagálások számbavételéhez, figyelemkeltés gyanánt megjegyezzük, hogy a trollkodó, ki tudja milyen háttérrel rendelkező Decentralise Party átalakította az uniós bizottsági elnök bejegyzését, amiből az sült ki, hogy az Európai Tanács meghajolt az oligarchia előtt, lerombolja Ukrajnát, finanszírozza az illegális migrációt, meghiúsítja Európa versenyképességét, és így ez jó nap a globalizmus számára.

Politikai trollkodás, avagy "underground" az X platformon

Politikai trollkodás, avagy “underground” az X platformon

A két uniós vezető egyébként azt követően nyilvánult meg az X-en, hogy Németország, Franciaország és Olaszország által megtámogatva szűkkörű találkozót tartott Orbánnal, a tanácskozáson ezúttal Macron, Scholz és Meloni (is) kért kávét, de egyikük sem hagyta el a termet.

A vezető hírportál, a Delo ennek kapcsán arra a következtetésre jutott, miszerint a magyar nyilvánvalóan beleegyezett abba, hogy a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának részeként az Európai Unió további makroszintű pénzügyi támogatást nyújtson Ukrajnának. Ez magában foglalja a következő négy évre szánt eurót, amelyből 33 milliárd eurót kölcsönök és 17 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatások formájában folyósítanak.

meggondolta magát

A brit baloldali Guardiant gyakran idéző horvát Index azt írja, hogy a délelőtti megbeszéléseken részt vevő néhány kulcsfontosságú tagállam képviselője szerint “semmit sem kapott”, de “egyszerűen nem látott más lehetőséget”, mint a terv elfogadását. Az Index megjegyezte, hogy a cikk keletkezéséig nem reagált nyilvánosan a megállapodásra, nem nyilatkozott a sajtónak, és nem posztolt semmit a közösségi oldalakon.

Az Index/Guardian meg nem nevezett forrásai szerint az a benyomás alakult ki, hogy ma reggel már tudta, hogy mindennek vége.

– Nem volt mérges, vagy ilyesmi, de már tudta, hogy vége van, és egyedül maradt

– mondta a meg nem nevezett forrás a Guardiannak, amely szerint engedett a nyomásnak.

A jelek szerint az illiberális Szerbiában a kormányközeli Politikában is olvassák a Guardiant, miután a lap internetes kiadásában megjelent cikk címe szerint “Ukrajna mindent megkapott – semmit”, merthogy továbbra sem tesz eleget kötelezettségeinek, ami feljogosította volna az uniós forrásokhoz való hozzáférésekhez.

A Politika ezt követően azonban idézi a Financial Times egyik hét eleji cikkét is, amely szerint “az a magyar gazdaság szabotálását tervezi, ha Budapest blokkolja az újabb pénzügyi segélyek engedélyezését Ukrajnának az uniós vezetők e heti csúcstalálkozóján”.

A szerb lap a Financial Timesnak azt megállapítását is átvette, miszerint finanszírozás nélkül „a pénzügyi piacok, valamint az európai és nemzetközi vállalatok kevésbé érdeklődhetnek a magyarországi befektetések iránt”, ami miatt “további gyors növekedésnek indulhatnak a magyar államháztartási hiány finanszírozásának költségei, és zuhanni kezdhet a forint”.

A bosnyák Avaz cikkének azt a címet adta, hogy meggondolta magát, így az vezetői jóváhagyták az Ukrajnának szánt eurós segélyt, a másik befolyásos szarajevói hírportál, a Klix pedig azt jegyezte meg, hogy mégiscsak engedett.

A Klix ehhez hozzátette, hogy így nem történt meg az Ukrajnának szánt eurós támogatás újabb blokkolása, bár (magyar részről) sokáig ezt kommunikálták.

A Klix szerint a mai ülés előestéjén a médiával folytatott beszélgetések során számos uniós illetékes foglalkozott és Viktor szerepével, mint az uniós egység elérésével kapcsolatos kulcsproblémával, és szóba kerültek olyan alternatív megoldások is, amelyek megkerülését jelentették volna a döntéshozatali folyamatban, de úgy tűnik, hogy erre nem volt szükség.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


9
A magyar miniszterelnök is megtámogatta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt, amire a bizottsági elnök megjegyezte, hogy nagy nap ez Európa számára

Kinek nagy nap ez?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

Vizsgáljuk meg a kérdést más aspektusból is!

7
A magyar miniszterelnök is megtámogatta az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt

Mit jelent ez?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava