Connect with us

Bosznia

Szijjártó öt nappal ezelőtti látogatása után Novák is nehézkesen landolt Szarajevóban
0 (0)

Mint a magyar államfő elmondta, „az EU a nyugat-balkáni régió nélkül olyan, mint a leves a só nélkül, meg lehet enni, de mindenki érzi, valami hiányzik belőle.” Ezért a régió országainak ki kell használniuk az Ukrajna, Georgia (Grúzia) és Moldávia kapcsán megkezdett bővítési folyamatot.

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Négy államfő két ország élén, ebben a tekintetben Bosznia-Hercegovina 3:1-re nyerne Magyarország ellen
Négy államfő két ország élén, ebben a tekintetben Bosznia-Hercegovina 3:1-re nyerne Magyarország ellen (Forrás: Bosnainfo)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kétnapos látogatásra érkezett Szarajevóba. A magyar államfő az EU integráció, míg a honvédelmi miniszter a magyar tábornok vezette EUFOR Althea misszió kapcsán biztosította támogatásáról és együttműködési készségéről a bosznia-hercegovinai felet. Szijjártó Péter négy nappal ezelőtti látogatása kapcsán számoltunk be arról, hogy a legfőbb külügyér gépe majd bő egyórán át körözött a boszniai főváros reptere felett, miután az a salamoni döntés született, hogy a delegáció egy banjalukai kitérőt követően kísérli meg a leszállást Szarajevóban. Novák Katalinnak kedden csak félórás csúszást okozott a hivatalos közleményekben szereplő köd, ami valójában a magas szintű légszennyezés miatt a reptérnek helyt adó mezőn megülő szmog.

Novák szerint a Nyugat-Balkán az EU-nak, mint só a levesnek

A boszniai média kevés információt szolgáltatott a magyarok vendégszerepléséről, tekintettel arra, hogy azt udvariassági látogatásnak minősítették a felek, ennek megfelelően a magyar köztársasági elnöknek a boszniai államelnökség három tagjával és Borjana Krištoval, a kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa elnöklő miniszterével folytatott körülbelül félórás egyeztetéseit követően sajtótájékoztatóra nem került sor.

A magyar államfő a boszniai államelnökségben és a miniszterek tanácsában is az EU integráció fontosságáról beszélt, és megerősítette, hogy a magyar fél támogatja Bosznia uniós integrációját.

A magyar köztársasági elnök konyhai ismeretekkel ötvözte az unió balkáni bővítését, mert mint elmondta, „az EU a nyugat-balkáni régió nélkül olyan, mint a leves a só nélkül, meg lehet enni, de mindenki érzi, valami hiányzik belőle.” Szerinte ezért a régió országainak ki kell használniuk az Ukrajna, Georgia (Grúzia) és Moldávia kapcsán megkezdett bővítési folyamatot.

Željka Cvijanović a boszniai államelnökség szerb tagja, aki a korábbi években rendre részt vett a budapesti éves demográfiai fórumon, az Insta felületén köszönte meg a magyar köztársasági elnöknek, hogy hazájába látogatott, és mint írta a magyar fél olyan partner, „amelyik nem önt olajat a tűzre, hanem az együttműködés és a partnerség hangján beszél.”

Novák szelfizik

– Öröm volt részt venni a “Túl a politikán” elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen, amelyet Novák Katalin magyar köztársasági elnök szervezett a Jahorina-hegységben – írta Željka Cvijanović szerb elnökségi tag az Instagramon a női szekció számára szervezett ülést követően (Forrás: Instagram, Željka Cvijanović)

A katonai szerepvállalás a fókuszban

A látogatás udvariassági jellegén túl a Magyar Honvédség bosznia-hercegovinai szerepvállalása áll a fókuszban. Tudni illik, január 1-étől hivatalosan Sticz László vezérőrnagy látja el a boszniai EUFOR Althea békefenntartó misszió vezetésével járó feladatokat.

A magyar tábornok már egy hónapja munkába állt, az ünnepélyes keretek közti parancsnoki átadás-átvételre azonban csak szerdán kerül sor a Szarajevó melletti butmiri EUFOR-bázison.

A magyar katonai jelenlét növelése és a parancsoki poszt formális átvétele mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter találkozott Zukan Helez boszniai védelmi miniszterrel. A két katonapolitikai vezető egyeztetése sem volt sajtónyilvános, azonban mindketten röviden nyilatkoztak a tárgyalás után.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elmondta, hogy a nyugat-balkáni térség stabilitása elsődleges magyar érdek. Így Magyarország folyamatosan szerepet vállal annak megőrzésében. A magyar fél kész a kétoldalú katonai együttműködés elmélyítésére, a két védelmi tárca ennek érdekében folyamatosan együttműködik.

Szalay-Bobrovnitczky kiállt Sticz mellett

Zukan Helez boszniai védelmi miniszter számára a legfontosabbnak az bizonyult, hogy a magyar fél részéről Szalay-Bobrovniczky is megerősítette, hogy a magyar fél támogatja Bosznia NATO- és EU-integrációját. Szót ejtettek az ukrajnai háborúról és a közel-keleti konfliktus eszkalációs veszélyéről is.

Helez kiemelte, hogy a magyar honvédelmi miniszter Sticz vezérőrnagyot professzionális katonának minősítette, aki a katonai szabályzatok betartásával látja el a feladatát.

A magyar védelmi tárca vezetője vélhetően ezzel a gesztussal akarta biztosítani a boszniai felet arról, hogy a magyar szerepvállalással szemben korábban megfogalmazódott aggodalmak alaptalanok.

A bilaterális együttműködés fokozása érdekében is határoztak meg területeket. Helez ezek közül az oktatási támogatást emelte ki, ami alapján a magyar haderő támogatást nyújt a boszniai katonák képzéséhez.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 nap telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban
5 (6)

TartalomjegyzékNovák szerint a Nyugat-Balkán az EU-nak, mint só a levesnekA katonai szerepvállalás a fókuszbanSzalay-Bobrovnitczky kiállt Sticz mellett A csillagok segítségével...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet2 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?
4.6 (5)

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország2 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak
5 (4)

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például Az EP-választásokon ezt kell megtölteni, erdélyi magyar képviselőkkel is például
Erdély2 hét telt el azóta

Megvan Erdélynek a maga baja
3.7 (3)

Elemzők attól tartanak, hogy a tömbmagyarságban lesz alacsony a részvétel, mivel a politikából kiábrándult székelyek legyinthetnek egyet: „Úgyis magyar lesz...

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 hét telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették
5 (3)

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava