Connect with us

Bosznia

Szijjártót délután nem akadályozta a köd, hogy Szarajevóban folytassa a tárgyalásokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Csak összejött: Szijjártó Péter külügyminiszter gépe kora délután landolt Szarajevóban a reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, így megtartották a külügyi találkozót
Csak összejött: Szijjártó Péter külügyminiszter gépe kora délután landolt Szarajevóban a reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, így megtartották a külügyi találkozót (Forrás: Screenshot)
Listen to this article

A reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, Szijjártó gépe megérkezett Szarajevóba, ahol Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel találkozott. A felek a két állam külügyminisztériumainak együttműködését előmozdító akciótervet írtak alá, majd rövid sajtótájékoztatón elismerően nyilatkoztak a bilaterális kapcsolatok fejlődéséről. Egyúttal jelezték, hogy Magyarország fiatal boszniai diplomaták képzésével támogatja a balkáni országot, a vendéglátó külügyminiszter pedig annak a reményének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina már márciusban megkezdődheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Őszinte barátság Szarajevóval (is)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a reggeli sikertelen szarajevói leszállási kísérletet követően végül délután 14 órakor érkezett meg a nyugat-balkáni Csodaország fővárosába, Szarajevóba.

A boszniai külügyminiszter arra az orbáni kijelentésre hivatkozott, hogy Bosznia-Hercegovina Magyarország számára tiszteletbeli szomszédos ország. A magyar miniszterelnök ezt 2022 szeptemberében mondta a boszniai Szerb Köztársaságra vonatkoztatva

A boszniai külügyminiszter a találkozó során arra hivatkozott, hogy Bosznia-Hercegovina Magyarország számára tiszteletbeli szomszédos ország. Ezt a fordulatot a magyar miniszterelnök 2022 szeptemberében használta először a boszniai Szerb Köztársaságra vonatkoztatva, majd egy sajtóközlemény szerint 2023 októberében ezt a megfogalmazást Bosznia-Hercegovinára is kiterjesztette, amikor Dodikot fogadta Budapesten (Forrás: Screenshot)

A magyar külügy vezetője Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel tartott négyszemközti egyeztetést, majd sor került a két ország külügyminisztériumai közti együttműködést szorosabbá fűző akcióterv aláírására.

A dokumentum ellenjegyzését követően Szijjártó és Konaković egy villám tempóban megtartott sajtóértekezleten osztották meg a közvéleménnyel a tárgyalásokon elhangzottakat.

Konaković köszönetet mondott a magyar kormánynak a nyugat-balkáni államok, így Bosznia-Hercegovina uniós integrációja terén nyújtott támogatásért.

Kiemelte, hogy a magyar fél őszinte barátként a diplomáciai lobbi tevékenységen túl is aktívan támogatja Boszniát a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges adminisztratív feltételek megteremtésében.

A boszniai külügy első embere ezen felül közölte, hogy a magyar féllel folytatott együttműködés folyamatosan mélyül, mert a most aláírt akciótervet megelőzően a két állam katonai együttműködés terén kötött megállapodást.

Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételét

Szijjártó Péter a Banja Lukában két órával korábban elmondottakhoz hasonlóan megismételte, hogy a július 1-étől esedékes magyar uniós elnökség egyik kiemelt célja a nyugat-balkáni régió államai által megkezdett csatlakozási folyamat felgyorsítása.

Szerinte az EU-nak új energiára és motivációra van szüksége, amit ezek az államok biztosíthatnak a számára. Utóbbi gondolatot azzal foglalta össze, hogy értékelése szerint az uniónak ugyanakkora szüksége van a csatlakozni szándékozókra, mint azoknak az EU tagságra.

Szijjártó Banja Luka után Szarajevóban is kiosztotta az EU-t, illetve annak egyes tagállamait, amikor arról beszélt, hogy vannak olyan tagországok, amelyek a sajtó előtt bővítéspártiak, azonban a zárt ajtós brüsszeli tárgyalások alkalmával már a folyamat ellen vannak.

A magyar külügyminiszter is megerősítette, hogy a mai találkozón aláírt dokumentum alapján a boszniai külügy további segítséget kap, hogy az uniós normáknak megfeleljen.

Ennek érdekében 50 helyet biztosítanak a külgazdasági és külügyminisztérium diplomáciai akadémiáján a boszniai külügy állományába tartozó fiatal diplomaták képzéséhez.

Mindkét fél üdvözölte, hogy a két ország közti külkereskedelmi forgalom a tavalyi évben mintegy 600 millió euróval bővült, aminek köszönhetően az rekord szintet ért el.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Magyarország növelni akarja a gazdasági szerepét a boszniai Szerb Köztársaságban

Ez egy jó döntés?

other answer noteIde írd be a javaslatodat.

A szavazás jelenlegi állása

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York Sportosan, de az évszaknak megfelelő öltözékben: Marko Đurić amerikai nagykövet és Aleksandar Vučić szerb elnök New Yorkban / Sporty, but dressed for the season: US Ambassador Marko Đurić and Serbian President Aleksandar Vučić in New York
English2 hét telt el azóta

Returning from America: Will the Ambassador become the Minister of Foreign Affairs or the Prime Minister?

TartalomjegyzékŐszinte barátság Szarajevóval (is)Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételétMini közvélemény-kutatás Listen to this article Marko Đurić, who previously served as an...

war hysteria or reality war hysteria or reality
English4 hét telt el azóta

War Hysteria: Croatians Also Joining the Race

TartalomjegyzékŐszinte barátság Szarajevóval (is)Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételétMini közvélemény-kutatás Listen to this article Even the Croatians couldn’t resist getting involved...

The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there The Serbian president shows where the gas enters Serbia, and the new gas pipeline starts from there
English1 hónap telt el azóta

New Gas Pipeline Under Construction Towards Hungary Between Niš and Horgos, Plans Underway

TartalomjegyzékŐszinte barátság Szarajevóval (is)Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételétMini közvélemény-kutatás Listen to this article The Serbian government has made the decision...

ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia ARCore searched for lithium in the Lopare area of ​​the Republika Srpska in Bosnia
English1 hónap telt el azóta

Lithium was also found in the Republika Srpska in Bosnia, which is likely to go to Mercedes

TartalomjegyzékŐszinte barátság Szarajevóval (is)Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételétMini közvélemény-kutatás Listen to this article In recent days, there has been quite...

Jöhet a sorkatonai szolgálat Jöhet a sorkatonai szolgálat
English2 hónap telt el azóta

Serbia reinstates mandatory military service, allegedly not preparing for war

TartalomjegyzékŐszinte barátság Szarajevóval (is)Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételétMini közvélemény-kutatás Listen to this article Miloš Vučević, the acting defense minister of...

Egy hét legjava