Connect with us

Bosznia

Szijjártót délután nem akadályozta a köd, hogy Szarajevóban folytassa a tárgyalásokat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Csak összejött: Szijjártó Péter külügyminiszter gépe kora délután landolt Szarajevóban a reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, így megtartották a külügyi találkozót
Csak összejött: Szijjártó Péter külügyminiszter gépe kora délután landolt Szarajevóban a reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, így megtartották a külügyi találkozót (Forrás: Screenshot)

Hallgasd meg ezt a cikket!

A reggeli sikertelen leszállási kísérlet után, Szijjártó gépe megérkezett Szarajevóba, ahol Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel találkozott. A felek a két állam külügyminisztériumainak együttműködését előmozdító akciótervet írtak alá, majd rövid sajtótájékoztatón elismerően nyilatkoztak a bilaterális kapcsolatok fejlődéséről. Egyúttal jelezték, hogy Magyarország fiatal boszniai diplomaták képzésével támogatja a balkáni országot, a vendéglátó külügyminiszter pedig annak a reményének adott hangot, hogy Bosznia-Hercegovina már márciusban megkezdődheti a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.

Őszinte barátság Szarajevóval (is)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a reggeli sikertelen szarajevói leszállási kísérletet követően végül délután 14 órakor érkezett meg a nyugat-balkáni Csodaország fővárosába, Szarajevóba.

A boszniai külügyminiszter arra az orbáni kijelentésre hivatkozott, hogy Bosznia-Hercegovina Magyarország számára tiszteletbeli szomszédos ország. A magyar miniszterelnök ezt 2022 szeptemberében mondta a boszniai Szerb Köztársaságra vonatkoztatva

A boszniai külügyminiszter a találkozó során arra hivatkozott, hogy Bosznia-Hercegovina Magyarország számára tiszteletbeli szomszédos ország. Ezt a fordulatot a magyar miniszterelnök 2022 szeptemberében használta először a boszniai Szerb Köztársaságra vonatkoztatva, majd egy sajtóközlemény szerint 2023 októberében ezt a megfogalmazást Bosznia-Hercegovinára is kiterjesztette, amikor Dodikot fogadta Budapesten (Forrás: Screenshot)

A magyar külügy vezetője Elmedin Konaković boszniai külügyminiszterrel tartott négyszemközti egyeztetést, majd sor került a két ország külügyminisztériumai közti együttműködést szorosabbá fűző akcióterv aláírására.

A dokumentum ellenjegyzését követően Szijjártó és Konaković egy villám tempóban megtartott sajtóértekezleten osztották meg a közvéleménnyel a tárgyalásokon elhangzottakat.

Konaković köszönetet mondott a magyar kormánynak a nyugat-balkáni államok, így Bosznia-Hercegovina uniós integrációja terén nyújtott támogatásért.

Kiemelte, hogy a magyar fél őszinte barátként a diplomáciai lobbi tevékenységen túl is aktívan támogatja Boszniát a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez szükséges adminisztratív feltételek megteremtésében.

A boszniai külügy első embere ezen felül közölte, hogy a magyar féllel folytatott együttműködés folyamatosan mélyül, mert a most aláírt akciótervet megelőzően a két állam katonai együttműködés terén kötött megállapodást.

Szijjártó gyorsítaná a tagjelöltek felvételét

Szijjártó Péter a Banja Lukában két órával korábban elmondottakhoz hasonlóan megismételte, hogy a július 1-étől esedékes magyar uniós elnökség egyik kiemelt célja a nyugat-balkáni régió államai által megkezdett csatlakozási folyamat felgyorsítása.

Szerinte az EU-nak új energiára és motivációra van szüksége, amit ezek az államok biztosíthatnak a számára. Utóbbi gondolatot azzal foglalta össze, hogy értékelése szerint az uniónak ugyanakkora szüksége van a csatlakozni szándékozókra, mint azoknak az EU tagságra.

Szijjártó Banja Luka után Szarajevóban is kiosztotta az EU-t, illetve annak egyes tagállamait, amikor arról beszélt, hogy vannak olyan tagországok, amelyek a sajtó előtt bővítéspártiak, azonban a zárt ajtós brüsszeli tárgyalások alkalmával már a folyamat ellen vannak.

A magyar külügyminiszter is megerősítette, hogy a mai találkozón aláírt dokumentum alapján a boszniai külügy további segítséget kap, hogy az uniós normáknak megfeleljen.

Ennek érdekében 50 helyet biztosítanak a külgazdasági és külügyminisztérium diplomáciai akadémiáján a boszniai külügy állományába tartozó fiatal diplomaták képzéséhez.

Mindkét fél üdvözölte, hogy a két ország közti külkereskedelmi forgalom a tavalyi évben mintegy 600 millió euróval bővült, aminek köszönhetően az rekord szintet ért el.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


25
Magyarország növelni akarja a gazdasági szerepét a boszniai Szerb Köztársaságban

Ez egy jó döntés?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.


Védelem és gyorsaság

EGYETLEN VPN KORLÁTLAN ESZKÖZRE KÉTFAKTOROS AZONOSÍTÁSAL, A BALK MAGAZIN AJÁNLÁSÁVAL

2022 februárjában a Windscribe a Wired UK szerint a legjobb VPN-ek közé került, a következő megállapítással: "A Windscribe mindig is a nagylelkűbb ingyenes VPN-szolgáltatók közé tartozott, de egyben az egyik legmegbízhatóbb és legköltséghatékonyabb fizetős fogyasztói VPN-szolgáltatás is."

2023 májusában az Engadget a Windscribe-ot "2023 legjobb ingyenes VPN-jének" nevezte meg, kijelentve, hogy "Kiválasztottuk a legjobb ingyenes VPN-nek a magas biztonsága és a szerveropciók széles választéka miatt más ingyenes VPN-ekhez képest."

A Windscribe megszabadít a támadóktól!

A Windscribe aktív támogatója az autoriter rezsimek által cenzúrázott információkhoz való szabad hozzáférésnek. Ezek közé az erőfeszítések közé tartozik a kiterjesztett sávszélességű ingyenes fiókok biztosítása mindenkinek, akit az ukrajnai orosz invázió érintett, valamint az ingyenes és korlátlan szolgáltatás a régió összes újságírója számára.Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava