Connect with us

Oroszország

Az oroszok verték a szerb zsoldosokat, és cigányoknak nevezték őket

A szerbek parancsba kapták, hogy induljanak harcolni, de a 119-es ezred csak 2-3 tárat adott nekik, majd megjelentek valahonnan a katonai rendőrök, akik lövöldözéssel próbálták megfélemlíteni a szerbeket. Deki zsoldos szerint az oroszok puskatussal verték a fegyvertelen szerbeket, több ember fejét is betörték, és szájon is kapták őket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Deki zsoldos az összes plecsnijét kifényesítette, és a Szent György-szalaggal is kidekorálta magát (Forrás: X platform)
Deki zsoldos az összes plecsnijét kifényesítette, és a Szent György-szalaggal is kidekorálta magát (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

A legismertebb szerb zsoldos, Dejan Berić videóüzenetet intézett Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, amelyben arra panaszkodott, hogy a 119-es orosz légideszantegység parancsnokai rosszul bánnak a Volki (Farkasok) szerb egység önkénteseivel, állítása szerint az oroszok verik és cigányoknak nevezik a szerbeket. A videó készítésekor a szerb mesterlövész, aki önkéntesek toborzásával is foglalkozik, fekete pólót viselt, amelyen a Komanda Putina, vagyis “Putyin parancsnoksága – Népfront” felirat volt olvasható. A Deki “mozgalmi néven” ismertté vált Berić a videót az orosz Facebooknak számító VKontakte közösségi csatornán tette közzé, az azonban nem segített, mert az orosz védelmi minisztérium lázadásnak minősítette az ügyet, és megbüntette a szerbeket.

Verik a szerb zsoldosokat az orosz testvérek

Az orosz védelmi minisztérium súlyos büntetést rótt ki a szerbekre miután Dejan Berić, az orosz hadsereg híres/hírhedt szerb zsoldosa a múlt héten arra panaszkodott, hogy a 119-es légideszantezred tagjai úgy bánnak a szerbekkel, mintha azok “lábasjószágok” lennének, verik és cigányoknak nevezik őket.

A belgrádi Blic jelentése szerint a védelmi minisztérium elutasította a szerbek kérését, hogy a “megtépázott” Farkasokat helyezzék át a csecsen apukáról elnevezett Akhmat egységbe, amely a néhai Akhmat Kadirov fiának, Ramzan Kadirovnak a parancsnoksága alá tartozik.

Ehelyett a szerb zsoldosokat a leghevesebb harcok helyszínére küldték, az orosz ügyészség pedig nyomozást indított, és ez akár büntetőeljárás megindításához vezethet lázadás szításának a vádjával.

Pedig Deki korábban arról biztosította honfitársait, hogy sikeresen megállapodott Ramzan Kadirovval az összes szerb áthelyezéséről az Akhmatba, amit állítólag Apti Alaudinov orosz tábornok is jóváhagyott.

Azt már csak mi jegyezzük meg, hogy a sors különös fintora, miszerint a Balkánon a muszlim vallású bosnyákok és albánok legnagyobb ellenségének számító szerbek Ukrajnában azt szeretnék, hogy a muszlim Kadirov egységébe helyezzék át őket egy orosz ortodox ezredből.

De ez sem jött össze, mert az orosz védelmi minisztérium a szerbek érdekében eljárni akaró Kadirov kérését is elutasította, és közölte, hogy “a katonai tárca vezetése elleni minden nyilvános zsarolást és provokációt el kell nyomni és szankcionálni kell”. A Prigozsin-ügy óta rossz tapasztalataik lehetnek.

Szerbiai beszámolók szerint ennek szellemében a katonai ügyészség feladatban kapta, hogy olyan ítéleteket hozzon, amelyek szerint bűnösnek találják a szerbeket lázadás és árulás miatt.

Csak két-három tárat kaptak

A szerb főzsoldos – aki a többi szerbet beszervezte – arra is panaszkodott, hogy a 106-dik Tulai hadosztály 119-es ezredéhez tartozó oroszok úgy viselkednek a szerbekkel szemben, mint az ukrán hadsereg, vagy mint az ukrán toborzótisztek, nem pedig úgy, mint ahogy azt az oroszoktól elvárni lehetne.

Őszintén szólva, önmagában is elég nagy bátorságra vall Deki zsoldos részéről, hogy a szerbeket fogadó orosz katonákat az ellenséges ukránokhoz hasonlította, amiért aligha jár plecsni, főleg ha az őt támogató társaság kiszorul a Kremlből.

Dejan Berić szerint az oroszok egyáltalán nem vették figyelembe, hogy a szerbek “jószívvel” jöttek, miután Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök engedélyezte a külföldiek érkezését, nem pedig rabolni, vagy ki tudja, hogy miért, vagy miért nem.

Deki elmondta azt is, hogy az általa és még néhány szerb társa által beszervezett önkénteseket egy Moszkva közelében lévő bázison fogadták, ahol ebben a helyi hatóságok is segítettek.

A szerbek ott szerződést írtak alá az orosz védelmi minisztériummal, majd Rjazanyba vitték őket, onnan pedig Luhanszkba, ahol aztán létrejött a Volk nevet viselő orosz-szerb egység.

Berić elmondása szerint ebben az egységben rosszul bántak a szerbekkel, cigányoknak nevezték őket, és azt kérdezték tőlük, hogy miért mentek oda, mármint Ukrajnába.

A szerbeknek parancsba adták például, hogy induljanak harcolni, de csak 2-3 tárat kaptak, majd megjelentek valahonnan a katonai rendőrök, akik lövöldöztek is. Deki szerint szó szerint az oroszok puskatussal verték a fegyvertelen szerbeket, több ember fejét is betörték, és szájon is kapták őket.

Deki zsoldos néha előveszi a hangszerét is (Forrás: X platform)

Deki zsoldos néha előveszi a hangszerét is (Forrás: X platform)

Berić kijelentette, hogy az orosz katonai tisztviselők és a rendőrség a szerb zsoldosokat dezertőröknek és háborús bűnösöknek nyilvánította, leszerelték, és annak bevallására kényszerítették őket, hogy kémek.

Ezek után felmerül az a kézenfekvő, de nem szándékosan hatásvadász kérdés, hogy vajon mire számíthatnak az oroszok ellenségei, ha a barátaikkal – akik közösen akartak velük harcolni – így bánnak.

Deki zsoldos és a tojáshiány

A belgrádi Blic több forrásra hivatkozva azt írta, hogy Berić levele jó példa arra, miszerint az orosz elnökválasztásokra készülve összecsaptak a Kremlön belüli klánok, az egyik oldalon Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkárával és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, a másik oldalon pedig Igor Szecsinnel, a Rosznyefty állami olajcég vezérigazgatójával.

A brit sajtó szerint az oroszok ezer szerb zsoldost szeretnének  besorozni, miután Putyin elnök egy évre vitte le a hűségnyilatkozat időtartamát

A brit sajtó szerint az oroszok ezer szerb zsoldost szeretnének besorozni, miután Putyin elnök egy évre vitte le a hűségnyilatkozat időtartamát (Forrás: Screenshot)

A szerbek mind ebbe úgy keveredtek bele, hogy Alekszej Gyumin a Tulai körzet kormányzója Szecsin frakciójának aktív tagja és a 106. tulai hadosztály patrónusa, ezért az állítólag Patrusev támogatását élvező Deki zsoldos Putyinnak szánt nyilvános üzenete valójában Gyumin pozícióinak a megingatását szolgálja.

A tulai hadosztályban olyan személyek találhatók még, mint Vlagyimir Szeliversztov és Mihailo Teplinszki vezérezredes, akik kapcsolatban álltak az orosz védelmi minisztérium ellen fellázadt Wagner Csoporttal és Sojgu védelmi miniszter ellenzékével.

Az utóbbi időben a Putyin környezetéhez tartozó Patrusevet a fián keresztül igyekszik kikezdeni a Szecsin féle csoport, akit az Oroszországban nemrég kialakult tojáshiányért tesznek felelőssé, merthogy ő a mezőgazdasági miniszter.

A belgrádi balközép portál az amerikai Háborús Tanulmányok Intézetére (Institute for the Study of War, ISW) hivatkozva azt írja, hogy a különböző frakciók megpróbálják lejáratni egymást Putyin előtt, hogy az elnökválasztás után minél jobb pozíciókat szerezzenek a Kremlben, és állítólag ehhez használják fel a szerb önkénteseket is.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava