Connect with us

Ukrajna

A szerb Bagoly most még Ukrajnában harcol, a következő helyszín Koszovó

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Bagoly zászlóalj
Orosz-szerb zászlóaljat szervez, hogy azzal induljon meg Koszovóba (Forrás: The Geopost)
A cikk meghallgatása

Egy boszniai szerb férfi zsoldosokat toboroz az Ukrajna elleni háborúhoz, és azzal fenyegetődzik, hogy a következő állomása Koszovó lesz. A Szabad Európa Rádió 2023 májusában írt a hazájában büntetett előéletű Aleksandar Velimirovićról, aki megváltoztatta a személyazonosságát, és az orosz hadsereghez csatlakozva harcol Ukrajnában, ahol már a 2022-es orosz invázió előtt is ott volt. A férfi nemrégiben közölte, hogy Ukrajnában létrehozta a Sova (Bagoly) alakulatot, és hogy a következő célpont Koszovó lesz.

Kicselezte az adatbázisokat

A banjalukai származású Aleksandar Velimirović, korábbi nevén Ljubiša Božić azt állítja, hogy Ukrajnában létrehozta a Sova, vagyis a Bagoly nevet viselő különítményt, amellyel kész Koszovóba indulni.

A férfi az orosz oldalon harcol az ukrán erők ellen Ukrajna keleti részén, ahol állítólag a Wagner Csoporttal részt vett a Bahmut környékén dúló összecsapásokban is.

Velimirovićot, vagyis Božićot már többször letartóztatták hazájában, egyszer emberrablásért el is ítélték, miközben nyomozás folyt ellene annak gyanújával, hogy már az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió előtt is a szakadár orosz területeken harcolt, de bizonyítékok híján az eljárást leállították.

Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy esetleg indult-e újabb vizsgálat Velimirović, vagyis a volt Božić ellen, miután maga beszélt az ukrajnai hadszintéren folyó tevékenységéről, erre vonatkozóan a szerb irányítás alatt lévő bosznia-hercegovinai biztonsági minisztérium nem nyilatkozott, amikor a Szabad Európa megkereste.

A férfi egyébként azért döntött a névcsere mellett hogy “átléphesse a határokat és elérhesse Oroszországot”, miután a korábbi bűncselekmények miatt problémái akadtak az egyes európai országokba történő belépéssel, vagyis a névcserével a rendőrségi adatbázisokat cselezte ki.

– Megváltoztathatjuk a nevünket, és az új személyazonosság birtokában útra kelhetünk


– mondta a boszniai szerb férfi, aki arról is beszélt, hogy beült az autóba, és egy társával együtt bejárta Európát, miután azt tapasztalták, hogy az identitásváltás működik.

– A nevem Ljubiša Božić volt, és úgy érkeztem ide, mint Saša (Aleksandar) Velimirović

– mondta egy olyan internetes csatornán, amelyen egy szerb újságíró oroszbarát videókat tesz közzé.

Szerb-orosz zászlóalj

A “kettős identitású” szerb harcos október elején azt írta a Telegramon a Szabad Európának, hogy egy Bagoly névre keresztelt szerb-orosz zászlóalj létrehozásán dolgozik, és már állítólag száz kiképzett katonája van, de a cél egy ezer főből álló zászlóalj létrehozása.

– Ha összecsapás robban ki, a fiúk 24 órán belül Koszovóban lesznek, készen az albán maffia elleni harcra

– jelentette ki Velimirović, aki szerint az újabb “fiúk” kiképzése is már folyamatban van.

bagoly zászkóalj

A dupla nevű Bagoly (Forrás: Szabad Európa)

A Bagoly-főnök egy videót is küldött az amerikai finanszírozású Szabad Európának, amelyben öt oroszul beszélő férfi látható szerb zászlókkal, akik azt állítják, hogy készek Koszovóba menni, és segíteni a szerb testvéreknek, miután négy embert elvesztettek Koszovóban, utalva a koszovói rendőrség ellen Banjskában elkövetett támadásra.

Az orosz közösségi hálón létrehozott profilján Velimirović segítséget kért a Sova, a Bagoly-csapat felszerelésének javításához.

– Úgy döntöttem, hogy létrehozom a Sova szerb-orosz felderítő-diverzáns különítményt. Szükségünk van a segítségedre. A kezdet nehéz, miután valóban kell a kiképzés. Szükségünk van drónokra, taktikai fejhallgatókra és hőkamerákra

írta a szerb férfi, aki egy orosz bankban vezetett számlának a számát is megadta azoknak, akik erre a nemes, vagy nem éppen nemes célra adakozni szeretnének.

Üdvözölte a Farkasokat is

A kettős és kétes identitású Bagoly-főnök üdvözölte a Volk, azaz a Farkas alakulatot is, merthogy abban is vannak szerbek. És általában minden szerbet köszöntöt (az ukrán fronton), merthogy azt szeretné, ha az Ukrajnában harcoló szerbek egy dandárban vagy zászlóaljban egyesülnének, hogy ne szakadjanak el egymástól.

A Telegramon és a Vkontakte nevű hálón közzétett videókból az derül ki, hogy a Farkasok nevű csoport mögött Davor Savičićet kell keresni, aki szintén Bosznia-Hercegovinából származó szerb, vele kapcsolatban az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy 2014-ben és 2015-ben Oroszország oldalán harcolt. Velimirović a Telegramon szintén megerősítette, Savičić vonatkozásában közzétett információkat.

A Mirotvorec nevet viselő ukrán portál, amely adatbázist hozott létre és tesz közzé az “oroszbarát terroristákról, szeparatistákról, zsoldosokról, háborús bűnösökről és gyilkosokról”, úgy tudja, hogy Savičić korábban Wagner-zsoldos volt, azt megelőzően pedig, még a kilencvenes években a Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában tevékenykedő Željko Ražnatović Arkan által vezetett Szerb Önkéntes Gárdában fejtett ki nem éppen áldásos tevékenységet.

Arkant 1999-ben a Hágai Nemzetközi Törvényszék háborús bűnök elkövetésével vádolta meg, de nem indult ellene bírósági eljárás, mert egy évvel később a belgrádi Intercontinental szállodában ölték meg, miután bizonyára túl sokat tudott a Milošević-rezsim viselt dolgairól.

bagoly zászlóalj

A szerbiai Berić – aki háborús médiaszemélyiség is – szervezi a szerb önkétesek Ukrajnába érkezését (Forrás: Union Televízió)

Velimirović internetes megnyilatkozásaiban megemlíti Dejan Berić szerbiai állampolgárt is, aki mesterlövészként harcol az oroszbarát szakadárok oldalán Kelet-Ukrajnában, ezért távollétében eljárás indult ellene Szerbiában.

Berić jelenleg is Oroszországban és Kelet-Ukrajnában tartózkodik, ahonnan rendszeresen beszámol a csatatéren kialakult helyzetről, de azzal kapcsolatban is közöl információkat, hogy az önkéntesek Szerbiából hogyan juthatnak el Ukrajnába, annak is az orosz ellenőrzés alatt álló részébe.

Velimirović ugyanakkor arra kérte az önkénteseket, hogy nála, és ne Berićnél jelentkezzenek, hogy megszervezze a fogadásukat. Korábban Berić is beszélt Velimirovićról, és azt állította, hogy a névváltoztatáson átesett “kettős identitású férfi” valójában kém, és több emberével is azon dolgozik, hogy megakadályozza a szerbek Ukrajnába érkezését.

bagoly zászlóalj

Őt a hála vezérelte (Forrás: Szabad Európa)

Orosz oldalon harcol még a trebinjei származású Andrej Vukašinović is, mellékesen szólva Trebinje az a hely a boszniai szerb köztársaságban, ahova a szerbiai kormány egy nagy repülőteret tervez, magyar részről pedig napelempark létesülne, zárójel bezárva.

A trebinjei származású Vukašinović 2023 májusában úgy nyilatkozott a Szabad Európának, hogy mindannyian Berićen keresztül mentek Ukrajnába, miután látták a Vkontakte felületein közzétett hirdetéseket, ami pedig vezérelte őket, az nem a pénz volt, hanem “a hazaszeretet és az állampolgárság”, mert hogy a fél éves szerződés lejártát követően állandó szerződést kap az orosz hadsereggel, amihez később orosz állampolgárság is jár.

Vukašinović elmondta, hogy Kelet-Ukrajna azon részein, ahol ő harcolt, Herszon kivételével nincs sok orosz katona, arrafelé többnyire zsoldosok vannak, vagyis ők védik az orosz világot.

A trebinjei származású, húszas éveiben járó boszniai szerb fiatalember úgy nyilatkozott, hogy tettét hősi cselekedetnek tekinti, amivel szeretné visszafizetni azt a segítséget, amelyet az oroszok Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban nyújtottak a szerbeknek.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon A Talentis Group erősíteni akarja a lukavaci üzem régiós szerepét a Balkánon
Bosznia8 óra telt el azóta

A Mészáros Lőrinc-féle Talentis Group tovább terjeszkedne a nyugat-balkáni régióban

A Lukavaci Cementgyár magyar tulajdonosai támogatni akarják a helyi egészségügyi és oktatási intézményeket, valamint a sportegyesületeket. Így nem zárható ki...

Egyre szorosabb szövetségben Egyre szorosabb szövetségben
Magyarország11 óra telt el azóta

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke most Budapesten találkozik Orbán Viktorral

TartalomjegyzékKicselezte az adatbázisokatSzerb-orosz zászlóaljÜdvözölte a Farkasokat is A cikk meghallgatása A boszniai Slobodna Bosna bosnyák baloldali napilap Milorad Dodik kabinetjére...

A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt A magyar külügyminiszter fogadta a koszovói miniszterelnök-helyettest, akivel az uniós bővítésről is tárgyalt
Koszovó11 óra telt el azóta

Szijjártó az uniós bővítésről tárgyalt a koszovói miniszterelnök-helyettessel

Bislimi és a magyar fődiplomata közötti találkozóra két nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ülésezik,...

PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala PORTAL KOMBAT: Orosz világigazság, így néz ki a Pravda-hu.com címoldala
Horvátország3 nap telt el azóta

PORTAL KOMBAT: Működésbe léptek az orosz “békeharcos portálok” a világ félretájékoztatására

A VIGINUM dezinformáció-ellenes francia állami hivatal nyomozói ez év februárjában csaknem 200 oldalt azonosítottak a Portal Kombat csoportban, de azóta...

A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta A Török Áramlat üzembe helyezését követően Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik a földgáz Bosznia-Hercegovinába, vagyis az FGSZ-t a Gazprom kigolyózta
Bosznia4 nap telt el azóta

Pert nyert az FGSZ a két boszniai gázszolgáltatóval szemben, miután a Gazprom kigolyózta Boszniából

Az iparági pletykák arról szóltak, hogy a boszniai földgázszükségletet 100%-ban kielégítő Gazprom vezetése gyakorolhatott nyomást a földgáz beszerzésért felelős boszniai...

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava