Connect with us

Szerbia

A FRANKENSTEIN HADMŰVELET: A szerbiai választási bizottság elfogadta a választási eredményekről szóló jelentést

Egyelőre megjósolni sem lehet, hogy mikorra sikerül helyreállítani a “Frankenstein hadművelet” által kontaminálódott szerbiai választási folyamat demokratikus jellegét, és felszámolni azokat a kétségeket, amelyek a parlamenti és egyéb választásokkal kapcsolatban most és ezentúl felmerültek, illetve felmerülhetnek Szerbiában

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EREDMÉNY: A jövőt lopja el, aki elcsalja a választásokat
EREDMÉNY: A jövőt lopja el, aki elcsalja a választásokat, egy transzparens, amely a kilencvenes évekre, és az OTPOR-ra is utal (Forrás: X-platform)
A cikk meghallgatása

A szerbiai Köztársasági Választási Bizottság (Republička izborna komisija, RIK) elfogadta a választási eredményekről szóló átfogó jelentést, és máris elkezdtek ketyegni a határidők az új parlament és a kormány megalakításával kapcsolatban, miután a jelentés szinte rekordgyorsasággal megjelent a szerbiai hivatalos lapban (Službeni glasnik). Kormányzati körökben jól látható a sietség az új törvényhozás és az új végrehajtó szerv létrehozását illetően, mivel egyre több szabálytalanságra, vagyis csalásra derül fény. Miután a választási bizottság elutasította az ellenzéki kifogásokat, a “Szerbia az erőszak ellen” tömörülést képviselő egyik bizottsági tag arra szólított fel, hogy várják meg az alkotmánybírósági döntést a választásokkal kapcsolatban, ami viszont nincs határidőhöz kötve. A jelentés azonban ennek ellenére átment, a RIK- húsz tagja szavazott ugyanis az elfogadására, és csak tizenhárom utasította el azt.

Az eredmények nem változtak

A december 17-i választásokat követően december 30-án és január 2-án 43 szavazóhelyen ismételték meg a szavazást, de az ezeken leadott voksok semmiféle lényeges változást nem hoztak az erőviszonyok tekintetében.

Miután a választási bizottság nem százalékokban, hanem parlamenti mandátumokra bontva tette közzé az eredményeket, mi is ezt a módszert követjük, amit ezzel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szerbiai parlamentben kétszázötven férőhely van, viszonyítási alapként ez szolgálhat.

A végleges eredmények alapján a szerb elnök nevével fémjelzett választási lista 129 mandátumot szerzett, ami lényegében a Szerb Haladó Párt abszolút győzelmét jelzi, és feljogosít a kormányzásra.

A második helyen a “Szerbia az erőszak ellen” ellenzéki csoportosulás végzett, amely 65 mandátumot szerzett. Ők azonban igencsak hevesen vitatják a választások kimenetelét, és a számos, vagy inkább számtalan csalásra hívják fel a figyelmet. Az egyik ellenzéki politikus két szóban összefoglalva „Frankenstein hadműveletnek” nevezte a december 17-i választások megnyerése érdekében végrehajtott kormányzati manipulációkat.

A harmadik helyre az Ivica Dačić nevét zászlajára tűző, és a miloševići örökséget a szokásosnál jobban kultiváló Szerbiai Szocialista Párt és a köré tömörült baloldalinak nevezett, de lényegében ideológia nélküli nacionalista erők futottak be, nekik mindössze 18 mandátum jutott.

A rossz eredmény azzal magyarázható, hogy a Szerb Haladó Párt a választási kampány második felében nekilátott a szocialisták bázisainak felszámolásának, miután egy helyi szocialista vezető egy kocsmai mulatozás során a “Vučić, buzi vagy” (Vučiću, pederu) nótát énekelte, aminek a tartalma ez a két szó volt, az üzenetét tehát ebből kel deriválni.

A szocialisták ugyan bocsánatot kértek a szerb elnöktől, visszaút azonban nem nagyon mutatkozott, a haladók pedig bevették szinte az összes szocialista fellegvárat, ami nem volt túl nehéz, mert mindkét párt lényegében ugyanazokra az értékekre épít, ha a nacionalizmust lehet értéknek nevezni.

A negyedik helyet a röviden csak “Remény” koalíciónak nevezett konzervatív jobboldali szövetség szerezte meg, amelynek 13 hely jutott a szerbiai parlamentben. Ehhez a tömörüléshez tartozik a “Mozgalom a Szerb Királyság helyreállításáért” (Pokret obnove Kraljevine Srbije, POKS) nevet viselő párt is, amelyet a haladók a választásokat követően megpróbáltak bekebelezni, de a POKS ellenállt, és ugyanúgy választási csalásokkal vádolta meg a haladókat, mint a magát demokratikus ellenzéknek tekintő “Szerbia az erőszak ellen” nevet viselő tömörülés.

A megszerzett, illetve megszervezett szavazatok számát tekintve az ötödik lett a “Mi – a nép hangja” nevű operettpárt, amelyet a vígkedélyű és gyakran hülyeségeket beszélő orvos, dr Branimir Nestorović vezet. Sokan a haladók trójai falovának tekintik Nestorović professzort, valószínűleg nem véletlenül, de számszakilag a lényeg az, hogy ők is 13 mandátumra jogosultak.

A többi párt vagy koalíció nem lépte át a három százalékos küszöböt, így sem az Eskütevők (Zavetnici), sem az Ajtók (Dveri) nem jutott be a törvényhozásba, ahol viszont a más elszámolási rendszer miatt több kisebbségi párt is jelen lesz.

Ennek alapján 6 mandátumot kap a Szerb Haladó Párthoz erősen dörgölődző Vajdasági Magyar Szövetség, ami eggyel több, mint 2022-ben, viszont így is hárommal kevesebb, mint 2020-ban.

A parlamentben lesz még az egyik szandzsáki bosnyák párt és a vajdasági horvátok társulása, ők is a haladók esernyője alá állhatnak be, miután 2 mandátumon osztoznak. A másik, nem éppen kormánybarát bosnyák párt is 2 mandátumot visz. Ezenkívül egy-egy mandátum jut a Preševo völgy albán lakosságának és az Orosz Pártnak, és nincs tovább.

Szembetűnő a sietség

Nem először írjuk le a BALK hasábjain, hogy szembetűnő az a sietség, amellyel a szerbiai kormányzat le akarja tudni a december 17-i választásokat, szeretne ugyanis minél kevesebb időt hagyni az ellenzéknek és a nemzetközi közösségnek a szavazás legitimitásának kétségbe vonására, miután egyre világosabb, hogy nem csak szabálytalanságok, hanem kiterjedt választási csalások történtek.

Đorđe Pavićević a Belgrádi Egyetem Politikatudományi Karának professzora, és a Zöld-Baloldali Front parlamenti képviselője a Szerb Haladó Párt választási tevékenységét – mint már említettük – „Frankenstein hadműveletnek” nevezte, amiből kivetette a részét a választási bizottság, a szerb elnök, a nemzeti frekvenciával rendelkező összes tévécsatorna, sok közvállalat igazgatója, tisztség- és tisztviselők hada, amihez társul még a külföldi támogatás, itt elsősorban nyilván a boszniai szerb közbenjárásra kell gondolni.

Pavićević megjegyzi, hogy a teljes tablót nehéz összerakni, elsősorban nem azért, mert a csalok nagyon ügyesek lettek volna, hanem azért, mert az illetékes intézmények rejtegetik az adatokat, vagyis a bizonyítékokat, merthogy a csalásban részt vett a belügyminisztérium és a közigazgatási minisztérium is.

A BALK a választások kiírását követően – ismerve a radikális-haladó attitűdöt – szinte azonnal a választások kiírását követően arra figyelmeztetett, hogy a részleges helyhatósági választások tág teret biztosítanak a választási csalásoknak.

Mint utólag kiderült, ez elsősorban Belgrádra, Kraljevóra és a szocialista bázisnak számító Surdulicára vonatkozik, de nem kizárólag, mert más városokban is számos új lakost jegyeztek be, ahol módosítani kellett a választási eredményeket a haladók javára.

A CRTA megfigyelőcsoportja 71 választóhellyel kapcsolatban jegyezte fel a szavazók utaztatását, Miodrag Gavrilović, a Demokrata Párt alelnöke ugyanakkor 602 olyan helyet jegyzet fel, ahova nem oda tartozó, ott nem élő embereket vettek fel a választói névjegyzékbe be a hatóságok, ami legalább háromezer jogtalan szavazót jelent.

A csúcsot a Vladimir Mandićhoz, a Szerb Haladó Párt kiemelkedő tagjához bejelentett választópolgárok száma tartja, az ő tulajdonában lévő egyik épületbe 154 olyan szavazót jegyzettek be, akik a belgrádi választói névjegyzék szerepeltek, és 121 szavazó volt beírva ugyanerre a címre a parlamenti választásokhoz kapcsolódó névjegyzékbe.

Vladimir Mandić és a tulajdonában lévő épület

Vladimir Mandić és a tulajdonában lévő épület (Forrás: X platform)

A jogtalan szavazókat azonban papíron nem csak idegen lakásokba és házakba “költöztették” a hatóságok, hanem regisztrálták őket autószervizek, óvodák, közértek, sőt trafóházak címére is.

A csalások méretét esetleg csak megbecsülni lehet, mert mind más hasonló esetekben, most is felmerül a kérdés, hogy az elkövetett visszaélésekből mennyit sikerült feltárni, és mi az amire nem derült fény.

Mindezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi helyzetben van-e értelme a választások megismétlésének, a választói névjegyzéket ugyanis sikerült annyire átfabrikálni és hiteltelenné tenni, hogy azok alapján nem lehet új választásokat tartani.

A másik, ehhez szorosan kapcsolódó kérdés az, hogy fél év elegendő lesz-e a választói névjegyzék megtisztításához, az év közepén ugyanis azokon a településeken kellene helyhatósági választásokat tartani, ahol december 17-én nem volt szavazás, vagy ismét bekövetkezik a választópolgárok utaztatása, ezúttal fordított irányba.

Ezek azért súlyos kérdések, mert egyelőre megjósolni sem lehet, hogy mikorra sikerül helyreállítani a “Frankenstein hadművelet” által kontaminálódott szerbiai választási folyamat demokratikus jellegét, és felszámolni azokat a kétségeket, amelyek a parlamenti és egyéb választásokkal kapcsolatban most és ezentúl felmerültek, illetve felmerülhetnek Szerbiában.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

157
Szerbiában a külföldi megfigyelők szerint számos szabálytalanság történt a választások során, de a kérdést a szerbiai állampolgároknak maguknak kell megoldaniuk

Vajon mi a teendő?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava