Connect with us

Horvátország

Horvátországban sem lehet elkerülni a sorkötelezettséget, és a “meleg téma”

És akkor, hogy ne legyen unalmas a sajtótájékoztató, a horvát államfő nemes egyszerűséggel bejelentette, hogy az újonnan kinevezett gazdasági miniszter, Damir Habijan meleg. Zoki Bond véleménye szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, mivel lám, a francia miniszterelnök is gay, de az ember szexuális orientációja nem lehet az egyedüli erénye, ami alkalmassá teszi valamilyen poszt betöltésére

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Horvátországban is beszédtéma a sorkötelezettség visszaállítása
Horvátországban is beszédtéma a sorkötelezettség visszaállítása (Forrás: X platform, Ivan Anušić védelmi miniszter)
A cikk meghallgatása

A sorkötelezettség visszaállításának szerbiai felvetése nagy hullámokat vetett a régióban. A horvátok is elgondolkoztak a dolgon, és ugyanoda lyukadtak ki, ahová bárki más: a sorkötelezettség, illetve a sorkatonaság visszaállítását nem lehet elkerülni. Persze, egyértelmű, hogy Horvátországban a választások előtt ez aligha lesz napirenden, de ha előbb nem, jövőre már biztosan aktuális lesz. A kötelező katonai szolgálat természetesen Európában is aktuális, és szinte mindenki érti, hogy előbb-utóbb meg kell lépni ezt a népszerűtlen lépést, de egyelőre még nagyon beszélni sem mernek róla. Horvátországban azért változott meg némiképpen a hangulat, mert a szomszédban zajló haderőfejlesztés kellemetlen emlékeket ébreszt. De arról, hogy a horvát közbeszédben ne ez legyen a legfőbb téma, a horvát köztársasági elnök, a mi hőn szeretett Zoki Bondunk tett.

Sorkötelezettség Ivanković kolléga szerint

Davor Ivanković a zágrábi Večernji list nyugdíjhoz közelgő kommentátora volt az első, aki megnyitotta a témát. Véleménye szerint Horvátországnak előbb-utóbb ismét be kell vezetnie a sorkötelezettséget, mert az utóbbi években csökkent az érdeklődés a katonai pálya iránt, és a jelenlegi modell már nem, vagy csak nagyon nehezen tudja biztosítani a Horvát Hadsereg állományának feltöltését.

Különben az érvényben lévő horvát modell értelmében a katonai szolgálatra csak az önkénteseket lehet befogni.

Miután az érdeklődés ez idáig kielégítő volt, évi több mint ezer önként jelentkező volt a katonai kiképzésre, és a hadsereg ezek közül válogatta ki a legmegfelelőbb egyéneket, akik hivatásos katonaként folytathatták tovább.

Ivanković adatai szerint az elmúlt két-három évben az önkéntes katonai szolgálat iránti érdeklődés drasztikusan csökkent.

Jelenleg évente 380 önkéntes sorkatonára lehet számítani, azaz számuk körülbelül 350 és 400 között van. Ivanković ezt elsősorban az anyagiakkal magyarázza.

– Egyértelmű, hogy emelni kell a fizetéseket. Két hónappal ezelőtt még, ha hivatásos katona voltál – és az ő karrierjük rövidebb ideig tart, mint más alkalmazotté, 20-25 évig, legfeljebb 30 évig tart – egyszerű katonaként 20-22 év szolgálat kellett ahhoz, hogy ezer eurót kapj havonta. Most kicsit változott a helyzet, mert az alapfizetés ezer euró, de ez még mindig nem elegendő

– mondta a Večernji list kommentátora az újság által készített videóban. Véleménye szerint az adókedvezmények szinte fontosabbak, illetve egy olyan juttatási rendszer kidolgozása, amely előnyös helyzetbe hozná a hadseregből kikerülő katonákat az állami és a közszolgálatban történő foglalkoztatáskor.

Ivanković követendő rendszernek a svéd modellt tartja, míg az optimális létszámot évi 2000-3000 újoncban határozta meg.

Végezetül az újságíró a nemrég elhunyt Petar Stipetić tábornok szavait idézte:

– Katona vagyok, tudom, hogy 10-12 ezer ember túl kevés. De nem vagyok közgazdász, találják meg a pénzt a közgazdászok. Még egyszer mondom: katonaként az a véleményem, hogy a mostani létszám túl kicsi.

Mi csak annyit tennénk hozzá, hogy ezt Stipetić tábornok még az ukrán-orosz háború kitörése előtt mondta.

Mit mond a miniszterelnök és az államfő?

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a csütörtöki kormányülés után mondott pár szót a témában. Amikora a Hazafias Mozgalom javaslatáról kérdezték, amelynek értelmében be kell vezetni a katonai kiképzést az iskolákba, röviden annyit mondott, hogy annak nincs realitása.

– Térjünk vissza az általános honvédelemhez és a társadalmi önvédelemhez, és lövöldözzünk ismét a vrapče (Zágrábhoz közeli) lőtéren?

– tette fel a kérdést, nem minden irónia nélkül, a volt jugoszláv rendszerre hivatkozva. Véleménye szerint, a kötelező katonai szolgálat pillanatnyilag nem téma, viszont a megváltozott biztonsági körülmények miatt lehet, hogy majd el kell gondolkodni néhány fegyverkezelési tanfolyamon.

A Zágráb közelében lévő vrapcei céllövölde

A Zágráb közelében lévő vrapcei céllövölde (Forrás: Google)

Zoran Milanović a köztársasági elnök és a horvát fegyveres erők főparancsnoki szerepében tetszelegve ma, pénteken (január 12-én) vett részt Splitben a horvát haditengerészet parancsnoki feladatainak ünnepélyes kiosztásán.

Miután megdorgálta egy kicsit a parlamentet, hogy még mindig nem hozta meg a köztársasági elnök egyetértésével, vagyis az általa elfogadott hosszú távú tervet a fegyveres erők fejlesztésére, és odapöccintett a védelmi minisztériumnak is egy kicsit, mert nem oldotta meg a lassacskán már tíz éve épülő járőrhajók kérdését, rátért a sorkatonaság visszaállítására vonatkozó felvetésre.

– A katonai szolgálat visszaállítását meg kell vitatni. Ez nem egyszerű. Hány emberről lenne szó, csak férfiakról lenne-e szó, hol helyezzük el őket… Ezt (t.i. a sorkatonaságot) vissza lehet állítani, de ez nagyon bonyolult

– mondta a köztársasági elnök, aki hozzáfűzte, hogy az ügyet ennek ellenére legitim témának tartja. És akkor, hogy ne legyen unalmas a sajtótájékoztató, nemes egyszerűséggel bejelentette, hogy az újonnan kinevezett gazdasági miniszter, Damir Habijan meleg.

Zoki Bond véleménye szerint ebben nincs semmi kivetnivaló, mivel lám, a francia miniszterelnök is gay, de az ember szexuális orientációja nem lehet az egyedüli erénye, ami alkalmassá teszi valamilyen poszt betöltésére.

Természetesen, azóta is áll a bál, Zoki Bond pedig, miután letudta az e heti botrányát, a hétvégén elégedetten pihenheti ki a fáradalmait.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

42
Szerbiában a kötelező katonai szolgálat visszaállítását tervezik

Szükség van erre?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava