Connect with us

Bosznia

Sam bácsi védi Boszniát, két amerikai F-16-os “köszönti” a boszniai szerb “állami ünnepet”

Az amerikaiak szerint a daytoni szerződés nem tartalmazza az elszakadás jogát, ezért az USA cselekedni fog, ha valaki megpróbálja megváltoztatni Dayton ezen alapelemét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Párban járnak és a levegőben tankolnak a boszniai Szerb Köztáraság "állami ünnepén" (Forrás: Lockheed Martin)
Párban járnak és a levegőben tankolnak a boszniai Szerb Köztáraság "állami ünnepén" (Forrás: Lockheed Martin)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A boszniai szerbek kedden, azaz január 9-én tartják a köztársaság napját, amelyet akár a boszniai Szerb Köztársaság állami ünnepének is tekinthetünk, az entitás vezetése legalábbis ennek tekinti. A központi ünnepségre több külföldi vezetőt is meghívtak, például Jakov Milatović montenegrói elnököt és a tervek szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is, az előbbi jelezte, hogy nem vesz részt a Banja Lukában sorra kerülő rendezvényen. Ugyanakkor nem hívták meg, de három amerikai gép, köztük két F-16-os mégis tiszteletét tette, ha nem is Banja Lukában, de a boszniai Szerb Köztársaság légterében.

Figyelmeztetés az “állami ünnep” alkalmából

Az Egyesült Államok nagykövetsége hétfőn dél körül közölte, hogy a délutáni órákban az amerikai légierő két F-16 Fighting Falcon típusú vadászgépe átrepül Tuzla és Brčko felett, amivel nyilván a boszniai szerb légteret is érinti, ha egyáltalán van ilyen hivatalosan.

A be- és átrepülésre az amerikai és a bosznia-hercegovinai hadsereg közös hadgyakorlatának keretében került sor, ez alkalommal a két F-16-ost a levegőben tankolták meg a boszniai szerbek feje felett.

A boszniai szerb “állami televízió” arról számolt be, hogy az üzemanyagot szállító repülőgép két órán át körözött a térségben, majd végül átrepült a boszniai szerb közigazgatási központnak számító Banja Luka felett, éppen akkor, amikor az ünnepségek tartottak.

Ezt a hírt természetesen az orosz Szputnyik balkáni kiadása is átvette.

Az amerikai nagykövetség közben elkövette azt a (szándékos) hibát, hogy a hadgyakorlatot egy hosszú blablával indokolta meg, amibe (megint csak feltehetően szándékosan) becsúsztatott egy figyelmeztető, szerb értelmezés szerint fenyegető mondatot.

Eszerint az amerikai hadsereg a boszniaiakkal közös képzést (értsd: hadgyakorlatot) a két katonai erő közötti magas szintű együttműködés részeként hajtja végre, ami hozzájárul a nyugat-balkáni békéhez és biztonsághoz, és bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét Bosznia-Hercegovina területi integritása mellett a Dayton-ellenes események és a szecessziós tevékenység nyomán.

Egy ilyen tevékenységnek tekinthető az a boszniai szerb bejelentés, hogy a Szerb Köztársaság saját választási bizottságot hoz létre, amely minden szavazást lebonyolít a boszniai államelnökségi tag megválasztásán kívül.

A berepüléssel kapcsolatban az amerikai nagykövetség szerb nyelven (is) közzétett közleménye szerint – hogy az egész szerb világ értse – leszögezi, hogy a daytoni szerződés nem tartalmazza az elszakadás jogát, ezért az USA cselekedni fog, ha valaki megpróbálja megváltoztatni Dayton ezen alapelemét.

Aligha kétséges, hogy Sam bácsi kire gondolt, a nagykövetség ugyanis a gyengébbek kedvéért megjegyezte azt is, hogy Bosznia-Hercegovina az USA kulcsfontosságú partnere, közös céljuk pedig a regionális stabilitás biztosítása.

Működésbe lépett a boszniai szerb légvédelem

Működésbe lépett a boszniai szerb légvédelem (az X-platformon közzétett fotó minden bizonnyal a kilencvenes évekből származik)

A szerb zászlóshajó máris tüzel

Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság elnöke a szeretetről áradozott a karácsonyi és egyéb ünnepek szellemében, amikor a fasiszta terrorral szembeni harcban elesettek emlékművét koszorúzta meg Banja Lukában, amivel megnyitotta a köztársaság napi ünnepségsorozatot.

Amerikai közlemény

Dodik is a már rongyosra idézett daytoni szerződéssel zárult békefolyamat megőrzése mellett kardoskodott, amely szerinte a boszniai Szerbország, azaz a Szerb Köztársaság magas szintű függetlenségét és autonómiáját jelenti, szavai szerint ők csakis erre törekszenek.

Dodik mindezek után kijelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság a “szeretet és a szolidaritás közössége”, ami miatt a belgrádi balközép Blic boszniai szerb közlönyének számító SrpskaInfo olvasói késhegyre hányták a boszniai szerb elnököt, a legenyhébb megjegyzés az volt, hogy Dodik valószínűleg egy másik bolygón él.

Ugyanakkor a szerbiai udvari sajtó zászlóshajójának számító Informer szó szerint riadót fújt, mert az Egyesült Államok bombázókat küld a Szerb Köztársaságra, és dermesztő fenyegetést intézett a boszniai szerbekhez azzal az üzenettel, hogy cselekedni fog, a részleteket a fenti bekezdésekből már ismerjük.

Nem csak az Informer – hanem szinte minden szerb média ezzel kapcsolatban azt az egységes és némileg elmaszatolt bázisú álláspontot képviselte, hogy a berepüléseket éppen akkor hajtják végre, amikor január 9-én megkezdődik az ünnepi akadémia Banja Lukában és a Szerb Köztársaság más településein.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

54
A boszniai szerb hatóságok Orbán meghívásával magasabb szintre kívánják emelni az ottani nemzeti ünnepet, vagyis a "köztársaság napját"

Menjen-e el a magyar miniszterelnök a január 9-i ünnepségre, amelyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánított?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország8 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava