Connect with us

Montenegró

A montenegrói elnök nem megy el a Szerb Köztársaság “állami” ünnepére, Orbánt is hívják

– Nem emlegethetjük az európai integrációt, miközben éppen ennek az ellenkezőjét tesszük – mondta a montenegrói elnök, aki szerint a külpolitikai célok iránti elkötelezettséget nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítani kell

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A montenegrói elnök szerint ő nem vesz részt a boszniai szerbek "állami" ünnepén, de ez nem zárja ki, hogy más nem lesz ott (Forrás: Vijesti)
A montenegrói elnök nem vesz részt a boszniai szerbek "állami" ünnepén, de ez nem zárja ki, hogy más nem lesz ott (Forrás: Vijesti)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A boszniai szerbek nem csak a magyar miniszterelnököt látnák szívesen az “állami” ünnepükön, meghívták ugyanis a montenegrói elnököt is a Banja Lukában tartandó rendezvényre, amelyet ők a köztársaság napjaként emlegetnek. Erről Jakov Milatović a podgoricai Vijestinek adott interjújában beszélt, amelyben kategorikusan kijelentette, hogy nem vesz részt az ünnepségen. Nenad Stevandić, a boszniai szerb parlament elnöke december 27-én említette meg, hogy Orbán Viktor is a meghívottak között van. A rendezvény a boszniai Szerb Köztársaság függetlenedési törekvéseivel és a szerb nacionalista elképzelésekkel rímel.

Ki lesz ott az “állami” ünnepen?

Milatović a Vijestinek adott interjúban azt hangoztatta, hogy távolmaradásával kívánja megmutatni a Bosznia-Hercegovina integritásához való hozzáállását, miszerint tiszteletben tartja mindkét entitást, vagyis a Szerb Köztársaságot és a bosnyák-horvát Föderációt.

– Meghívtak. Nem megyek. Ismeri az álláspontomat Bosznia-Hercegovina integritásával kapcsolatban, ez a montenegrói állami politika, és ez az én álláspontom is

– jelentette ki Milatović, aki azt állította, hogy jó viszonyt ápol a bosznia-hercegovinai államelnökség mindhárom tagjával, és egyúttal jelezte, hogy a Belgrádban, Zágrábban és Ljubljanában tett látogatását követően a következő állomás Szarajevó lesz.

A montenegrói elnök szerint erről már elvi megállapodás született Denis Bećirović bosnyák államelnökségi taggal, aki két-három hónap múlva veszi át a testület irányítását, és ezt követően, március végén vagy április elején fogadja őt.

– Pontosan ezzel mutatom meg Bosznia-Hercegovina egységéhez való hozzáállásomat, tiszteletben tartva mindkét entitást, a boszniai Szerb Köztársaságot és a bosznia-hercegovinai Föderációt, illetve mindazt, ami jelenleg a közös megállapodásuk részét képezi

– mondta Milatović, aki viszont nem zárta ki, hogy más montenegrói állami tisztségviselők elmennek Banja Lukába, amivel “mindegyikük bizonyos politikai nézeteit fejezi ki”.

A montenegrói elnök itt neveket nem említett, de joggal feltételezhetjük, hogy Andrija Mandić parlamenti elnökre gondolt, aki a december 17-ei szerbiai választások éjszakáján feltűnt azon a sajtóértekezleten, amelyen Aleksandar Vučić bejelentette a Szerb Haladó Párt “elsöprő” győzelmét.

Terített asztal és a szerb világ

Terített asztalnál ünnepli a “szerb világ” a Szerb Haladó Párt győzelmét a december 17-i választásokon. A képen balról jobbra: Aleksandar Šapić belgrádi polgármester, aki Milorad Dodikot karolja át, Középen Andrija Mandić, montenegrói parlament elnök vállán Nenad Nešić boszniai belügyminiszter pihenteti a kezét, aki állítólag Újvidéken és Belgrádban is szavazott, mellettük Nikola Selaković, aki számtalan szerbiai tárca élén mondott csődöt, jobbról legszélen Aleksandar Vulin, a BIA volt igazgatója, az viszont már nem látszik, hogy őt ki öleli át

A szerb világ

A montenegróiak korábban rossz néven vették, hogy Milorad Dodik nyíltan terjesztette a “szerb világgal” kapcsolatos elképzelését, amely alatt Szerbia, a boszniai Szerb Köztársaság és Montenegró egyesülését értette.

A podgoricai vezetést az is visszatarthatja a “köztársaságnapi” ünnepségtől, hogy Dodik a napokban a Szerb Köztársaság szenátorává nevezte ki Aleksandar Vulin volt szerbiai titkosszolgálati vezetőt, aki Aleksandar Vučić szerbiai államfő “csicskása”.

Jakov Milatović az interjúban beszélt a “szerb világgal” kapcsolatos megnyilvánulásokról is, és kifogásolta, hogy tőle eltérően hazájában nem mindenki fejtett ki világos álláspontot, pedig szerinte a montenegrói állami vezetőknek ezzel kapcsolatban világosan kellene megfogalmazniuk a véleményüket.

– Nekem világos az álláspontom. És úgy gondolom, hogy Montenegrónak a lehető legjobb kapcsolatai vannak Szerbiával. Ugyanakkor tényleg nem vagyok híve semmilyen más világnak, mint a mi közös európai világunk

– húzta alá a montenegrói államfő, aki szerint ebben az értelemben a Nyugat-Balkán összes többi országában, így Szerbiában is vannak beszélgetőpartnerei.

– Szerbiának is világos európai irányvonala van, és úgy gondolom, hogy együtt kell működnünk annak érdekében, hogy mi és ők mihamarabb az Európai Unió részei lehessünk, csakúgy, mint mindenki más

– vélte a montenegrói elnök, aki hangoztatta, hogy ő mindenképpen azok közé tartozik, akik ezen a téren világosan foglaltak állást.

Milatović szerint “teljesen hiteles” Montenegró tagsága a NATO-ban és az igazi európai integrációban, és ez magában foglalja az átlátható és inkluzív döntések meghozatalát az országban.

– Nem emlegethetjük az európai integrációt, miközben annak éppen ellenkezőjét tesszük

– tette még hozzá a montenegrói elnök, aki szerint a külpolitikai célok iránti elkötelezettséget nem csak szavakkal, hanem tettekkel is bizonyítani kell, amihez hozzátartozik a jószomszédi kapcsolatok iránti elkötelezettség is. Milatović úgy gondolja, hogy ezeket a kapcsolatokat Montenegrónak sikerült javítania, többek között Szerbiával is.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

54
A boszniai szerb hatóságok Orbán meghívásával magasabb szintre kívánják emelni az ottani nemzeti ünnepet, vagyis a "köztársaság napját"

Menjen-e el a magyar miniszterelnök a január 9-i ünnepségre, amelyet a bosznia-hercegovinai alkotmánybíróság törvényellenesnek nyilvánított?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava