Connect with us

Horvátország

A csodálatos szemétégető: a horvátok megint kitaláltak valamit?

Nemcsak, hogy elégetik azt a szemetet, ami óhatatlanul a szeméttelepen végezné, hanem még hidrogént is nyernek az eljárás folyamán, és természetesen hőenergiát, amellyel fűteni lehet ezt-azt

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZEMÉTÉGETŐ - Amit mi csinálunk, azzal tudomásunk szerint senki más nem foglalkozik a világon - modnta Danica Maljković, az Indeloop igazgatója (Forrás: Hydrogen Europe)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A hidrogénalapú gazdaság, illetve a fosszilis energiahordozók leváltása hidrogénre, elméletileg remek gondolat, ám a gyakorlatban rengeteg baj van vele. Elsősorban az előállítása rendkívül energiaigényes, másodsorban nehéz tárolni, harmadsorban pedig nehéz szállítani. Világszerte gőzerővel (és gázerővel) folyik a kutatás, de ez idáig senki sem rukkolt elő megbízható, tömegesen piacra dobható megoldásokkal. A víz termokémiai felbontása már régóta ismert folyamat, de hátulütője, hogy magas hőmérsékleten játszódik le, olyan 2000 Celsius fokon. A japánok az atomerőműveiket tervezik befogni, és állítólag már sikereket is értek el – az így nyert hidrogént valami miatt vörös hidrogénnek hívják – és valószínűleg ez áll a hátterében annak, hogy a japán autógyártók makacsul kitartanak a hidrogénmotoron alapuló járgányok fejlesztése mellett. A hidrogénnek a közlekedésben is nagy előnyei vannak az akkumulátoros és elektromos járművekkel szemben, de ezek között legszembeötlőbb a nagy teljesítmény leadása, ami a nehéz járművek, mozdonyok és hajók esetében nélkülözhetetlen.

És akkor jött az Indeloop

A legjelentősebb horvát robotikai cégből, a világszerte ismert DOK-ING-ból kiváló Indeloop startup a napokban került az érdeklődés középpontjába, bejelentették ugyanis, hogy elérkeztek a konkrét termék, a Looper névre hallgató berendezés ipari méretű demonstrátorának kiépítéséhez.

A Looper lényegében egy csodálatos szemétégető, amelyben nem reciklálható szerves alapú hulladékot égetnek el, beleértve a víztisztítókból származó iszapot is (természetszerűleg ennek kiszárítása után).

A csodálatos szemétégető, a Looper

A csodálatos szemétégető, a Looper

Az ötlet szépsége abban rejlik, hogy a Looper a hagyományos szemétégetőktől eltérően gyakorlatilag nem bocsát ki semmilyen káros égésterméket a légkörbe, mert a hőenergiát a víz termokémiai felbontására használják fel.

A szén a hamuban marad, ez pedig az építőiparban használható fel tovább. Magyarán, nemcsak, hogy elégetik azt a szemetet, ami óhatatlanul a szeméttelepen végezné, hanem még hidrogént is nyernek az eljárás folyamán, és természetesen hőenergiát, amellyel fűteni lehet ezt-azt.

A Looper nem délibáb

Mint ezt Danica Maljković, az Indeloop igazgatója elmagyarázta, a kutatás már több éve folyik, és ez idő alatt egy szabadalmat is sikerült benyújtaniuk a probléma technológiai megoldására.

– Amit mi csinálunk, azzal tudomásunk szerint senki más nem foglalkozik a világon. Ha a jelenleg szeméttelepeken elhelyezett vagy elégetett európai hulladéknak csak egy töredékét alakítanánk át hidrogénné a Looperekben, 2030-ra 10 millió tonna megújuló hidrogént tudnánk előállítani az EU-ban

– mondta Maljković, aki szerint ez pontosan annyi, mint amennyi az EU terveiben szerepel 2030-ra.

Az Indeloopnak nagy laboratóriuma van a horvát főváros žitnjaki iparnegyedében, ahol három kísérleti üzemben tesztelik a Looper hatékonyságát.

Gyakran látogatják őket tudományos delegációk az országból és külföldről, így nemrégiben felkereste őket a Hidrogén Európa szövetség küldöttsége is.

Az Indeloop 2022-ben megkapta a HydrogenHero címet az egyesülettől a hidrogéntechnológiák fejlesztéséhez való kiemelkedő hozzájárulásáért.

A csodálatos szemétégető

A DOK-ING és az Inteloop jelenleg egy új üzem építésén dolgozik, amely a nem újrahasznosítható textilhulladék szintetikus gázzá történő átalakítását szolgálja, amelyet fűtésre használnak majd a csáktornyai szociális szövetkezetben, a Humana Novában, amely fogyatékkal élőket és más társadalmilag kirekesztett embereket alkalmaz textilipari munkákra.

Ez egy olyan hulladéktípus, amelyet Horvátországban senki sem dolgoz fel, nevezetesen a nem újrahasznosítható ruházat és a hulladékba került cipő.

A Humana Nova fogyatékkal élőket és más társadalmilag kirekesztett embereket alkalmaz textilipari munkákra

A Humana Nova fogyatékkal élőket és más társadalmilag kirekesztett embereket alkalmaz textilipari munkákra (Forrás: Humana Nova)

Az üzemet a norvég kormány is finanszírozza a Grant Innovation Norway-Croatia révén, amely felismerte egy ilyen projekt szükségességét, ezzel segítve a társadalmilag legkiszolgáltatottabb csoportokat.

A projektet várhatóan 2024 áprilisában fejezik be az üzem telepítésével és tesztelésével.

Mondhatni, hogy a Looper soha nem jött jobbkor, mert Horvátország és Málta az egyedüli két ország az Unióban, amely nem rendelkezik szemétégetővel, a szemétlerakás pedig a horvát fővárosban, mint erről a BALK már beszámolt, kritikus fázisba érkezett.

A már évek óta emlegetett zágrábi szemétégető építése sehogyan sem tud elmozdulni a holtpontról, amiben hathatósan közrejátszik a káros anyagok kibocsátásától való félelem – senki sem akar ugyanis szemétégetőt a lakhelye közelében.

Az Inteloop fejlesztése ezt a problémát is megoldaná, s nemcsak Horvátországban lenne rá vevő.

Persze Tomašević polgármestert ez már nem menti meg, mert akkora közutálatnak „örvend”, hogy az szinte példátlan Zágráb történetében, viszont lehet, hogy az utódjának bizonyára szerez majd pár piros pontot, ami majd kiderül.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország8 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava